Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mamka kouří- JAK se s tím vyrovnat?

Od: barunka odpovědí: 13 změna:

Moje mamka opět začala kouřit a já na sobě cítím, že se z toho začínám opět hroutit. Moje mamka je nejlepší člověk na světě, hrozně moc ji miluju, opravdu. Stará se o rodinu jak nejlépe umí, vše mi dá, se vším mi pomůže, můžu jí říct cokoli a ona mi je oporou. Přesto ji část mě nenávidí, protože jinak se s jejím kouřením prostě nedokážu vyrovnat. Mamka opravdu dlouhou dobu kouřila cigarety, pak začala kouřit ICOS a všichni jsme z toho měli ohromnou a radost. Poté se jí našel nějaký stín na rentgenu a to, že by mohla mít kvůli kouření nějaké onemocnění ji natolik vystrašilo, že přestala úplně. Samozřejmě to nějkou dobu trvalo,ale opravdu se svou závislostí bojovala a lepšila se. Po asi roku nám ale oznámila, že znovu kouří ICOS , protože to prostě nezvládla. Od celé rodiny měla vždy podporu při procesu přestávání a pomoc, nikdo ji neodsuzoval, všichni jsme se jí snažili pomoc a opravdu nikdy jsme ji kvůli kouření neoduzovali , protože samozřejmě nikdo není dokonalý a ona je jinak úplně úžasná milující matka a na to nikdy nezapomínám. Když přestala, byla jsem nejšťastnější člověk na světě, ale teď... Musíte si říkat, že jsem úplně hloupá, když mi vadí, že moje mamka kouří, protože kouření není přece nic hrozného. Ale mě to vážně vadí. To, že se za její kouření opravdu stydím bych do toho nemíchala, protože na kouření máme každý jiný názor a ten můj je, že vše se dá vyřešit lepší cestou než být na něčem škodlivém zavislý, ale chápu že si to mnoho lidí nemyslí. Mě to vadí z mnoha jiných důvodu : škodí jí to, a já opravdu nechci, aby se jí něco stalo, škodí to nám , protože to dýcháme, stojí to peníze ( ale to je vedlejší ) a prostě se o ní fakt bojím. Ale já a i zbytek rodiny máme ještě jeden další důvod, proč nám to vadí- psychicky nám to ubližuje. Konkrétně já : Když ji za oknem nebo kdekoli jinde vidím kouřit, ať je to normální cigareta, nebo ICOS, mám chuť něčím praštit, vysklít okno je mi zle a chce se mi zvracet a když vidím, jak do sebe tu cigaretu tahá a pak vyfoukne ten kouř, mám nutkání ji to prostě vytrhnout z ruky a zašlapat to a z ní to svinstvo dostat pryč. Ale dopadne to tak, že běžím do pokoje a brečím a jí za oknem s cigaretou vidím v hlavě donekončna. Když kouřila cigarety a pak Icos, stála vždy před tím oknem a já rok co rok musela svoje pocity prostě vybreřet. Teď, když opět kouří ICOS tak se aspoň někam zašije, abychom ji neviděli. Ale já když zjitím, že byla kouřit ( člověku to prostě dojde) tak vždy vidím to okno a jí kouřit a mám zase chuť něco rozbít nebo se rozbrečet a to jí vlastně doopravdy nevidím. Ta představa, že bych ji ale do budoucna za tím oknem mohla znovu vidět, mě děsí. A to je můj problém. Když si vzpomenu , jak jsem byla šťastná když přestala pak si uvědomím, že to znovu všechno začalo, prostě to psychicky nezvládám. A nevím, jak dloho zvládnu jen brečet v pokoji a nic jiného nedělat. Určitě se ptáte, proč si s ní o tom nepromluvím... Já i zbytek rodiny jsme s ní o tom pokoušeli mluvit už snad milionkrát, ale vždy to dopadne stejně. My se jí snažíme pomoc, ona řekne že je dospělá a že si o tom může rozhodovat sama a někde se zašije . Když s ní o tom mluvím sama, řekne mi že jsem drzej spratek a odejde. A to my se jí opravdu jen zeptáme, co má konkrétně za problém a jestli bychom jí s ním nemohli pomoc a když jí já řeknu, proč mi to vadí a že mi to vadí i kvůli mé psychice, řekne že to je blbost že to není moje věc a že nemám důvod brečet a tím to vždy skončí. Já už asi ani nedoufám, že někdy vážně skončí, i když jí v tom skončení vážně podporuju i kdž jsem naštvaná. Já už jen doufám v to, že se nám někdy otevře, řekne co má za problém a pokusíme se ho všichni vyřešit. Prorože já vím, že ona s kouřením skončit chce. Jen nevím proč jí to nejde a proč ji k tomu tenkrát donutila jen ta hrozba onemocnění. Mamka je jinak opravdu báječný člověk, když se nebavíme o kouření je to prostě moje nejlepší kamarádka, milujeme ji a určitě to není žádná závislačka, co se nevěnuje rodině- to fakt ne. Ale i když jí miluju, kousek mě ji prostě za to kouření nenávidí. Jsem schopna se ní vážně hnusně pohádat kvůli jakékoli kravině, protože mě prostě štve to kouření a vybijím si to jinak. Jak to mám vstřebat? Jak se mám vyrovnat s tím, že moje milovaná maminka začne zřejmě zvova pravidelně kouřit? Jak se mám vyrovnat s tím, že zase uvidím před očima tu jedinou věc, která mi mojí mamku kazí? Nechci ji nemít ráda, ale bojím se, že jestli mi neslíbí, že s kouřením znovu začne bojovat, prostě mi moje zlost proti tomu jejímu kouření zničí náš normální krásný vztah. Chápu, že nějací lidé prostě skončit tak rychle nedokážou, ale proč s námi o tom nemluví, když má naši podporu a když sama přestat chce a ví, že nás to kouření ničí? Nemusí přestat, ale ať si se mnou o tom aspoň promluví :(

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hanakr
hodnocení

12x

Jsi strašná manipulátorka, snažíš se hysterickými scénami donutit svojí matku, aby se změnila. Není to ona, kdo kazí váš vztah, jsi to ty, nemáš žádný respekt, jak si můžeš dovolit, vyhrožovat matce, že jí nebudeš mít ráda, když nebude dělat co ty si přeješ? Co kdyby přestala mít ráda ona tebe, za to, že jsi zákeřná citová vyděračka?

A váš příspěvek není za hranou? Podle mě je a hodně. *zed*Je jasné, že to píše dítě, které se bojí o rodiče. Pravděpodobně si někde něco přečetla a teď se obává, že se to mamince v brzké době přihodí. Pokud by to psal dospělý člověk, vaše reakce by byla namístě. Tady opravdu ne.

liska5

Ildiko, mám stejný pocit.

Tady se vypsalo ze svých obav vyjukané děcko a dozví se, že se chová, jako hysterická manipulátorka...

kpupc

Podle psaní, myšlení to bude už dost velké děcko.

simona
hodnocení

5x

Asi bych zkusila psychoterapeuta. Přijde mi, že Vaše reakce na maminčino kouření je velmi přehnaná. Ten pláč, který popisujete, když mamimku vidíte kouřit, mi přijde jako znak nějakého psychického problému. Podle mého to rozhodně není normální reakce. Řešila bych to s odborníkem.

Jinak, myslím, že by pomohlo vašemu vztahu, nechat maminku žít, jak sama uzná za vhodné. Asi ji musí velmi vadit, jak do ní všichni z rodiny šijí. Je to koneckonců dospělý svéprávný člověk. Až se Vám bude chtít svěřit, tak to udělá. Nemusí to udělat samozřejmě nikdy. I tak je ale potřeba respektovat, že je to její volba.

Ten Váš příspěvek spíše vypovídá o Vás, že o komkoli jiném. Držím palce, ať se cítíte lépe a dokážete své emoce lépe zpracovat, aby Vám v životě neškodily.

kralovi*
Dite se proste boji o mamu, co je na tom k nepochopeni? Koukam, ze vas ten prispevek dost urazil, vy jste kurak, ze?
ptera

psychický problém má v první řadě matka, pokud není schopná přestat. Závislosti patří mezi psychické poruchy, ať se to mnoha kuřákům nebo alkoholikům nelíbí. Proto nedokáží přestat, když opravdu chtějí..

kpupc
hodnocení

4x

Je jasné, že kouření škodí zdraví. Ale myslím, že i ty máš zase svůj problém, jsi chováním taková zvláštní. Podle toho, co zde píšeš, měla by si se trochu krotit, jako by šel z tebe až strach. A jakou máš ty špatnou vlastnost, také ostatné kvůli tomu kolem tebe vzteky dupou nohami?

hodnocení

2x
Kolik máš roků? Poraď mamce, že některé pojišťovny přispívají na odvykání kouření. Např vzp.cz/... že je mamka nervozní a potřebovala by psychologickou podporu při odvykání proti kouření. VZP dává 7000kč na 10 sezení online. vzp.cz/... Jinak se psycholog platí anebo je zdarma pře žádanku praktického lékaře či psychiatra. Psychologové pracují pouze v online režimu kvůli covidu.Existuje také odborné poradenství při odvykání kouření v lékárnách: lekarnici.cz/... bonus na odvykání kouření:- až 1 000 Kč na léčivý přípravek Champix, který je předepisován lékařem na recept, nebo na volně prodejné léčivé přípravky (např. Defumoxan) zakoupené v lékárně (tj. na náhradní léčbu nikotinem v následujících formách: náplasti, pastilky, orodispergovatelný film, ústní spreje, žvýkačky).Příspěvek je poskytnut po skončení léčby (případně i v době léčby) uskutečněné na doporučení:-ošetřujícího lékaře Centra pro závislé na tabáku (po předložení platebních dokladů na výše uvedené léčivé přípravky),-odborného konzultanta odborného pracoviště České lékárnické komory (po předložení platebních dokladů na volně prodejné léčivé přípravky zakoupené v lékárně),-praktického lékaře a současně od odborného konzultanta odborného pracoviště České lékárnické komory (po předložení platebních dokladů za nákup léčivého přípravku Champix).doplněno 06.02.21 09:26: Mamka by měla jít na bronchoskopii (vyšetření plic, u kuřáků se dělává), když má na rentgenu nějaký lékařský nález neznámého původu.

gnbxdg
hodnocení

1x
Proč by s tebou mamka měla mluvit o svém kouření? Může si dělat, co chce. Tobě jako dítěti do toho nic není a pocit, že by s tebou měla o něčem diskutovat, je naprosto mimo mísu. Měla by ses uklidnit a hledět si svého.

hodnocení

1x

Musíš to brát tak, že mamka pravděpodobně sama nemá radost z toho, že to nezvládla. Nejspíš má nějaké starosti, stres a to odvykání je samo o sobě logicky zdrojem dalšího silného stresu. Ale tím, že na ni všichni budete takto tlačit, jí moc nepomůžete. Ona hlavně potřebuje být v pohodě, potřebuje nějakou kladnou oporu. Tedy se k ní chovej pěkně, zapomeň na zlost (každý z nás zažívá v životě nejrůznější neúspěchy, to je normální). A nenuť ji, aby o tom s tebou mluvila - toto nedělají ani psychologové. Člověk mluví o tom, o čem je připraven mluvit. O některých věcech se mluví těžko, působí to bolest. Takže maminku přestaňte doma trápit.

liska5
hodnocení

0x

Tak jí tohle dej přečíst, když s Tebou o tom nemluví. Je smutné, že ji nezajímá, jak Ti je.

Že už jsi nevěděla, jak dál, tak jsi napsala na tuhle anonymní poradnu.

hodnocení

0x

Bacha na to, my byli absolutně nekuřácky zapřísáhlá rodina, ale pak se naši rozvedli a máma si našla jiného a začala kouřit. Já abych jí donutil přestat /bylo mi 17/ jsem začal jakože taky. No, nepřestali jsme už ani jeden. Já až ve 30 letech. Myslím, že pokud ona nechce, nijak ji nedonutíš.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]