Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nesvéprávná osoba

Od: naty* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den.

Kde nahlásit, případně kde si stěžovat že poručník (70-80 let) nevéprávné osoby dotyčnou osobu (45 let) nezvládá.

Tím myslím že paní je velice stará a svou dceru schyzofreničku alkoholičku nezvládá a ta nám dělá ze života peklo.

Děkuji

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ruzena*
hodnocení

4x

Tak, řekla bych, že mít za sousedy schizofreniky, je neštěstí, ale ještě větší je, když je to Váš blízký příbuzný a Vy s ním musíte žít v jedné domácnosti. Vy zavřete dveře bytu a máte klid, ale chudák ta její máma. A dobře vím, o čem mluvím.

Proto nesnáším duševně nemocné lidi, poznám je na kilometr od sebe a vyhybám se jim. Jako děti jsem se schovávaly pod postel, když náš otec se sekerou v ruce v nás viděl nepřátele, co mu chtějí ublížit a zkrotili ho až sanitáci z PL, kteří ho zneškodnili ranou do spánku, usnul jak mimino. Sanitáci ani doktor nesměli mít bílé pláště, to ho chytil pak přímo amok s neuvěřitelnou silou, přestože byl hubený jak lunt. Takových zážitků mám plno, a proto bych nechtěla být znovu dítě.

Ale existuje schizofrenie vrozená, kdy se projeví u mladých lidí mezi 13 - 30 rokem věku, pak získaná - urazem hlavy, braním drog atd. Nevím, jakou má Vaše sousedka dg, ale musíte vždy zavolat strážníky. Ti zavolají záchranku a ta ji vezme do PL.

Jste povinni tak učinit, protože takový člověk ohrožuje své okolí a to hodně silně, nikdy nevíte, co ho napadne. Mají pocit, že někdo po nich jde a vidí v druhých své nepřátele a to už je hodně nebezpečné. Takže paní, když pije a nebere léky, protože na léky na schizofrenii se nesmí pít, to může vyvolat i vražedné myšlenky, tak patří v zájmu ochrany ostatních lidí do psychiatrické léčebny - PL - a její maminka si pak bude moci trochu oddechnout. Udělejte to ! Nečekejte, až se něco stane. V PL jsou většinou několik měsíců.

Náš otec nepil, jen limonádu, ale bohužel nebral léky, že prý ho chtějí otrávit a zabít ho, takže je to svízelné. Až bude zase řádit, volat okamžitě strážníky, že z ní máte strach a oni se už sami postarají. Věřte mi, že mám s nimi bohaté zkušenosti a že vím, o čem mluvím. Naše dětství a mládí bylo o strachu o život.

hodnocení

2x

Začněte na Odboru sociálních věcí příslušného Místního úřadu.

ruzena*

Ti se tím zabývat vůbec nebudou, věřte mi.

id

jedubabička *palec* - krátká, výstižná, pravdivá odpověď - místo nic neříkající slohovka odbočující od tématu , která zapleveluje vlákno.

makk
hodnocení

2x

1. Ta osoba (45 let) je skutečně úředně nesvéprávná, nebo pouze jako nesvéprávná jedná?

2. Jak se to nezvládání projevuje? Pokud je ta nesvéprávná osoba nebezpečná sobě nebo svému okolí, mělo by se to oznámit policii. To lze i když narušuje občanské soužití (rušení nočního klidu a pod.). Pokud ale jen obtěžuje v mezích zákona, moho nenaděláte, můžete si stěžovat na obec, dát podnět na sociální péči, ale nevím nevím, čeho v praxi dosáhnete.

ruzena*

Víte, to se musí sousedé spojit, když dotyčná začne řádit, zavolat na městké strážníky, že mají obavy o své životy, protože je napadá, vyhrožuje atd. V PL si samozřejmě všimnou její podnapilosti a dají jí léčbu ještě další, protialkoholní. O podnapilosti neříkejte nic, dali by ji jen na záchytku, ta nic neřeší. Potřebuje PL, aby ji tam srovnali. Uřady nemají jak pomoci, to je nemoc a s tím něco mohou udělat jen psychiatři. Pokud by nebrala prášky, budou jí davat injekce. Oni jediní mají řešení. Stížnosti nepomůžou, otevřeně řečeno - jde o blázny a to nebezpečné blázny a podle toho musíte jednat.

lidus*

Růženko jde o nemocného člověka a ne o blázna!

Myslím, že tak starý člověk je rád, když se postará o sebe a ne o nemocného. Obrátila bych se na sociální odbor, tam jistě poradí.

jzzudt
hodnocení

0x

Nechci vám kazit představu o tom, že někdo vyřeší schizofrenickou alkoholičku, ale myslím, že nejrychlejší a nejlepší řešení pro vás bude začít hledat jiné bydlení. Pro sebe.

ruzena*

Nemá cenu utíkat, co když byt je osobní vlastnictví, takže prodat - koupit jiný, atd? Nesmysl, myslím, když už, tak situaci řešit tak, jak jsme ji vždy nakonec řešili my. Protože ona pak, až ji 2 - 3 x vezmou do PL, tak si dá pozor, aby někoho otravovala, ale bude dál otravovat svoji matku. Nikdo jiný Vám totiž nepomůže, než strážníci, ti se s ní nebudou babrat, hlavně nebudou riskovat, že ona někomu ublíží a nechají ji odvézt - je to přímo jejich povinnost ! Uřady Vám řeknou to, co Vám píšu já. Oni sami nic s ní dělat nemůžou.

hodnocení

0x

Stěžujte si, piště stížnosti jako o život. :-D Vysvětlím Vám, jak to v případě úspěchu Vaší stížnosti dopadne.Zažil jsem to u vzdálenější rodiny. Tam šlo o cca 40 letou ženu, které dělal poručníka také důchodce, její nevlastní otec. No a podobně jako Vy, někteří sousedé si s oblibou stěžovali, řešila to sociálka, stále mu do toho kecali. Což mělo za následek to, že se dotyčný poručnictví zřekl a protože se nenašel nikdo jiný ( na podobnou funkci se fakt fronty zájemců nehlásí) převzal poručnictví sociální odbor. Což v praxi vypadá tak, že když už, tak řeší maximálně výplatu dávek. No a sousedi sklízí plody své aktivity - dotyčná mj devastuje vybavení společných prostor, o rušení klidu nemluvě. Prostě je nyní zcela bez kontroly, policajty sice občas zavolají, jenže když v době jejich příjezdu je dotyčná v klidu, nemohou dělat nic.

ruzena*

Ale mohou, pokud je dotyčná schizofrenik, tak mohou - sousedé všichni musí být při sobě, že se jí obávají, mluvit o ničení věcí je nesmysl, to strážníci nebudou považovat za důležité, je zajímá, zda může být nebezpečná. Pokud je to pravý schizofrenik, stačí bílý plašt a má amok. Volat státní policii nemá smysl, tímto se zabývá městká policie.

id

ruzena - mohu se zeptat, proč komentujete každého rádce? Nejsme ve volné diskuzi, přečtěte si pravidla. Máme reagovat na tazatele , ne na rádce.. Než se tazatel dočte odpovědi, tak pozná vaši rodinu 100 let zpět a to nikoho nezajímá. A to se děje i v jiných tématech.

Nebyla jsem zde delší dobu a paní Růžena si asi potřebuje popovídat. Hm.

ruzena*

Omlouvám se, chtěla jsem tazateli dobře poradit, protože ho odkazovali z neznalosti na uřady a tam by mu opravdu nepomohli. Ty zkušenosti jsme měli také. Moje rady byly ze života, přímo prožité, nikoliv, že bych se jen domnívala, ale že vím, co dělat v takových situacích. Ani jedna rada zde nebyla jako moje, takže lidé s tím zkušenosti opravdu nemají. Kdybych to víc nerozvedla a trochu neopravila nerady tak by tazatel v podstatě nevěděl co dělat a věřte mi, že jde o hodně velké téma, kdo se s tím nesetkal, neví, jak těžké je s tímhle nebezpečím za zády žít. Takže omluva za rady ze života..

hodnocení

0x

Obávám se, že se vám zde dostane podobné rady, jako se dostalo kdysi tazateli, který měl potíže se sousedem alkoholikem, který nechával po odchodu z domu štěkat psa na zahradě i 10 hodin směrem, kde měl ten tazatel ložnici a potřeboval se vyspat po noční. Prý je pes týraný chudák, kterého je potřeba krmit, dále, že je to přirozené, že pes štěká atd. Prostě, ten, kdo dělá bordel, je dnes ve větším právu než slušný člověk. Nejlépe odpověděla jedubabička a jděte si za svým, držím palce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]