Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřebuji radu. Mám 22 let, studuju školu. Mám určité peníze. Přišel jsem k ním z dědictví. Něco jsem měl našetřeno. Mám sirotčí důchod. Dělá to teď dohromady 600 tisíc. Část peněz mám uloženy na terminovaném vkladě a část na spořícím účtu aktuálně 3% sazbou. TV jsem využil jako konzervativní způsob, protože si těch peněz docela vážím a nemám s tím zkušnosti.
Ale mám strach utrácet. Před pár měsíci to byl trochu extrém, když jsem měl strach utrácet i za jídlo. Teď už je to naštěstí lepší, že si to meníčko nebo něco na přípravu jídla koupím. Nebo třeba do auta tankuju naftu za pár stovek. Což už jsem si minulý týden uvědomil, že jsem blbej, protože jsem natankoval za 500 a další týden jsem stejně musel jet tankovat.
Ale mám partnerku a jsem rád, když ji můžu udělat radost, koupit ji kytku nebo ji pozvu na kafé. Teď se toho moc stejně nedá dělat. Ale takový extrém, že bychom někam šli a já se díval na útratu nebo se nějak dohadoval, že si má půlku zaplatit, to ne.
Spíš s tím bojuji nějak sám se sebou. Teď prostě řeším e-dalniční známku abych mohl jezdit a založil jsem si kvůli tomu Twisto, protože dávali 500Kč a možnost si rozložit platbu na 1/3, protože se mi nechce najednou dávat 1500Kč. Obecně si myslím, že by mě s tím to Twisto mohlo pomoc. Dřív jsem si kupoval oblečení a parfémy a teď nějak nemám potřebu. Chtěl bych si udělat radost, třeba i tím parfémem v Douglasu v akci o 1800Kč levnější. Dřív jsem to bral, že nekouřím, nepiju tak to zainvestuji jinam ale teď mě v tom něco brzdí. A já ani nevím.
Celkem mě to vadí, protože ten příjem jako důchod mám. Navíc ještě budu mít peníze z odškodnění a to nemalé. O to víc mě vytáčí, že šetřím sám na sobě. Chápu, že šetřít není špatné, jednou se mi ty peníze můžou hodit v zajišťování života. Jenže ono šetřít moc, taky není dobré a mít problém třeba zaplatit najednou 1500 za známku taky ne. A to jsou částky který by mě asi nějak nevytrhly a v budoucnu moc nezměnily.
Také chápu, že kdybych už měl asi rodinu a měl dítě tak by to bylo asi taky trochu jinak. Ale řeším současný stav. Který mě teda ani nějak nebaví. V říjnu jsem měl covid, bylo mi celkem mizerně, vyčerpanej a slabej a v duchu jsem si říkal, že ty peníze jsou mi k ničemu a že i kdybych zařval nebo se mi nějak podlomilo zdraví, tak bych si je třeba neužil dokud bych mohl.
Netrapte se, že uvažujete rozumně. Někdo na vašem místě by peníze rozházel ani by nevěděl za co a peníze by byly fuč. Je jasné, že když někdo peníze nemá a najednou k nim přijde, tak se o ně bojí, aby zase o ně nepřišel. A zase až tolik jich také nemáte na dnešní dobu. To ani není na byt. Ale něco občas si pro sebe něco kupte.
Jj, už jste tu psal, jen jste to teď trochu "zaobalil"...nekoupíte si ani medovník, protože stojí 30 Kč. Já už jsem Vám psala v prvním vláknu, že byste měl vyhledat odbornou pomoc! Chorobně šetřím a/...
@hp no vidíte...za půl roku se toho moc nezměnilo, jen Vám zas vyrostlo konto, ale strach utrácet máte stále, nedokážete např.natankovat plnou, i když ji potřebujete a máte na ni.
Podle mě pomoc potřebujete, spíš se mi zdá, že včera bylo pozdě.
Od toho tam ti psychologové jsou, zbytečně si ničíte život a žijete ve stresu a výčitkách. Nakonec se Vám to může zdravotně ještě víc vymstít..
Ano, ale jak jsem psal už zde, s tím jídlem se to nějakým způsobem zlepšilo, za což jsem rád. Ale přece jen, chtěl bych si koupit i něco jiného bez výčitek. Bylo by ideální dokázat stanovit nějakou finanční hranici, protože mám pocit, že šetřím a pořád si myslím, že to nestačí.
Psychologa bych s tímhle nezatěžoval. Mám i jiné problémy, tohle je to nejmenší a psychologové stejně mají plno a nebo fungují jen online. Spíš je pro mě lepší pobavit se o tom s "normálnima" lidma.
Ono je dobré být šetrný, ale zase se z Vás nesmí stát starý škrt.
Je dobře, že peníze máte. Dobře si je zabezpečte, aby se Vám na ně nedostal nějaký rádoby "kamarád". Nebo "kamarádka". Ty jsou často ještě rafinovanější.
Šetřím tak, že: nekoupím všechno, co vidím. Je jasné, že když je potřeba něco do domácnosti, neváhám. Nebudu měsíc uvažovat, zda mám koupit novou pračku, když ta stará už nepere. A sedět mezi hromadami špinavého prádla. V takovém případě jdeme a koupíme. Protože jsme dva, poradíme se, co by asi bylo nejlepší.
Nekupuji ptákoviny. Nějaké náramky, řetízky, lodičky, barevná trička...tomu jsem už odrostla. Pokud něco potřebuju, počkám asi týden, jestli se mi to pořád líbí a pořád o to stojím. Když ano, tak koupím. Odpadne pak vracení, nebo rušení objednávek, což je tady na poradně častá otázka.
Nekouříme, nepijeme alkohol. Tím se taky hodně ušetří. Nekupuji vůbec nic na Valentýna nebo na ten Haloveen, tyto svátky neuznávám a nijak neslavím.
Na druhou stranu si občas udělám radost - proč ne? Třeba vonnou svíčkou, řezanými květinami...
Utratíme dost o dovolené. Jezdíme na výlety, poobědváme, projížďka parníkem pro oba stála třeba 760 Kč. Ale dali jsme to. Život, to není jen neustálé šetření, ale musí si člověk taky něco užít.
Jídlo vařím tak, aby se nevyhazovalo. Dneska třeba rajská z hovězího masa, bude ještě zítra. Pak plánuji rizoto. Vařím nanejvýš na 2 dny, pak by se už stejné jídlo přejedlo a nechutnalo by, jako první den.
Prostě měl by člověk znát tu zlatou střední cestu. Aby jen nehamounil peníze a taky si trochu něco užil. Dovolenou, výlet, hezké divadlo...Anebo naopak: aby všechno nerozházel a neskončil mezi bezdomovci.
Časem Vás život určitě naučí, jak svých peněz rozumně užívat, abyste z toho něco měl. Jaga.
Být spořivý je hezké a důležité, ale nic se nemá přehánět. Asi byste si měl stanovit limit, který chcete z důchodu měsíčně ušetřit a kolik vydat za živobytí. Rezervu máte na mladého muže, který nepracuje, dost velkou, takže se nemusíte obávat, že kdyby se cokoliv přihodilo, tak budete bez peněz. Vzhledemk tomu, že pobíráte sirotčí důchod, tak nemáte asi pevné rodinné zázemí a to vás podvědomě nutí šetřit, protože se bojíte, že vám v případě nouze, nikdo nepomůže a že jste na všechno sám. Určitě by bylo dobré si tyto peníze odkládat na budoucí samostatné bydlení, třeba i do stavebního spoření. Před slečnami se s penězmi nechvalte nebo se na Vás přilepí nějaká potvora, která Vám je rozfofruje. Píšete, že budete mít ještě odškodnění. Nevím, co se Vám přihodilo, zda autonehoda nebo něco jiného. Ale i z případného trauma se může vyvinout tahle úzkost a panika, že nebudete mít peníze. MOje rada zní - buďte šetrný, ale dopřejte si to, co Vám udělá radost. Držím palečky, ať vše zvládnete. A pokud budete mít pocit, že je to nad Vaše síly, nebojte se navštívit psychologa.
Ano, asi jste na to jako jediná kápla. Víc bych se rozepsal, možná tak někomu do emailu, protože mám strach být veřejně více osobní. Dalo by se říct, že možná pevné zázemí mám ale osobně ten pocit vnitřně nemám. Což možná člověka donutí více šetřit na druhou stranu když v jeden týden zažijete dva pohřby velmi blízkých osob, tak se musí i zamyslet co na tom světě jsme a přestat to brát tak vážně...a to nejen peníze.
No pokud si jen chvili uvazoval o parfemu, ktery je v akci o 1800 levnejsi, pak bud rad, ze si tak sporivy.
Pokud je ta sporivost chorobna, pak by mohl pomoct psycholog. Ale ten Ti mimo jine pomuze hlavne od penez, coz je pro Tebe Hlava 22.
tady se ten Covid projevil ale brutálně! Nezlobte se na mne,ale toto je fakt moc
jdi do BTC, pak nám napíšeš,zda to byl dobrý nápad
Dobrý den,
tak se možná přece jen za tu dobu něco změnilo, kromě toho, že mám na účtě víc peněz samozřejmě. Na jaře jsem si koupil mikinu svého oblibéného F1 týmu, byla drahá ale byla v akci. A celkově přes léto jsem se dokázal víc bavit, šel s kamarády na výlety, za kulturou, do baru. Měl nějaká rande. Což všechno stojí peníze, ale zase ty zážitky jsou lepší jak materiální věci. Nicméně stále přemýšlím nad útratami, stále spíš šetřím. A teď bych potřeboval poradit s jiným problémem.
Já mám účty asi u tří bank, u jedné mám primární účet u dalších dvou spořící. Sice úrokové sazby jsou minimální (0,5 a 0,75) ale mám je tam, musím hlídat jestli pro daný měsíc plním podmínky pro bonusovou sazbu..a tak si říkám, jestli mě to za těch pár stovek měsíčně stojí. Že bych si založil spořící učet u své primární banky, jen kvůli tomu, že k němu není vedená karta, všechny peníze převedl tam. A místo účtu u čtyř bank bych si nechal dvě a tu druhou jen kvůli výběrům zdarma, ani bych tam peníze neměl.
Já si nějak uvědomil, že mi bylo nejlíp, když jsem peníze neřešil. Když jsem měl účet u jedné jediné banky, co jsem potřeboval koupit jsem si koupil. Jeden celý rok jsem fungoval na kontokorentu, kde jsem měl kredit jeho užívání dobrý. No ale byl jsem rád, když se mi ho podařilo za rok a čtvrt zaplatit a užívat jej nechci už, ale nějak jsem se toho nebál dřív...
To je dobře, že jste se zbavil chorobné šetrnosti a strachu, že nebudete mít dostatek peněz a už si občas bez výčitek něco koupíte. Co se týká počtu účtů, je jednodužší mít jeden a nestarat se. Na druhou stranu je lepší mít účty u vícero bank, kdyby se některá z bank dostala do potíží, tak vás to tolik neohrozí. I když dneska jsou vklady u bank do určité výše pojištěny. Já sama mám také 2 účty a peníze rovnoměrně rozloženy.
Z toho mám taky trochu strach, sice jsou pojištěné a peníze by měli do určitých dnů vyplatit v případě platební neschopnosti banky, ale taková spořka kterou mám jako primární banku je systémově vazaná instituce kterou by čnb podržela, Trinity banku nebo banku Creditas nikdo zachraňovat nebude.
Ale spíš se mi jedná o to, že to chci osekat. Abych nemusel hlídat bonusové úrokové sazby, přemýšlet nad tím, kde peníze mám. Protože tento týden jsem se nad tím zamýšlel tolik, že jsem nedokázal plnit svoje povinnosti. Jedna banka je řešení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.