Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vedlejší živnost - bez generace zisku

Od: vaclavs odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

rád bych zeptal

Plánuji si založit živnost na Živnostenský list.

Jedná se o činnost, při které se může stát, že nebude generován žádný zisk klidně celý rok nebo i dva (jedná se o vznik E-sportové organizace - kde charakter takového "podnikání" je prostě takový), respektive nemusí být žádné přijmy, ani žádné výdaje...

Chtěl bych se zeptat, jelikož jsem zároveň zaměstnanec, a živnost by byla pouze jako vedlejší: V případě že opravdu nebudou žádné příjmy ani výdaje, plyne pro mě nějáká povinost, jako třeba platit další pojištění? Např. zdravotní atd.? První rok jsem pochopil že né, ale co např. druhý rok? pokud by se mi to nerozjelo, nebude třeba začít platit nějáké minimální zálohy?

Pokud by z této činosti, která nemusí generovat zisk měla vzejít povinnost něco platit(napří. zdravotní, sociální pojištění), pravděpodobně by pro mě živnost ztratila jakýkoliv smysl. Záměr je spojit svoji volnočasovou aktivitu v připadný vedlejší příjem, né ji "dotovat". Charakter této branže je bohužel zazačátku takový.

Druhá otázka:

Vzhledem k tomu, že převážná část živnosti se odehrává v online prostředí, pokud bude potřeba nakoupit nějákou IT techniku, je možné si nechat odečíst DPH například na monitor, počítač, telefon, apod.?

Předpokládám, že nebudu plátce DPH.

Ptám se pro to, že například IT technika bude prokazatelně používána k uvedné činnosti, jde ale o to, že činnost jako taková prostě nemusí vygenerovat zisk.

Je tedy možné si v takovém případě DPH odečíst, nebo je nevhodné/ možná až podezřelé mít výdaje 10tisíc kč, a příjmy 0kč?

Předem děkuji

p.s. už jsme tu řešili něco podobného s SRO, které je pro začátek takového podnikání nevhodné svoji složitostí a bylo mi doporučeno začít tuto činnost s ŽL.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ne, pokud nemáte žádný příjem u vedlejší činnosti, nemusíte platit nic, ale musíte podávat každý rok daňové přiznání a přehledy pro sociálku a zdravotní pojišťovnu s nulou. Na daňovém přiznání pochopitelně uvedete své příjmy ze zaměstnání. Otázka je, proč vůbec tu živnost potřebujete. Pokud nebudete plátce DPH, nic si z DPH nemůžete odečítat.

jirib
hodnocení

0x
Přesně tak...proč zakládat OSVČ,když to nevydělává...?
Pokuď budete OSVČ,tak musíte vše vést jako při "zisku"...
V případě špatného zpracování,můžete dostat i pokutu...a to se vyplatí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]