Tak sem si v rámci daň.priznani jen tak ze srandy vyexportoval všechny výdaje za minulý rok a trochu mě to vyděsilo. Nějakých 300tis a to nebyla žádná zásadní investice, tradiční letní dovolena atd... A to v tom ani nejsou výdaje za byt/energie, to platí žena... Trochu mě to vyděsilo, žil sem v představe, že vlastně za nic moc netracime Stalo se to taky někomu z vás?
Žiješ na nějaké vysoké noze, já mám za rok kompletně všechno okolo 100 000 Kč.
doplněno 13.02.21 14:14:
Tak já nejsem důchodce a za nájem neplatím 2 000 Kč měsíčně. Jen nekupuju blbosti.
motak
Tak jsme rodina s malými dětma, ne jeden duchodce, který plati za bydlení 2tis. A co mu na týden vystačí jeden chleba a kilo brambor
hbfd
Ale o moc víc než 2000 to nebude. Jinak by vám na rok nestačilo 100000. Protože jen kolik stojí jídlo, pokud chcete jíst kvalitně a koupit si zeleninu, ovoce, ořechy, rybu atd.
Dokud si neuděláš rozbor podle oblastí utrácení (jídlo, odívání a boty, auto a náklady s ním spojené, náklady na domácnost, které neplatí žena, dovolené a výlety atd atp), tak se nikam nedostaneš a veškeré srovnání s jinými osobami není relevantní. Třeba po rozdělení položek zjistíš, že ti peníze "odtekly", někam, kam bys to ani neřekl.
Pozn. Pokud platíš veškeré náklady na auto a hodně jezdíte, tak věz, ža za 30 tis. km ročně tě jen pohonné hmoty vyjdou nejméně na 60-80 tis. Kč. Celkové roční náklady na auto včetně pneu, oprav a ND, pojištění vč. povinného ručení apod se pak budou v pohodě pohybovat kolem 100-120 tis. Kč i více.
motak
Auto je v pohodě, to je tak jedna nádrž měsíčně max, opravy nebyly zadne(cca 2500 olej a filtry + 8tis za pojistku). Zbytek služebním,kde platím jenom benzín,ale hned z výplaty,takže to do výpočtu vůbec nevstupuje. Příjmy jsou pořád daleko vyšší než výdaje,takže v tomhle směru není problém. Jen když sem viděl na papíře ty roční příjmy,tak sem si říkal,kde teda jsou Spis mě překvapila ta částka, kdyby se mě někdo zeptal,tak bych to odhadl tak na půlku a zajímalo me,jestli to má někdo podobně...
Souhrnná částka toho moc neřekne. Když jsem jako mladý kluk přemýšlel, kde mám peníze z kapesného a brigád, začal jsem si výdaje psát do notýsku, každou položku do haléře (přesněji do pětihaléře). Zaprvé jsem zjistitl, že spoustu peněz jsem naprosto zbytečně utratil za číčoviny, bez kterých bych se hravě obešel. A za druhé jsem ušetřil už svojí leností, než abych vyndaval notýsek a výdaj si zapsal, tak jsem si ten nákup radši rovnou odpustil...
Rozfofrovat 300litrů nepočítaje bydlení by naší čtyřčlenné rodině dalo hodně zabrat i při vší snaze. Jinak dotaz moc nechápu - potřeboval ste se pochlubit vysokým standartem? Co čekáte za odpověď? Miliardář to utratí na jednom večírku, spodina by z toho vyžila léta...
motak
A to je prave podstata toho dotazu, doteď sem si to myslel taky, dokud sem si to nespocital. Já si právě nemyslím, že bych si žil ve vysokém standrdu. Nemám auto za mega, obří dům, značkové hadry, nechodím do luxusních restauraci(letos vlastně do zadnych) nejnovější ajfoun a televizi přes půl stěny...
Tak jsem zapřemýšlel,asi 800kč denně mimo bydlení a energie,jsme dva - zní to děsivě,ale zhruba to mám také tak. Cigarety,večer pivo a kousek vodky - 350kč. Žrádlo pro psy stovka,nafta a náklady na dvě auta kolem dvou kil. Pokud jsou otevřené hospody,dvakrát týdně oběd zhruba litr...další platby kolem aut ročně a jsem tam. Když připočtu měsíčně pět litrů mamce,aby přežila z důchodu prodavačky,jsem už mimo "tabulku". Neuvěřitelné,kam a jak rychle prachy mizí... Ještě,že přímé náklady na živobytí táhne přítelkyně (jídlo,energie)...
Před lety jsem si začala vybírat všechny peníze na zacatku roku na celý rok,abych nikam nemusela. Na základní,normální věci (žádné splátky, nic takového nemám) Například na auto si vyberu extra. No a vychází mi každý rok útrata kolem 420 000 Kč... nejdřív mě to na konci prvního roku trochu vyděsilo..Jako za co..říkala jsem si, však moc neutrácím přece no a za rok 2020 byla útrata jenom 390 000 Kč. Takže jsem v době covidové ušetřila
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.