Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak pomoct někomu, kdo přestává komunikovat?

Od: kedlubna odpovědí: 5 změna:
Zdravím,
Rada bych si vyslechla nezávislý názor - kamarádka se neustále uzavírá do sebe a přestává s kýmkoliv komunikovat kvůli chlapům, kteří si s ni dělají v podstatě všechno, co chtějí oni, a ubližuji ji. Navíc si hledá muže, kteří mají většinou rodinu, uplácí ji penězmi apod.. Bohužel mluvit ji do toho člověk moc nemůže, protože tím ji zranuje ještě víc a ona si bude stát za tím svým, ze jinou možnost nemá, protože se ji líbí pouze starší muzi. Emoční podpora je taky těžká, když nekomunikuje a osobně se setkat také nechce. V podstatě mi napsala, ze teď s nikým nechce mluvit, jen s její mámou, a ze ji to tak vyhovuje. Snažím se občas alespoň napsat, jak se má, ale absolutně nevnímá okolí a řeší jen tuto záležitost. Je mi vůbec blbé ji zatěžovat se svými věcmi, i když je to jeden z nejbližších lidi. Když jsem měla nedávno jeden pro mě dost důležitý den, ona o tom ani nevěděla. Když se smazim komunikovat, v podstatě mluví jen o tom svém problému a nevnímá, ze by existovaly i jiné věci. Otázka je - nechat ji o samotě nebo se snažit ji trochu zapojit do jiných věci a snažit se s ni komunikovat a podpořit ji? Bohužel často se lituje, ze nemá jinou možnost, ze je všechno špatně a má v sobe po tom všem dost negativity. Zároveň mám občas chuť ji upřímně říct, ze tohle nejí cesta, ale jak říkám, tohle ji akorát zranuje a není to asi řešení.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Zdravím. I když to myslíte dobře, já bych poradila, abyste nechala kamarádku v klidu. Pokud komunikuje se svojí mámou, tak hledá podporu zřejmě u ní a není na to sama. Což je dobře. Respektujte, že s Vámi nechce svůj život rozebírat. Když bude o Vaše názory a podporu stát, ozve se Vám sama. Berte to tak, že Vás třeba nechce zatěžovat něčím pro co Vy nemáte pochopení a ona si je toho vědoma.

hodnocení

2x

Kamarádka tu pomoc skutečně potřebuje, nebo si to jen Vy myslíte? Myslí si to i někdo další?

Pokud dotyčný potřebuje nějakou pomoc, musí si to napřed sám uvědomit a hlavně musí ctít, aby mu někdo pomáhal. Těžko můžete pomáhat někomu, kdo o vaši pomoc nestojí. Čím víc se budete vnucovat, tím to bude horší.

A do toho, jaké chlapy vyhledává a co s nimi dělá Vám skutečně nic není. Jestli jí doho chcete mluvit, tak se ani nedivím, že s Vámi přestává komunikovat.

hodnocení

0x

Těžko pomůžete někomu, kdo o pomoc nežádá, kdo pomoc nechce přijmout a ani si nepřizná, že pomoc potřebuje. K tomu musí dojít sama, vašim radám není zatím přístupná. Ale to neznamená, že ji nenásilně nemůžete zapojovat do nějakých aktivit, ale nic jí nevnucujte. Je to těžké, chcete být dobrá kamarádka, ale moc toho nezmůžete, když se jedná o člověka, který si musí mnohokrát natlouci čumák, než prohlédne.

hodnocení

0x

Možná, že by potřebovala podpořit profesinálním psychologickým přístupem? VZP přispívá 7000kč na 10 online sezení u psychoterapeuta. Jste doma v klidu a popovídáte si s profesionálem přes web kameru. vzp.cz/... Některé další pojišťovny přispívají kolem 500kč.

Psychologové teď pracují pouze online kvůli koronaviru. Další možnosti jsou psycholog zdarma přes žádanku praktického lékaře nebo psychiatra anebo si platit bez žádanky.

liska5
hodnocení

0x

A kontakt na její matku máte? Že byste se zeptala jí, že Vám kamarádka nereaguje, jesti je v pořádku. A eventuálně nabídla pomoc, třeba dopravit ji k psychologovi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]