Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dvě roušky, jaký to má smysl?

Od: makk odpovědí: 43 změna:

Od zítra, když nebudu mít respirátor FFP2, mohu ho nahradit dvěma jednorázovými rouškami. Osobně si myslím, že problém těch roušek je hlavně v tom, že kolem nosu netěsní, takže část vzduchu tudy odchází z přichází zcela bez filtrace. Když si vezmu ty roušky dvě, tak se to ještě zhorší, protože dvě roušky mají větší odpor než jedna a vzduch půjde cestou menšího odporu, tedy netěsností kolem nosu.

Krom toho ta rouška má nějakou filtraci, která je pro viry příliš "řídká" a to se nezmění ani když dám dvě na sebe. Je to jako kdybych dělal přehradu z pletiva. Voda pletivem bez problémů proteče, vyřeším to snad tím, že to pletivo dám dvojitě?

43 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Taky tomu nerozumím. Mimochodem, pokud dáte dvě vrstvy pletiva na sebe, tak se při posunutí vrstev zlepší filtrační schopnost. Roušky ale jednak neleží na sobě, jednak je naprosto jiný poměr mezi velikostí póru a tloušťkou filtračního materiálu. Takkže jediné, čeho dosáhnu, je, že mi brzo upadnou uši. *smich* Mimochodem, jestli v dohledné době neotevřou kadeřnictví, jsou mi veškeré roušky s gumičkama za uši k ničemu. Přes vlasy to furt klouže. jak jen to ti politici dělají, že jim ty vlasy nerostou...

amper: Až budete mít vlasy 50cm dlouhé, dáte si je přes pusu (a pod ty dvě roušky) a budou fungovat jako třetí filtrační vrstva..

hodnocení

5x

Samozřejmě, že to má smysl.

Je třeba vypráznit sklady. Co by s těma milionama roušek kdo dělal, až bude populace naočkovaná...

Nehledejte v tom smysl...

Smysl by mělo přeplatit vakcíny a naočkovat co nejvíce lidí (viz. Izrael). Utratilo by se možná stejné množství peněz, ale daleko efektivněji..a ekonomika by mohla daleko dříve zase "šlapat"..

Martine, "Smysl by mělo přeplatit vakcíny", vite kolik lidi by hned křičelo, že se někdo napakovat? Klidně by pak někdo napsal "Je třeba vypráznit sklady"

Milane tak jinak.

Kolik procent lidí se nakazilo na tenisu?

Kolik procent lidí v MHD?

A co zakážeme? Tenis.

To je přece logické.

Nenosím tři roušky přes sebe, dokonce ani nenosím roušku tam, kde to není nezbytně nutné.. Nejel jsem ale už rok MHD. Každý týden sportuji (v lese..., kde jsem v sobotu potkal za 3h dohromady 5 lidí).

O rouškách ve dvou, třech či více vrstvách to opravdu není..

Martine, tak jinak, nejezdím MHD, nakupovat jdu minimálně, nesportuji, v práci roušky, když jednám se zákazníky, a...

pak pohlídám malého vnoučka 3 hodiny a ..."měl jsem ho"

Vždy se najde nějaký důvod, cokoliv zdůvodnit nějak.

kicune*

Není možné přeplatit ty, co už přeplatili. I když, je fakt, že jsme malá země, možná by přeplacení vakcín a jejich dřívější dodání vyšlo levněji, než současná epidemiologická opatření a jejich důsledky. Stejně asi uvažovali i v Izraeli. Ale to se pohybujeme pouze v teoretické rovině, teď zpátky nohama na zem, naši politici nejsou ani zdaleka tak kvalitní, jako v Izraeli. Je nutno dodat, že nejsme světová (a dokonce ani evropská) velmoc a hrajeme druhé až třetí housle. A přesně tak se nám dostane i vakcín.

Měli bysme se spíše zaměřit na dezinfomace a zamezit či kriminalizovat jejich šíření. Díky tomu by snad důchodci nesmyslně neodmítali vakcínu od AstraZeneca schválenou od Ema.

Každého kdo odmítne vakcínu bych okamžitě řadil až na konec fronty někdy v létě.

a kdo věděl v listopadu, že bude tato vakcíny schválená a že bude tato situace?

Po boji je každý generál.

Milane, takže když jsi "ho" přes všechna opatření měl, tak...tři roušky? :)

kicune*

Dvě je málo *smich*

rouming.cz/...

Martine, je jasné, že s vnoučkem jsem byl bez roušky a děla s ním "blbosti" hodné děcka 1,5 roku a dědečka +63.

Naštěstí to dopadlo dobře a v nemocnici jsem byl krátce.

Milane rozumím...a je to logické.

Ale právě na to nepomůže ani deset roušek přes sebe kombinovaných s respirátorem FFP3..

hodnocení

5x

Problém je, že tomu debilovi nikdo nevysvětlil, že dvě roušky se nosí jedna chirurgická a druhá textilní. První filtruje, druhá zajistí těsnění.

hodnocení

3x

Když nebudete mít ode dneška respirátor FFP2, tak ho můžete nahradit nanorouškou. Je to o dost pohodlnější, než mít na ksichtu dvě chirurgické roušky na sobě.

A můžete mi říct, jak ochranka v obchodě, policista nebo kdokoliv jiný uvidí nanovlákna? Mají elektronové mikroskopy v očích? Haha, pobavilo. Stačí trocha šikovnosti a za komunitní nanoroušku se dá schovat poměrně všechno. Bez ohledu na to, že do obchodu se vždycky dostanete. Obchody by byly samy proti sobě, kdyby dovnitř nepouštěli zákazníky. Protože ty jim dělají tržby. A pak by tu ochranku, co tam prudí ty zákazníky, že tam nejdou v tom a v tom, zaplatil kdo? Zkrachovalý obchod?

hodnocení

3x

Jednoduchá odpověď: Žádný. Jen vyčištění skladů a zbytečné další tahání peněz z kapes těch, kteří už tak moc nemají.

K výroku Ústavního soudu: ÚS zrušil právní normu, která už od 14.2.2021 NEPLATÍ. Takže pouze vytvořil precedens pro tvorbu dalších podobných právních norem. A je to především o formě toho zákazu, tedy že nelze zakázat vše a vytvořit mraky výjimek, ale je nutné ko nkrétně zakázat a zákaz rovněž konkrétně odůvodnit. Tedy ukázat na příčiny zákazu.

sisin
hodnocení

1x

Docela mi vadí, že v respirátorech a chirurgických rouškách je plno chemie, která se dýchá. A o tom se nikdo nezmiňuje.

Hrozí rakovina plic.

Jinak zpráva - čerstvá - zpravy.aktualne.cz/...

Ústavní soud zrušil zákaz maloobchodního prodeje a služeb!

Ústavní soud zrušil zákaz maloobchodního prodeje a služeb!

Ano, bude tady ještě velmi veselo...

Senát a Ústavní soud se zřejmě řídí pravidlem "čím hůř, tím líp". Hlavně zašlapat do země Babiše. Za cenu tisíců lidských životů. Je to opravdu velice smutné. Pro rozumného a odpovědného člověka se nemění nic. Prostě nikam kam nemusí, nepoleze. Stát je úplně rozložený, to co se tady děje, to není demokracie, ale anarchie.

sisin, máte nějak podloženou informaci?

"Hrozí rakovina plic."

smode*
hodnocení

1x
Hezký den. Velmi se mi líbí jak se to každý snaží zdůvodnit z hlediska pozitivního účinku na zdraví kohokoliv. Takhle: od zítřka musíte mít k transplantaci plic jednu chir. roušku ale na nákup banánů dvě. Vy v tom opravdu chcete hledat logiku? Začíná to být velice zajímavé a moc se těším kam až ty absurdity zajdou, protože tohle jistě není finální řešení..zvlášť v těchto nekonečných "příštích 14 dnech které rozhodnou".

hodnocení

0x

Vůbec tohle nechci obhajovat, ale napadá mě jediná logická věc. První, vnitřní, rouška se snadno promočí dechem a přestává fungovat. Druhá, která je za ní je od největšího náporu vlhka chráněna a může fungovat déle.

Jak moc je to celkově prodyšné a kolik jde dechu kolem, kvůli snížené prodyšnosti neřeším.

makk
hodnocení

Když to vezmu legislativně, tak ta rouška má životnost 2 hodiny. Po tu dobu by vydržet měla a naopak delší dobu se tak jako tak používat nesmí.

Já si to vysvětluju spíš tím, že vláda nakoupila mraky roušek (a dcera Prymuly je začala vyrábět), které jsou k ničemu a respirátory FFP2 jsou pro změnu nedostatkové, takže hlavním důvodem asi bude zajistit odbyt na ty roušky.

krtek6
hodnocení

0x

"proteče jim míň"...

kicune*
hodnocení

0x

Nejspíš to bude kompromis k nařízení respirátorů FFP2, které si ale každý musí koupit, protože je zadarmo nikdo nedává. Běžné roušky už má doma skoro každý, tak je to asi kompromis pro ty, kdo si nemohou, nebo momentálně nechtějí koupit respirátory FFP2.

Možná by lidi mohli udělat kompromis. Např, si koupit(používat) FFP3 respirátory nebo nanoroušky, které by si nasadili jen na časový úsek, kdy jsou v nějaké budově (např. v obchodě nebo na úřadě) nebo ve vozidle hromadné dopravy. Venku by si nasadili běžnou roušku.

kicune*

Nechápete situaci. Vlada nařídila v určitých situacích používat FFP2 respirátory, nebo dvě chir. roušky. Dotaz zněl, proč dvě roušky? Vysvětlení je jednoduché, vláda nařídila něco, co si ale musí každý koupit.

Jako alternativu nabídla použití dvou roušek přes sebe. Tyhle roušky má už téměř každý. Je to levnější alternativa k FFP2 respirátoru, případně dočasné řešení. Takhle to vláda myslela.

Nechápu, co je na tom nepochopitelného?

nox®
Já tedy nevím, ale spousta lidí kolem mne má pouze hadrové roušky, ty chirurgické jednorázovky ne. Takže bude muset koupit stejně tak.
kicune*

Jo, asi budou muset. Já si taky koupil o víkendu 30 roušek FFP2 za 300,-

Je tu nová výkonnější mutace, nový epidemiologický stav. Jsme v pátém stupni PES a čísla hrozivě rostou. Doktoři a sestry v nemocnicích jsou na pokraji fyzického i psychického zhroucení, lidi už není kam dávat. Nechcete doufám rozvolňovat?

nox®

Já tedy respirátor sháněl, projel obchody a lékárny v okolí, ale vše vyprodané. Šmeliny z pochybných eshopů neřeším. Nicméně v týdnu musím do klinického centra, tak doufám, že něco seženu. Zatím musí postačit moje "nano rouška". Ale stále tak nějak předpokládám, že když to vláda takhle narychlo vyhlásila, že to určitě mají dobře vymyšlené. Stejně jako ochranu našeho zdraví a zajištění nemocnic. /ironie

kicune*

Já je sehnal hned za 10kč kus, v sobotu jsem je zaplatil, v neděli jsem je skrze zásilkovnu měl doma. A např. u nás u baráku u Billy v krámku je prodávají za 19kč za kus. Když kouknu na inzerci, lidi je nabízejí od 10,- do 50 za kus. Nabídek všude ranec.

Kde že jste je sháněl?

nox®

Jak jsem již zmiňoval, okolní lékárny a obchody, kde bych měl alespoň trochu představy o kvalitě výrobku. Kupovat čajna export z pochybných eshopů, a zaručeně nejvalitnější zdravotnícké prostředky z bazošu opravdu nebudu.

kicune*

Připomínáte mi rétoriku určité části germánské společnosti, kterou jsem zahlédl v předválečné literatuře. Tenkrát také nechtěli kupovat kávu od žida, "protože určitě není pravá".
Nuže nezbývá než Vám popřát hodně štěstí v boji s kovidem. Myslím, že ho budete potřebovat :)

nox®

Já s žádným covidem nebojuji, ten jsem si prodělal a ani o tom nevím. Pouze s každodenním omezením, příkazy a zákazy s chaosem.

jm
Koupil jsem v kamenném obchodě jednoho řetězce česky popsanou krabičku 50ks roušek. Draze, protože to bylo český. Po otevření na mne vypadl letáček z Číny o darech... roušky čínské, smradlavé, hnus.
Prostě česká balírna.
kicune*

Jsem na tom stejně pane nox. Antigenní test mi oznámil, že to mám za sebou, ani o tom nevím. Jen s velkým soucitem koukám na ty nemocnice a lituji všechny ty co tam dělají. A ty zemřelé.
Myslím, že tady je zakopaný ten PES. Ta marnost a boj o život v nemocnicích se mě dotýkají. Jak cca řekl jeden český komentátor, "Názor čechů na dodržování opatření změní až pohled na lidi, kteří budou umírat na chodbách v nemocnicích". Český národ zažije šok. A já si přeji, aby ten šok byl opravdu patrný a český národ se ve své morálce posunul o kousek výš.

nox, ten jsem si prodělal a ani o tom nevím. Toto přeji všem, ale lituji ty, co "pomalu koukají hrobníkovi pod lopatu". Někteří z lopaty s následky utečou, jiní to nestihnou.

nox®

Ale v nemocnicích vždy bývali nemocní lidé a také tam umírali. Stejně tak se stane, že zemře i jinak zdravý člověk a mnohdy i blízký. Smutné, kruté, ale tak to prostě život zařídil a je na každém, jak se k ochraně sebe a blízkých postaví. Stejně tak lékaři, sestry a zaměstnanci nemocnic. Mají to těžké, to nikdo nepopírá, obzvlášť v době epidemií. Ale je to jejich práce, sami si ji vybrali, dobrovolně ji vykonávají. Všechna čest jim. Dříve se nikdo nepozastavoval nad nějakou ochranou, také kvůli tomu lidé umírali. Dneska, člověk si odkašle na ulici bez roušky a je obviněn jako nebezpečný sobec.

kicune*

Ano nyní umírají lidé víc než obvykle. Ano lidé mají strach, bojí se zakašlání. Nemoc covid-19 připadá mnohým lidem jako loterie, na jedny viditelně nepůsobí a jiné zabije. Nevědí co si mají myslet, jsou oni ti, kteří mají zemřít, nebo ti vyvolení, co to přečkají bez příznaků?
Měl byste tento lidský strach pochopit. Např. já to mám před krátkým časem ze sebou a nemůžu být infekční, ale stejně nosím respirátor a v krámu si na pečivo beru rukavice. Když vystoupí 15 lidí z autobusu na Černém mostě a jde hned do metra, jsem z pravidla já jediný z těch 15ti, kdo použije ten bezdotykový dávkovač a vydesinfikuje si ruce. Dělám to, protože mi to káže moje svědomí. Protože se cítím jako morálně silný jedinec a nestydím se za to.

hodnocení

0x

Smyslem nošení roušek je zamezení šíření tzv. kapének. Viry se nešíří jen jednotlivě ( na principu - jako když někdo z dlaně vhodí nějak hrst malých kuliček), tedy po jednotlivých virionech. Viriony jsou obsaženy ve vydechovaných kapénkách, které jsou zachyceny rouškami.

Samozřejmě, že i toto opatření - nosit dvě roušky, je projevem toho,že opatření vlády jsou celkově chaotická. Připadá mně to částečně tak, že část opatření je udělána proto, aby bylo vidět, že nějaká opatření jsou učiněna, aby to nevypadalo, že je vláda nečinná. Ale je rčení, že na minci jsou dvě strany. Je potřeba vzít v úvahu, že je hodně občanů v ČR, kteří různá opatření nedodržovali. Takže současný stav rozhodně není jen vinou vlády.

Já nosím nanoroušky, které jsem koupil v lékárné Dr Max. Tou nanovrstvou té nanoroušky by mělo být zachyceno určité množství vydechovaných i vdechovaných virových částic. Samozřejmě účinnost taky není blízko hodnotě 100%.

hodnocení

0x

Tady je odkaz na soubor, kde je popis problematiky šíření virových částic

szu.cz/...

hodnocení

0x

Jak dlouho vydrží virus na respirátoru, Kolik dní? Týden? Potom by bylo zbytečné respirátory vyhazovat, stačilo by na ně napsat , který den jsem ho použila a potom ho třeba na půdě nechala týden odpočívat. Jsem zvědalá,kdy někdo začne prodávat respirátory s vytištěným dnem použití - Po, Út, St ...Potom by stačily 2 sady respirátorů a používat je, dokud by se nerozpadly.

To je jak s kalhotkama. Hlavně nosit hnědou čárkou dozadu. Špína do půl centimetru izoluje a nad půl centimetru odpadává, tak proč se mýt?! *haha*

sisin

Stačí popsat - 1,2,3,4,5,6,7 a pověsit na hřebík do garáže.

Nevím, jak to budou dělat lidi v Africe, když nemaj hřebíky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma FFP3
Otázky na téma rouška

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]