Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vitamín D

Od: miluska* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den. Jaké máte zkušenosti s vitamínem D? Vitamín D je taky dobrý proti covidu viru. Udajně má vliv celkově vliv na nemoci atd. Hrozí možné předávkování? Dávky jsou podle váhy pacienta? Děkuji.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sametka
hodnocení

2x

Když jsem byla na testu protilátek po prodělaném covidu- odběr žilní krve, byl mi nabídnut i test na hladinu vitamínu D v krvi.Zkuste si najít laboratoř, ale musíte si to hradit sama.

Lidé v našem podnebném pásu mají vesměs málo vitamínu D. Dokonce jsem slyšela jednoho doktora, který se vrátil v létě od moře, kde se vystavoval cca 14 dní slunci a pojídal mořské produkty, že si pak udělal test na vit. D a měl ho kupodivu málo.

pb®
Ne kupodivu málo. Už jsem to tu psala, hladina vit. D vzrůstá velice pomalu, asi o 10% ročně i při jeho dostatečném příjmu. Pokud máte v krvi 50 jednotek, kolik let vám bude trvat, než se dostane na 100? Už je jasné, že 14 dní u moře to nemohlo vytrhnout?

hodnocení

1x

Nesmíte věřit všemu, co se dočtete o působení čehokoliv na "Covid". Většinou je to jen ničím nepodložená reklama.

A ano, vitamínem "D" se dá spolehlivě předávkovat. Zdravý člověk nepotřebuje doplňovat jeho dávky umělými přípravky.

Navíc, místo chemie bohatě stačí vylézt na slunce.

Až zase někdy v budoucnu vykoukne sluníčko, tak na něj na chvilku vylezte, je to dost důležité. Když ta možnost není, tak občas můžete zobnou vit. D z lékárny, ale pozor na předávkování.

host

Nejen sluníčko, ale také ryby, viz tabulka a v dalších článcích

veronica
hodnocení

1x

Na YT má 3 nebo 4 videa k aktuální situaci o vit.D Dr. Bukovsky.

pb®
hodnocení

1x

Oproti ostatním mám jiný názor. Pro dostatek vit. D rozhodně v našich podmínkách nestačí jen sluníčko, leda jste li nemytý silničář či bezdomovec, který tráví venku na slunci celé dny a nepřehání to s hygienou. Pro získání vit.D ze slunce je totiž třeba mít přirozeně mastnou kůži kožním mazem a pak ten vytvořený vit.D nechat tou kůží vstřebat, tedy den dva se po opalování neumýt. Ze slunce je schopen si člověk D vyrobit jen od května do října a jen přes poledne bez použité ochranných krémů se slunečním filtrem. Také starší osoby se suchou kůží mají smůlu. Proto má většina obyvatel v ČR kritický nedostatek vit. D.

Já mám hladinu vit. D v normálu, stanoveno z krve před 4 lety. Ovšem i když beru roky suplementy, měla jsem ho při té spodní hranici. To rozmezí je poměrně velké a zároveň hladina stoupá velice pozvolna, asi o 10% ročně i když berete doplňky. Takže mít vid. D nadlimit je hodně raritní, mít ho pod limit je naopak běžné pro 3/4 české populace. Kdo ho má málo, bude mu trvat roky, než se dostane do normálu.

Ještě nikdy mi žádný doktor nevynadal, že jsem sama ze své vlastní iniciativy před lety začala užívat vit. D a že ho dávám i dětem. Naopak všichni tvrdí, že to dělám dobře, zvlášť na neurologii, kam chodím kvůli RS, mě doktoři chválí a pravidelně předepisují Vigantol, který střídám s tímhle

Závěrem vit. D mám dostatek, Covid jsem měla o Vánocích, bez teplot, bez kašle, jen půlden bolest kloubů, 3 dny rýmička, pár dní bez čichu a skoro bez chuti, zvýšená únava, ale rozhodně ne natolik, že bych nezvládla se postarat o děti, domácnost a covidního manžela. A jelikož byly Vánoce, zvládla jsem i s Covidem otestat a ozdobit strom, dopéct cukroví, připravit štědrovečení večeři, zabalit dárky... Prostě taková trochu jiná a delší virózka, kdy člověk cítí, že mu něco je, ale není mu zdaleka tak špatně, jako při normální chřipce nebo virové gastroenteritidě. To byl můj průběh.

hodnocení

0x

Tady je vše odborně popsáno:

lekarn a.cz/...

Odkaz nelze otevřít

lekarna.cz/...

Omlouvám se, špatně se mi to zkopírovalo.

liska5
hodnocení

0x

Pokud brát, tak ten s označením D3.

Jinak provitamin D se aktivuje v kůži na vitamín D. To znamená pobyt venku na sluníčku.V létě si ho nachytáme nejvíc. Prý i do foroty...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]