Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je mi 18 let, potřeboval bych se zbavit strachu - jít někam a vyřídit si to sám, třeba na úřad... atd., nevím co mám říkat...
poraďte prosím
Dobrý den. Požádejte někoho z rodiny nebo kamaráda, aby s Vámi trénoval komunikaci a různé situace. Když víte co chcete vyřizovat a kam kvůli tomu zajít, postupně odbourávejte bariéru v komunikaci. Ono se není čeho bát. Člověk se nesmí nechat odradit ani v případě, že narazí na neochotné a nevlídné lidi. Holt takové situace člověka "vyučí". Když se jim budete vyhýbat, nikdy ten strach vyřizovat si věci sám a být samostatný, nepřekonáte. Mohly by Vám pomoci nějaké terapie, psycholog, jsou i různé kurzy. Ale na to je špatná doba nyní. Takže jak jsem psala, trénujte s rod. příslušníky a kamarády. Je to vše jen ve Vaší hlavě..
Nevíš, co říkat? To je jen obava z neznámého. Až tam přijdeš, musíš jim prostě říct, co po nich chceš. To je všechno. A jestli nevíš, ke komu / kam přesně jít, tak to je první věc, kterou po nich budeš chtít a kterou jim tedy musíš říct.
Příklad: Máš zaplatit poplatek za psa. Přijdeš na Obecní úřad. Sakra a co teď, že? Najdi první osobu s obecnou funkcí (vrátný, lidi v podatelně, ... případně jakéhokoliv jiného zaměstnace), řekni, že jdeš zaplatit za psa a zeptej se, kam máš jít. Oni tě asi pošlou k pokladně. U pokladny řekneš, že jdeš zaplatit za psa. Pokladní se tě zeptá na to, co potřebuje vědět, pak si řekne o peníze, vydá stvrzenku a ... vyřízeno. Kdyby pokladní potřeboval(a) např. nějaké další lejstro, pošle tě, kam je potřeba. Tak tam zajdeš, řekneš si o to "lejstro pro pokladnu" a to pak doneseš do pokladny. A - vyřízeno. To je celé.
To je takový široký problém a mnoho potencionálních řešení. Bojíš se přesně čeho? Že danou věc nevyřídíš, neumíš se vyjádřit...? Když jsem naskočila do pracovního procesu, setkala jsem se s jednou strašně fajn HR (personální ředitelkou), noblestní dáma a ta vždy razila frázi "cítit se dobře".
Největší překážka nebude mluvení, ale překonat ten pocit strachu - tedy sám sebe. Klidně bych si doma sepsala na papír body, které potřebuješ vyřídit (a) potřebuji vyřídit "xy"; b) co k tomu budu potřebovat? atd.) Abys třeba na něco nezapomněl. Není žádná ostuda si vzít blok s sebou a třeba si psát i poznámky. Hlavně není ostudou se zeptat znovu, že si něčemu nerozuměl nebo že třeba nevíš, kde požadovaný dokument máš vzít (dávám příklad). Trochu se na to hodí přísloví "líná huba, holé neštěstí"
Držím Ti pěsti, ať brzy překonáš sám sebe
Na sociální úzkosti dobře funguje terapie. VZP přispívá 7000kč na 10 sezení online nebo osobně. vzp.cz/... Vybereš si terapeutku (pravděpodobně mladší ženu) ze seznamu VZP. Terapeuti mají své webové stránky, kde se můžeš podívat, kdo by ti vyhovoval. Pohodlně přes skype z domu. Vyzkoušej. V seznamu najdeš VŠ s psychoterapeutickým výcvikem, psychology a lékaře různých odborností včetně psychiatrů, kteří dělají terapie. Znáš MUDr Cajthamlovou z televize? Také je v nabídce. Někoho si vyber. Terapeutické pohovory doporučuji. Jestli máš jinou pojišťovnu, podívej se na příspěvky. Jinde také přispívají, ale méně.
Další možnost je psycholog zdarma přes žádanku praktického lékaře nebo psychiatra. Čekací doby bývají delší. Můžete si platit, bez čekací doby, ale to je zase drahé.
Terapie je kvůli covidu k dispozici online. Terapeuti k výběru jsou např. http://znamylekar.cz euc.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.