Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet denního vyměřovacího základu

Od: pb® odpovědí: 1 změna:

Uvažuju o dlouhodobém ošetřovné na syna, práce na plný úvazek mimo domov s online výukou se dá zvládnout jen horko těžko.

Vím, že ošetřovné je 70% denního vyměřovacího základu. Ovšem jak se tento vypočítá? Vím, že z výplaty za posledních 12 měsíců, výplatnice mám. Je dávka i za víkendy, nebo jen za pracovní dny? Ráda bych se dopočítala k nějaké přibližné sumě, jestli tedy oželím trochu peněz, ale syn nebude doma sám a já budu všechno stíhat, nebo za tu almužnu doma nebudu a syn holt bude den trávit sám, úkoly dělat se mnou po nocích a domácnost bude v rozkladu.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Je to z vyměřovacích základů pro sociální pojištění, což jsou zpravidla hrubé mzdy. Jejich součet za předchozích 12 kalendářních měsíců podělíte počtem dnů za stejné období (zpravidla 365, tentokrát byl únor 2020 přestupný, takže 366, ale od těch dnů musíte odečíst kalendářní dny za tuto dobu, v nichž jste byla na nemocenské nebo na ošetřovném, tzv. vyloučené doby). Podíl je neredukovaný denní vyměřovací základ.

Denní vyměřovací základ se dále redukuje podle následujících pravidel:

z částky do 1 162 Kč se počítá 90 %

z částky od 1 162 do 1 742 Kč se počítá 60 %

z částky od 1 742 do 3 484 Kč se počítá 30 %

z částky nad 3 484 Kč se už nic nezapočítává.

Z redukovaného DVZ spočítáte 70 %. To je denní dávka. Pokud je nižší než 400 Kč, budete dostávat 400 Kč. Dávka se vyplácí za kalendářní dny.

Pokud v tom kolotoči změn uzákonili zatím, než jsem to napsala, něco jiného, tak se omlouvám. 14 let jsem počítala nemocenské dávky a teď se nestačím divit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]