Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dneska od 1. hodiny nespím. Mám pocit, že mám na prsou veliký těžký kámen. Hůř se mi dýchá. I teď, když sedím, mě hodně bolí na prsou. Zjistím, kde se testuje a zajedu si tam. A to jsem si dneska naplánovala běžky , když je u nás po letech sníh.
Zajímalo by mě: jak chránit manžela? V bytě jsme sami dva. Spíme každý zvlášť. Ale já do své ložnice chodím přes tu jeho, jinak to nejde. Musím se úplně izolovat?
Jak to bude s vařením? Pokud mi nebude moc špatně, mohu uvařit i pro něho? Nebude to jídlo kontaminované? Manžel /70/ má velkou nadváhu a další problémy, bojím se, aby to pro něho nebylo nebezpečné. Aby aspoň on zůstal v pohodě.
Můžeme oba sledovat televizi v jedné místnosti, když budeme asi 4 m od sebe? A pak dobře vyvětráme? Můžeme třeba spolu u stolu pojíst? Nebo raději se zahrabat striktně ve svém? Co myslíte?
Nebudu stahovat kalhoty, brod je ještě daleko. Ale podle toho, jak mi je, to asi nebude nic pěkného. Kruciš! Jaga.
Mohu Vám napsat jen mojí zkušenost s covidem ve společné domácnosti.Manželka měla během vánoc covida.Klasický průběh teplota.zimice,bolest hlavy,dušnost,kašel,ztráta čich a chut.
Byli jsme spolu normálně dál v domě bez jakéhokoliv opatření! .Žádné oddělené místnosi,roušky doma,desinfekce klik a různé další blbosti!
Dál jsme normálně fungovali jak dřív společná televize,jídlo, atd.
Já jsem dodnes jako rybička ! bez jediného náznaku covida .A manželka je zase fit.
Je to o imunitě a hlavně tahle nemoc nemá logiku !
S prominutí Vás ještě doplním-che to taky pozitivní přístup-pak se kdovíjaký chcíp vyléčí rychleji než když je celkový přístup člověka k nemoci negativní vše vidí dopředu a černě!
Víte, ale ono opravdu hodně záleží na věku, přidružených chorobách a stavu plic. Takže co nevadí mladším a zdravým lidem a proto mají vyšší imunitu, může vadit u těchto rizikových skupin. Já tvrdím, že je dobře manžela pokud možno izolovat, aby si tam i často větral. Pokud už se nenakazil také..A rozhodně paní Jaga by neměla vařit, lítat po bytě, ale lehnout si do postele na cca 6 dní a vyležet to - na kašel jsem při covidu spotřebovala 2x velkou láhev Stopkašle, 4x denně polévkovou lžíci, spousta bylinkových čajů, třeba heřmánek, na bolest paralen 500, protože jsem kardiak a jiný tedy nesmím.
Dusila jsem se, v bytě jsem musela mít mokré hadry, aby vzduch nebyl suchý. Neměla jsem čich, ani chut k jídlu za týden bylo dole 7 kg. Jedla jsem, ale jen nahřáté rohlíky a sušenky. Bolesti v krku - obklady ve studené vodě, přes to osušku - suchou. Obklady se dávají zásadně jen na 2 hodiny, víc nemá smysl. Řekl to doktor. Potom jsem se léčila několik měsíců z hluboké unavy a dušnosti, ale už jsem neměla covid, přesto nosím roušku a rodina také při styku se mnou, když přijdou dospělé děti, mají ohledy. Tak snad něco z toho by pomohlo i těm, kdo s covidem teprve začínají. Teploty jsem neměla, takže ani zápal plic, ale kašel šílený, byl to zlý sen. Sevřel mi plíce vždycky, jak u astmatu. Bylo to zlý, paní přeji brzké uzdravení.
Respirátory oba na pusu, nebo alespoň dvě roušky, nechodit k sobě, často větrat. Aby tělo mělo sílu na boj s virózou, potřebuje fyzický klid a teplo, dostatek tekunin. Prolévejte se teplými nápoji. Já s Covidem hodně ležela, i když jsem se cítila dobře, stříkala do krku Jox (má protivirové i protibakteriální účinky) a brala Ambrobene (nebo cokoliv jiného na kašel) hned od začátku. Taky jsme denně brali 2g Omega 3, laktobacily, vit. D a C.
Kontaktuje lékaře, vystaví žádanku na PCR test. Nemá cenu s příznaky chodit na antigenní, bude-li pozitivní, stejně vás pošlou na PCR a budete šťouraná 2x. Bohužel, tem pocit kamena na prsou je docela typický, manžel mi taky říkal, že má pocit, jak kdyby mu někdo seděl na hrudníku. Na netu běželo i video a dechové cvičení, jak si ulevit. Lékaře bych se také optala na možnost předepsání Isoprinosinu. Pokud nefunguje váš lékař, co třeba manželův? Děti nebo někdo známý by nemohli sjet do Polska pro Isoprinosine?
No ono asi záleží jak kdo a jak kde. Kamarád se zaregistroval na antigenní a pak dostal normálně nechchopenku od doktora. Na PCR ho nikdo nehnal - jako proč? Test absolvoval, příznaky měl, tak k čemu by to vlastně bylo dobré?
BTW pokud se člověku blbě dýchá tak ho budu zatěžovat respirátorem? To mi přijde trochu hloupé. Jo jde to při krátkém kontaktu, ale pokud jsou ty dva lidi v jednom bytě, používají jednu koupelnu a ložnici tak je to o ničem. Ale ať si každý dělá co chce.
Uvařte si cibulový čaj, vezměte nějaký Paralen apod. ležte, nevařte a zkuste se vypotit.
Já bych doma chodila v respirátoru, zůstala bych v pokoji, snažila bych se manželovi vyhýbat, v jedné místnosti bych s ním určitě neseděla u televize, úpně bych se izolovala.
Manžela zaúkolovala, aby vařil, pravidelně krátce větral, pokud bych musela na WC, nebo do koupelny, aby otřel desinfekcí kliky a vypínače, prostě vše, na co jsem cestou sáhla.
Zavolala někomu známému, pokud bych doma neměla respirátory, nebo potřebovala donést nákup, nechala bych si donést za dveře.
A samozřejmě kontaktovala tlf lékaře a sháněla, kde mě otestují.
Přeji, ať je to jen obyčejné nachlazení a jste brzo v pohodě.
Vážená paní Jago,paní Růžena má naprostou pravdu.Neřešte vaření a rady nerady lidí .Raději se šetřete a dbejte na tu desinfekci a noste respirátory.Jste oba přes 60 let .Znám mladšího ,štíhlého pána co místo v důchodu skončil ,,díky,, covidu v nemocnici a je v ní už tři měsíce.Jinak Vám přeji ,aby to nebyl on .
Nemohl by manžel po dobu vaší nemoci být někde jinde? Vy také možná budete potřebovat pomoc (člověk nikdy neví), ale chtělo by to někoho mladšího a zdravého. Pro manžela by to mohlo být příliš nebezpečné. Nechci strašit, jen mám ve svém okolí už více případů, kde to dopadlo hodně špatně - přičemž u nákazy je velmi důležitá virová nálož. Prostě pokud s nakaženým trávíte delší dobu, je mnohem větší riziko těžšího průběhu, než když ho pouze potkáte.
Cajiky, cesnak a med su voci Kovidu ucinne asi ako pustanie zilou pri ciernom more a varenie ropuchy za splnu. Spamatajte sa ludia ! To nie je prechladnutie, akych 70 rocny prezil uz 10, toto je potencialne smrtelna choroba. Debilne rady o cajiku, pricom sa nedodrzi izolacia choreho (najlepsie, aby sa uplne odstahoval) mozu obezneho deda zabit, ked sa nakazi. Pit dost tekutin, voci tomu niet namietok, ale akekolvek zhorsenie stavu patri do ruk lekara a nie do poradne, kde sa to hemzi kdejakymi bosorkami / ezoterickami a nezmyselnymi radami. Cele je to loteria, kazde telo reaguje inak a ma iny imunitny system.
Hlavne sa nedajte zblbnut pri gugleni roznymi hoaxami a konspiraciami.
Konzultuj svůj zdravotní stav po telefonu s lékařem.
Předpokládám že máš nějaký respirátor v zásobě, tak ho nos trvale na ústech a na nose. Pokud nemáš, tak ať ti ho někdo rychle sežene.
Pokud bude nosit respirátor i manžel, tak to zase sníží pravděpodobnost nákazy.
Zažil jsem to stejný před týdnem. Celou noc jsem nespal, ale teplotu jsem neměl. Čich i chuť v pořádku. Nakonec jsem to jeden den vyležel a třetí den už jsem byl zdravý.
Pokud máš více příznaků a lékař ti napíše doporučení na test, tak se zajdi někam otestovat. Jedině tak máš jistotu.
Dobrý den,
obvoďákovi určitě zavolejte i odpoledne, oni na testy objednávají stejně až na druhý den. Je třeba to s obvoďákem konzultovat, protože u mě se lékařka rozhodla po pěti dnech nasadit antibiotika, protože se stav nelepšil a chtěla předejít zápalu plic. Doporučovala vitamíny, mimo jiné déčko, a hodně pít. Známí - manželé - ona covid dostala, on od ní ne, fungovali docela normálně, i doma respirátor, často větrali. Přeju co nejmírnější průběh a brzké uzdravení.
Jago, nepodceňuj to. Nemáš doma Paralen? Jestli ano, tak si ho určitě vezmi. Ta nemoc je divná a na každého to působí jinak. Co se manžela týče, tak já bych teda určitě podnikla nějaké ochranné kroky. Nemáš doma takové ty tenké latexové rukavice? Můžeš v nich vařit, i někteří kuchaři je používají kvůli hygieně. Bude Tě to asi otravovat, ale přece to není navždy, ale po tu dobu, kdy si nejsi jistá. Manžel má nadváhu, nemusí to u něj probíhat hladce. Jenom Ty znáš jeho zdravotní stav a podle toho se zařiď. Doma bych nosila ty roušky a větrala, víc udělat nemůžeš. Nakonec to uvidíš sama, jak se budeš cítit třeba odpoledne a večer, jestli nedostaneš horečky a nepřidají se i jiné známé příznaky. Tu moji kamarádku, o které jsem tady už jednou pésala, začaly strašně bolet prý svaly a kosti. Ani mi to neuměla pořádně nijak vysvětlit, že to byla nějaká strašně divná bolest a zachránil ji právě ten Paralen, který si uprostřed noci vzala, protože bolest byla velká. Já jsem ten lék ani neznala, ale jak mi to vyprávěla, tak jsem dostala strach a hned jsem si ho koupila. Tak jestli ho máš, nebo můžeš lehce koupit, tak to udělej, tím podle mne nic nemůžeš pokazit. A zkus se dostat k nějakému lékaři, to by bylo ze všeho to nejlepší. Držím Ti palce.
Jago, hlavně se neřiď tím, že to jiní prožívali hladce. Oni měli štěstí, Ty ho mít nemusíš a hlavně dej pozor na manžela. Neber to na lehkou váhu. Nic to být nemusí, ale může a to měj na paměti.
Příbuznou také tak strašně bolely nohy (kosti, svaly), že vůbec nemohla chodit a dlouho se z toho dostávala. A to jí je 25, jinak úplně zdravá.
Přesně takto mi to ta moje kamarádka popisovala. Najednou strašná bolest v těle, ale taková prý divná, že měla pocit, že ji bolí i "maso" kolem kostí, nevím jak bych to popsala jinak A tak si právě vzala ten Paralen v noci a po něm se to znatelně zlepšilo. Ona je starší než já, je jí 76 let, ale je zdravotně celkem v pořádku. A už je to pár měsíců, co to měla a doteď ji pořád něco bolí. Ne teda tak intenzivně, ale prostě z ničeho nic ji najednou něco začne bolet. Třeba ruka v zápěstí, že s ní nemůže moc hýbat. Pak to zase přejde a začne bolet jiná část těla. Jakoby se to v těle nějak stěhovalo z místa na místo.
Zavolejte doktorovi a objednejte se na test. Můžete být taky něco jiného než covid. Např. infarkt nebo plicní embolie. Přeji brzké uzdravení.
Jo, jo, jezděte po kraji kvůli pochybnému testu a ještě nemoc přikrmnte a dostaňte do sebe jěště větší nálož virů!
Lehněte si do postele, položte okolo pokrájenou cibuli, manžel ať Vám vaří kurkumový čaj s pepřem, nebo zázvorový čaj, tymiánový, heřmánkový, majoránkový, žvýkejte hřebíček, pojídejte křenový salát, manžel ať uvaří k obědu silnou šesnečku.
Občas si lízněte půlku lžičky medu.
Přece se nevzdáte. Kdybyste našla sušený plicník lékařský, nebo od někoho, tak ten léčí přímo plíce, tak uděláte pro sebe dost. Nedejte té potvoře šanci.
Na manžela se vyprdněte a zalezte do postele, snad v ledničce něco najde.
Na mě šla tuhle rýma a tak jsem stočila listky rýmovníku do ruličky a strčila do nosu a hned bylo dobře.
Držím palce, dobře to dopadne. Koupili jste si Stacyl za 53 korun 100 tablet? bere se 1 denně. Je potřeba ředit krev!
Nechápu, proč v tomto stavu vařit a vysilovat se?
peter - Tazatelka si vybere ze všech odpovědí to, co jí bude vyhovovat, čemu věří, jak se bude cítit.
Má svůj zdravý rozum, už podle odpovědí, které tady vkládá
Hlavně být pozitivní, jíst zdravě, hodně vitamínů, dostatečně spát, dostatečné množství melatoninu, zdravý životní styl, důležitá je psychická pohoda.
Oddělení od spolubydlícího, co nejméně společných kontaktů.
Celý rok se tady o základních opatřeních píše, takže proč s podezřením na infekční chorobu /chřipka, angína, kovid, nastydnutí atd./ dělat společné aktivity - vařit, koukat na televizi. Je mi dušno, zalezu do postele s hrnkem čaje a nenamáhám se. Prospím se, pustím si rádio, medituji, přemýšlím.
Jídlo si může manžel uvařit sám, nebo si ho nechám od někoho, či přes dovážkovou službu dovézt.
Udělá se mi zle, zvýší se teplota, tak se poradím po telefonu, přes e-mail.
Jak to měli ostatní v nemocnicích nevíme, a nehodlám ani nad tím mudrovat.
Urcite nedajte na rozne "babske rady" a "ludovu liecbu", ako vam tu radia sarlatani. Dolezita je maximalna izolacia, vlastna izba pre kazdeho, nosenie ruska. Tiez rozne ordinovanie Paralenu (preco?!) a liekov na riedenie krvi (v takom veku rizikove, nepozname ine diagnozy a ine uzivane lieky).
Tak jsem se pustila do pátrání. Město nejblíž od nás, 10 km, testy nedělá. Nikde. Prý až v krajském, 25 km daleko. Zde mi řekli - dneska už mají plno. Nejdřív zítra. Ale zase průšvih. Je třeba mít nejprve doporučení OL, který sídlí v 1. městě. Jenže tento doktor, jako naschvál, ordinuje ve středu až odpoledne, od 12 do 16 hodin. A odběry se dělají do 12. Takže dneska nebude nic. Uvidíme, jak to bude dál. Pokud bych prý přijela bez doporučení OL, zaplatím si 1.740 Kč. Nic nejde jednoduše.
Lepší je být bohatý a zdravý, než chudý a nemocný. Jaga.
Zdravím, já to měla tak, že jsem přišla do bezprostředního styku s bráchou, našla jsem ho doma mrtvého. Obvodní poslala na odběrové místo žádanku a já jsem se objednala, upozornila mne, že se na odběr mám registrovat na pátý den. Všichni co to tady okolo nás mají, nechodí na testy dřív, prý se to pozná od pátého dne. Zrovna soused to před 14 dny tak měl.
Že to lítá ve vzduchu v místnosti je asi pravda, hygienici mi nedoporučili dobráchova bytu vstoupi dív, jak za 96 hodin. Volala jsem jim. Takže manžel by se měl preventivně chránit respirátorem.
Držím palce, ať to dobře dopadne a ta potvora to není.
Přesně jak píše paní nahoře. My jsme s manželkou taky prodělali covid v listopadu máme doma dva syny 5 a 11 let a fungovali jsme uplně normálně ani jeden ze synů to nedostal oba negativní. Žádné roušky, žádná izolace, žádná přehnaná desinfekce a dnes jsme zase v pohodě. Co mě na tom štvalo nejvíc byla ta 14 dení karantena kdy musíte být pořád doma.
Vůbec bych necoural po všech čertech, neřešil žádný test a zařídil bych se preventivně pro jistotu tak, jako bych byl infekční, tj. abych nenakazil někoho dalšího. Pokud by se mi přitížilo, tak bych to teprve řešil.
K čemu potřebujete vědět, zda jste pozitivní?
No možná proto, aby mohla včas brát nějaké léky a nenechala to zajít až moc daleko. Ale to je jen můj názor, zkušenosti s tím osobní nemám.
Ake lieky? Na virusovu nakazu niet liekov. Liecia sa symptomy. Lieky predpisuje lekar, nie bosorky na poradni.
No děkuji za tu "bosorku", fakt pobavilo. Pokud vím, tak právě Paralen doporučují i lékaři. A zrovna já jsem žádné čajíčky ani česnek nedoporučovala. Asi jste špatně četl. A navíc, Jaga se už dlouho neozvala a tak si myslím, že podniká nějaké kroky. A jak ji znám, tak ona má "všech pět" pohromadě a určitě nám napíše, až bude moci. takže nemá smysl se tady dohadovat. Ona se zeptala a každý napsal svůj názor a nikdo nikoho do ničeho nenutí.
Já mám o Jagu docela strach. Znám se s ní osobně a tak jsem jí už včera večer napsala do vnitřní pošty, aby se mi ozvala, že mám o ni starost a zatím ani zprávu nerozklikla. A to není její styl. Doufala jsem, že dnes ráno najdu odpověď a nic. A tady už se také neozvala.
Napadlo mě též, jestli nejde o něco vážnějšího. Na to, jak je akční, se odmlčela už hodně dlouho. Tak doufejme, že se nic vážného neděje, jen je teď třeba zaneprázdněna vyšetřeními, nebo jen odpočívá a pro únavu se jí ani nechce otevírat počítač.
Určitě jeli někam na testy, má to daleko. Taky když není dobře, tak se člověku nechce z postele.
No právě. Já jen věřím, že to Jaga zvládne a že už brzo ozve. Myslím na ni pořád a také nesedím v jednom kuse u počítače, ale chodím se průběžně dívat, jestli se už neozvala.
Dobrý den, všichni milí rádcové,
opravdu jsem nečekala, že marodění nějaké babky bude mít tak velký ohlas. Tolik dobrých rad, vlídných slov, milých přání. Vážím si toho a moc vám všem děkuji.
Covid tedy s největší pravděpodobností NEMÁM. Člověk o něm slyší v televizi, čte na PC, slyší od známých, tak jsem z toho asi nějak zblbla. A jsem ráda, že jsem se zmýlila.
V noci na včerejšek mě probudila silná bolest na hrudi. Špatně se mi dýchalo. To mě vystrašilo. Teplotu jsem ale neměla, chuť a čich v pořádku. Proto jsem se hned ráno objednala do krajského města na testy. Řekli mi, že musím mít doporučení od OL. Ve středu, jako naschvál, ordinuje odpoledne, teď za covidu od 12 do 18 hodin. Na recepci si vyžádali moje tel. číslo, že jej OL předají, aby se se mnou zkontaktoval, až bude mít volno.
Volno bylo v 16 hodin, to mi zavolal. Probudil mě, od 12 hodin jsem tvrdě spala, po té předchozí probdělé noci. Po telefonu mě vyzpovídal a řekl, že to na covid nevypadá a na testy tudíž jezdit nemám. Spíš to vypadá prý na nějakou slabší srdeční příhodu. Zůstala jsem paf. Jedno lepší, nežli druhé. Řekl mi, abych ležela, byla v klidu, vzala si prášek na bolest. A ráno k němu v 9,15 přijela, Pokud by se něco během noci zhoršilo, volat rychlou.
Bylo mi líp, než minulou noc, ty ošklivé tupé bolesti na prsou pomalu odeznívaly. Ráno mě manžel tedy k OL dovezl. Udělali mi EKG, je to prý v pořádku. Bolestí u srdce se hrozně bojím, před lety mi taťka ve svých 49 letech umřel na svůj první a zároveň poslední infarkt. Když jsem se ptala, od čeho to trdy bylo, řekl mi, že možná od zad, možná od prsou a nebo se mi možná skříply nějaké mezižeberní svaly. Tak opravdu nevím, nejsem doktor.
Jsem ráda, že jsem se bolesti zbavila. Ale tu noc mi bylo tak zle, že jsem už v duchu pořádala, co komu odkážu. Vážně. Teď už to zabolí jen při nějakém zvláštním pohybu. Třeba když jsem si oblékala ponožky, jak jsem se zkroutila dolů.
Tak vám všem děkuji zas zájem a snahu mi pomoci. Jsem ráda, že vás mám. Jaga.
Jaguško,uf! Berte Mg. Ať Vám napíše OL Magnosolv. Teď je nov, tudíž kardiovaskulární potíže akcentují. To EKG je málo, zkuste vyškemrat echo srdce s odvoláním na rodinnou anamnézu. Prašťte se přes kapsu a kupte si Korolen / raději dva do foroty/. berte ale jen malé, dětské dávky, kvůli eventuální odléčovací reakci.
Procvičujte si hrudní páteř, ramena, mačkejte si malíček kolem nehtu /ne moc/,a rozhlaďte si plošku pod základním palcem pr.nohy, jak bývá ten výrazný kloub, tak na něm v místě směrem do klenby. Ten tlak prý máme odkašlat. Teď bude strašit psychika, tak něco na úzkosti /čajík, Guajacuran/.
Dobrý den.Měl jsem stejné příznaky po několik dní.Bez teplot a dalších příznaků co má mít covid.Zašel jsem k doktorce a ta mě poslala na kardiologii,kde mě našli nějaký menší problém se srdcem.Objednán jsem na další kontrolu už na kardiologii,kde se mě ujme odborník a bude asi pravděpodobně sledovat a léčit.EKG bylo v pořádku,ale na ECHO našli závadu.Hezký den.
Tipuji, že problémy vyprovokoval sport - tedy ty běžky. V mínusových teplotách je tento sport náročný na srdce. I když je člověk teple oblečen, tak zádové a šíjové svalstvo prochladne. Je to jako u baráku. Teplo zevnitř, chladno z venku a je problém. Lidské tělo je to samé. Tyhle extrémní teploty nepůsobí dobře.
Pokud jste dlouho na lyžích nebyla, a už máte ten věk, tak horní partie dostaly zabrat.
Takže na těch běžkách při mínusových teplotách opravdu opatrně. Tuhle byla černá kronika, že nějaký pán zkolaboval na horách právě při běhání na lyžích.
Zkuste kouknout na netu na Tietzův syndrom. Mě se zrovna teď po třech letech znovu rozjíždí. je to velmi nepříjemné onemocnění.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.