Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaplatenie manka po siestich mesiacoch ziada zamestnavatel aj ked tam uz nerobim

Od: peterr* odpovědí: 14 změna:

Dobrý deň, prosim Vas potreboval by som poradit ..dnes mi prisiel doporuceny list od byvaleho zamestnavatela kde uz nepracujem sest mesiacov..
citujem list.. Vec: Oznamenie o nedoplatku za schodky na zverenych hodnotach

.. Ako zamestnanec spolocnosti...s.r.o. ste pocas trvania pracovneho pomeru v zmysle uzatvorenej Dohody o hmotnej zodpovednosti zodpovedali za zverene hodnoty. Na zaklade vykonanych inventur boli vyuctovane schodky na zverenych hodnotach (manko) ktore ste boli povinny v zmysle paragrafu 182 a nasl. Zakonnika prace uhradit. Evidujeme ze ku dnu skoncenia pracovneho pomeru nebol vyuctovany schodok nahradeny v celom rozsahu, pricom nedoplatok cini 215,18 euro
Kedze vzhladom na platne pravne predpisy SR v case skoncenia Vasho pracovneho pomeru nebolo mozne na dlznu ciastku vykonat zrazku zo mzdy, ziadame o zaplatenie uvedenej sumy na c.uctu...

Prosim Vas poradte ako mam postupovat, hmotnu zodpovednost som na zaciatku pracovneho pomeru podpisoval, zaroven som dopredu informoval veduceho prevadzky ze davam vypoved k dannemu datumu co bola asi chyba a zacali sa robit nejake inventury kde kolega spominal ze to bude cca 200 euro nepamatam si uz ci som podpisoval manko na tuto sumu bola to spolocna hmotna zodpovednost... odvtedy t,j, 24.7.20 co som tam robil posledny krat az doteraz neprisiel ziaden list o nejakom manku...moze zamestnavatel takto po takom dlhom case vymahat cize pozadovat zaplatenie dannej sumy? Len teoreticky ak by som nahodou uhradil tuto mankovu sumu nemoze sa stat neskor ze tento byvaly zamestnavatel moze odo mna pozadovat dalsie zaplatenie nejakeho manka aj ked uz tam nepracujem sest mesiacov? Dakujem pekne za kazdu odpoved :)

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

To jako myslíte, že se Váš dluh vůči firmě vymaže tím, že dáte výpověď *sok*? To jako myslíte, že by Váš podíl na manku měli zaplatit ostatní, kteří ve firmě zůstali? Takhle jednoduché to rozhodně není. Jestli je nějaká promlčecí doba nevím, ale určitě to není 1/2 roku. Pokud manko vzniklo v době Vaší hmotné odpovědnosti, je logické, že ho zaměstnavatel po Vás chce zaplatit. Že už tam pár měsíců nepracujete nehraje roli.

peterr*
hodnocení

Mily pane...neodisiel som z prace cize dal vypoved kvoli inventure ani som nevedel ze na konci ako aj na zaciatku sa ma robit nejaka inventura odisiel som z dovodu ze bohuzial s nejakymi kolegovcami sa uz nedalo vychadzat...pisal som sem preto ze preco mi ten list od zamestnavatela prisiel po 6 mesiacoch a nie do jedneho mesiaca od mojej vypovede...Zaroven aj kvoli tomu aby sa nestalo ze ked uhradim tu ciastku cca 200 euro ze o par dni alebo o mesiac a atd ze blbec on zaplatil to manko a iny zamestnanci co uz tiez tam nepracuju a prisiel im tiez tento list v tomto case ze maju zaplatit manko ze za nich ja opat zaplatim to ich manko dufam ze som to pochopitelne napisal ...

citujem z listu >>>>Na zaklade vykonanych inventur boli vyuctovane schodky na zverenych hodnotach (manko) <<< takze dufam ked tu sumu manko uhradim bude to definitivne ze uz nebudu viac ziadat odo mna nejake ine zaplatenie manka co si uz terajsi zamestnavatelia sposobili sami...

hodnocení

4x

Zaplaťte a neztrácejte zbytečně čas. Zaměstnavatel je v právu.

peterr*
hodnocení

dakujem za odpoved ...

hodnocení

3x

Ono je to tak, pravnik zoberie aspon 50 eur za hodinu za konzultaciu , potom este podanie na sud, cele to mozete prehrat, kvoli 200 sa neoplati nic riesit, berte to ako stredne drahe zivotne poucenie.

hodnocení

2x

Podla mna zalezi na tom, kedy sa zistilo manko, totiz :

Schodok sa zisťuje inventarizáciou. Inventarizácia sa podľa ustanovenia § 184 Zákonníka práce musí vykonať pri (1) uzatvorení dohody o hmotnej zodpovednosti, (2) zániku dohody o hmotnej zodpovednosti, (3) preradení zamestnanca na inú prácu alebo na iné pracovisko, (4) preložení zamestnanca a (5) skončení pracovného pomeru.

Vas pripad je bod 5. Mali ku skonceniu vasho pomeru zistovat, co nieco nechyba. Ak vymahaju nieco, co zmizlo po vasom odcvhode, potom maju smolu, ale podla vsetkeho to nie je ten pripad. Vy ste proste mali manko, este ked ste tam robili akurat ste mali taku malu vyplatu, ze nebolo z coho spravit zrazku.

hodnocení

2x

Nie celkom rozumiem tomu trvaniu pracovneho pomeru :

bolo to nieco ako : nastupili ste co ja viem zaciatkom mesiaca, podpisali pri nastupe dohodu o hmotnej zodpovednosti a za dva dni ste oznamili, ze davate vypoved v skusobnej dobe a robili ste tam len par dni?

Dolezite je, ci ste podpisali, ze pri vasom nastupe nic nechyba. Zo zakona musia spravit inventuru pri vasom nastupe aj odchode.

hodnocení

2x

Konecne som nseil toto - to je je klucove, vyzera to byt vas pripad :

Ak zamestnanec so spoločnou hmotnou zodpovednosťou, ktorého pracovný pomer sa skončil alebo ktorý bol preradený na inú prácu alebo iné pracovisko, alebo bol preložený, zároveň nepožiada o vykonanie inventarizácie, zodpovedá za prípadný schodok zistený najbližšou inventarizáciou na jeho predchádzajúcom pracovisku.

hodnocení

1x

Manko jste údajně měl způsobit POUZE VY, nebo celá skupina pracovníků. A požadovaná náhrada má být jen váš podíl na celkové škodě, nebo je celá škoda připisována pouze vám osobně? To jsou atributy, kterými se můžete bránit, resp. které musí zaměstnavatel prokázat. Např. 5 pracovníků skladu ručí za škodu rukou nerozdílnou = podílově, pokud prokazatelně škodu způsobil pouze jeden, škoda jde pouze za ním.

peterr*
hodnocení

nie podiel mame viaceri cca 8 ludi cize cela skupina pracovnik z toho danneho oddelenia...a suma tych cca 200 euro je len moja ciastka cize kazdy z tych 8 ludi musel zaplatit manko, ty ktori tam boli este ako zamestnanci stiahli im z vyplaty ale tym ako mne ktori tam uz nepracuju a prisiel list s mankom spred tyzdna to mame zaplatit...

peterr*
hodnocení

dakujem vsetkym za odpoved co prispeli :)

Este poznamka : premlcacia doba je 2 alebo 3 roky (neviem presne), cize ked sa nerobila inventura pri vasom odchode a spravili by ju az po roku a 11 mesiacoch, tiez by ste platili

111®
hodnocení

0x

požadoval jste inventarizaci při nástupu nebo po podpisu hmotné odpovědnosti?
Požadoval jste udělat inventarizaci k datu odchodu ze zaměstnání?

NE

Takže neznalost neomlouvá a plaťte...nejbližžší inventura byla asi ke konci roku...

peterr*
hodnocení

dakujem vsetkym za odpovede :) pekny den :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]