Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dedicke rizeni - advokat

Od: pepa* odpovědí: 17 změna:

Ahoj, mam dotaz. Dozvedel jsem se, ze moji pribuzni byly vychcany, a mohli by me okrast o dedictvi.

Slysel jsem, ze advokati maji pravo patrat, jestli dedicove neprevzali majetek od taty pred smrti, a prodali ho, proste chci mit jistotu, ze nebudu okradenej, svindlem, protoze ja byl jedinej kdo s tatou mel nejaky kontakt. Proto chci, abych mel advokata ktery by mi tyto veci mohl overit. Musim brat pravnika sebou hned na to prvni dedicke rizeni, nebo jak si to mam ohlidat? Jestli v tom mate zkusenosti, opravte me.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Podle mých zkušeností, notář nikdy nepostupuje proti právu. Na prvním sezení se vše nejdříve vyjaňuje, předkládají se připomínky, atd. Pokud někdy někdo dostal za života dar, který nebyl obvyklý, tak to přednesete u notáře a on to zjistí, poptá. Příklad, bratr dostal barák, dcera zánovní auto a Vy jen dárek k narozeninám. Uplatníte tyto dary u notáře započtou se jako kolace a po ověření budou hodnoty těchto darů započteny do vypořádání, pokud bude co vypořádat. Až nějak notář ukončí jednání, bude Vám doručen i rozsudek soudu, proti kterému se můžete odvolat.

Pak je teprve třeba zvažovat právníka.

To jen za předpokladu, že je co dědit. Je třeba jen ohlídat, aby Vás notář pozval, nebo se přihlásil. Kdo byl vypravovatelem pohřbu? Tam je třeba začít.

pepa*
hodnocení

A co kdyz sem sourozence v zivote nevidel? Mam si brat pravnika k prvni schuzce, aby overil tyto informace - zda li uz neco dostali pred umrtim? Muze to ten pravnik vypatrat? Nebo to je vyhazovani penez a pravnik skutecne az bude soud?

Podle mne, je to zbytečné, na první sezení si brát právníka. I po rozsudku se můžete odvolat, pokud budete vědět proč se odvolávat.

pepa*
hodnocení

A rozsudek padne už po prvním předvolání? Dekuju za informace.

hodnocení

2x

Z vašeho dotazu je zřejmé, že dědické řízení ještě neprobíhá. Pokud máte oprávněné podezření, o kterém mluvíte, je dobré mít od začátku právníka/advokáta, který vás bude zastupovat a bude hájit vaše práva.

pepa*
hodnocení

Dostal jsem prvni pozvanku, takze jak s tim? Idealni by bylo predpokladam si najit pravnika, hned na prvni rizeni kterymu dam plnou moc a procenta z vysouzene castky. Muzou advokati skutecne "patrat"?

Rozhodně tam poprvé jděte sám a ne s advokátem. Dle toho, že jste dostal pozvánku, jste byl vypravovatelem pohřbu? Platil jste výdaje za pohřeb? U nás to tak před nedávnem bylo, dostala jsem pozvánku sama a na ostatní dědice dala kontakt sekretářce paní notářky. S tou poprvé ani do styku přijít nemusíte.

Osobně si myslím, že zemřelý mohl za svého života nakládat se svým majetkem svobodně a dle svého uvážení a nikde není psáno, že po sobě nutně musí nějaký majetek zanechat.

hodnocení

1x

Právník vám bude radit, bude vás zastupovat ale pátrat moc nebude. Co potřebujete vypátrat? O jaký majetek jde? O hotovost? Šperky? To nevypátrá nikdo. Nemovitosti vypátráte i vy sám na katastru. Smysl pátrat má jen po darech z posledních 3 let. Ty se obdarovaným započítají do jejich podílu, vracet stejně nic nebudou.

pepa*
hodnocení

Mě jde o to, že moji sourozenci mohli mého otce obalamutit, aniž bych to věděl, já sám sem se nestaral co otec všechno vlastní, myslel sem si že bude žít ještě dlouho. Takže právník už od prvního pozvání musí být, aby mi ověřil, jestli někdo nedostal majetek, kterej se měl vložit do dědického řízení?

Právník by mohl zjistit, zda otec někomu daroval nějakou nemovitost (dům, chatu) nebo auto apod. Ale pokud někomu daroval finanční hotovost nebo nějaký šperk, tak to pravděpodobně nezjistí.

pepa*
hodnocení

No jo, ale pravnici neco stojej. Ten muj chce 5000, za to ze semnou pujde na prvni dedicke rizeni, to mam chapat jak? Stihne to zjistit, nebo chce jen penize? Ja myslel, ze mu dam nejaka procenta z vysouzene castky, nerozumim tomu.

Právníkovi musíte zaplatit bez ohledu na to, jestli byl ve své činnosti úspěšný nebo ne. A dále - vy nemůžete říkat, že vysoudíte nějaké peníze nebo majetek. Pozůstalostní řízení není soud.

hodnocení

0x

@pepa - ale pravnici neco stojej... Ja myslel, ze mu dam nejaka procenta z vysouzene castky
To tak bývá, že málokdo pracuje zadarmo - a žádný příčetný advokát nepůjde "na procenta", když neví, zda vůbec nějaký majetek zdědíte.

Krom toho i kdyby nějaké darování proběhlo, ještě to neznamená, že něco dostanete - dar sice za určitých podmínek může být započten, ale o něj se pouze snižuje dědický podíl obdarovaného, nic vám zpětně dávat nemusí

NOZ § 1658

Započtení na povinný díl nebo na dědický podíl nezakládá povinnost něco vydat, ledaže se jedná o případ uvedený v § 2072.

Technická poznámka - vy se nesoudíte.

pepa*
hodnocení

Dotaz byl, jestli ma cenu si na prvni pohovor platit pravnika za bůra, jestli neco dokaze vypatrat. Nebyla to stiznost na to, ze pravnici chteji penize :-D

To vám nikdo neřekne - záleží jednak na tom, zda by se vám to vzhledem k hodnotě očekávaného dědictví vyplatilo, jednak jestli jste ochoten tuto částku v případě neúspěchu oželet.

pepa*
hodnocení

Tak radši oželim bůra, než 200 tisíc, mám si tedy vzít právníka hned na první schůzku od notáře? Pokud vim ze moji sourozenci jsou takovy, jaky jsou? Vypátrá něco nebo to je vyhozený peníz?

nov

Bůra = 5 Kč

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]