Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je v právu

Od: lilil odpovědí: 2 změna:

Bydlela jsem v pronájmu a smlouva mě skončila v 10/2020. V bytě jsem bydlela ovšem dál, a nyní v 2/2021 jsem se odstěhovala. Smlouva byla tedy na dobu určitou s tím, že se bude prodlužovat po oboustranné písemné dohodě. Žádnou písemnou dohodu jsem s majitelem neučinila. Nyní mě napsal, že dle § 2285 musím dodržet další rok a nemohu se jen tak odstěhovat nebo nájem za tuto roční dobu doplatit, protože on mě žádnou výpověď nedal a souhlasil s tím, abych tam dál bydlela. Ale v tomto paragrafu se píše, že to aby byl nájem znovu ujednán na tutéž dobu neplatí, ujednajíli si strany něco jiného. A my jsme měli přece ujednáno, že se bude smlouva prodlužovat po oboustranné písemné dohodě, ke které nedošlo. Vysvětluji si to tak správně? a v § 2285 je dále, že výzva vyžaduje písemnou formu. Prosím objasněte mě o jakou výzvu by se mělo jednat?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

makk
hodnocení

0x

A na základě čeho jste tam tedy od 10/2020 do 2/2021 bydlela?

doplněno 19.02.21 13:21:

Stačí si ten § najít:

§ 2285

Pokračuje-li nájemce v užívání bytu po dobu alespoň tří měsíců po dni, kdy měl nájem bytu skončit, a pronajímatel nevyzve v této době nájemce, aby byt opustil, platí, že je nájem znovu ujednán na tutéž dobu, na jakou byl ujednán dříve, nejvýše ale na dobu dvou let; to neplatí, ujednají-li si strany něco jiného. Výzva vyžaduje písemnou formu.

Z toho jasně vyplývá, že máte smlouvu na další rok.

lilil
hodnocení

Ale já mám v nájemní smlouvě napsáno, že se prodlouží po oboustranné písemné dohodě.

Ta ale nebyla učiněna, tak proto by měl platit § 2285?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]