Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Škoda zaměstnavateli

Od: hann odpovědí: 41 změna:

poškodil jsem služební mobil. zaměstnavatel mi předepsal uhradit škodu ve výši ceny telefonu před jeho poškozením. škodu jsem uhradil. kdo je však majitelem "takto" uhrazeného poškozeného mobilu? mám právo se domáhat toho, aby mi zaměstnavatel poškozený mobil po uhrazení škody odevzdal? a pokud ano, z čeho toto mé právo vychází?

41 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Vlastníkem telefonu je firma, Vy jste jí poškodil telefon, škodu uhradil, ale tím nepřechází vlastnické právo na Vás. Telefon je stále firmy.

doplněno 28.01.21 13:46:

někteří poradci tlačí diskuzi jinam.

Tazatel způsobil škodu, zaměstnavatel škodu vyčíslil, tazatel s tím souhlasil. Tím uzavřeno. Vlastnické právo nemůže přejít na tazatele, jak se on domnívá. Pokud nesouhlasil se škodou a její výší, měl se bránit.

hodnocení

2x

Pokud nedošlo k dohodě o převodu majetku, majetek zůstává původnímu majiteli. Dohoda o náhradě škody původnímu majiteli, pokud neobsahuje klauzuli o převodu majetku přímo, nic takového nezajišťuje.

ccc*
hodnocení

1x

Ty se domníváš? To jako někomu rozbiješ auto a pak mu škodu zaplatíš a to auto si necháš? To snad nemyslíš vážně. *nene*U Tebe jsou divně nastavený hodnoty majetku.

asd1

Jakože odře dveře, majitel vyúčtuje škodu celý auto a nechá si ho? *smich*

To je totiž přesně tenhle případ. Firma nevyčíslila škodu, ale celou hodnotu mobilu před poškozením..

@ccc přesně tak to ale není. Zaplatit způsobenou škodu a zaplatit hodnotu auta před nehodou je přece velký rozdíl.
ccc*

mikihanz - dotyčný neuvedl co tomu mobilu způsobil a jaký je rozsah škody. A když se škodou souhlasil, tak to zaplatil. Tak nemá ale ani právo na ten mobil, je pořád zaměstnavatele. On ho neprodával, jen chcěl uhradit škodu. Dotyčnž by měl sklapnout podpadky a bejt zticha.

hann
hodnocení

já nevím, jak to čteš. ale kdybych použil tvůj příměr, tak v mé situaci by to vypadalo: rozbiju někomu auto, on si řekne, kolik za to auto chce, přičemž on má právo si říct o tolik, kolik mělo to auto hodnotu než jsem ho rozbil (asi něco jako reprodukční hodnota). já mu zaplatím. A nyní mudruj nad tím, komu patří to rozbité auto. Když jemu, tak má moje peníze, za které si teoreticky může koupit stejné auto, plus má to rozbité auto, které lze například rozprodat na součástky-či-li má víc než měl před tím... Pokud patří auto mně, tak já nemám peníze ve výši ceny toho auta před tím, než jsem ho rozbil, ale mám rozbité auto-čili mám sice méně, ale ne o tolik, kolik stálo to auto. Co z toho ti přijde jako správné? A zkus do toho netahat emoce typu "ty mi rozflákáš auto, tak jak to že se se mnou chceš přít o to, komu auto patří, namísto aby ses přede mnou plazil a prosil o odpuštění".

ccc*

Hann - Ty asi nechápeš, co chceš. Ty jsi mu uhradil škodu a nic víc. Kdyby jsi byl tak chytrej, jak tady chceš být, tak by jsi se s ním dohodl, že ten mobil od zaměstnavatele odkoupíš za zbytkovou hodnotu a i s veškerými právy k němu. Ty jsi to ale neudělal a zaplatil jsi jen vzniklou škodu, kterou jsi způsobil. Nemáš - opakuji nemáš na mobil žádný právní nárok, o kterém tady pořád mluvíš. Klidně se běž soudit, když jsi tak přesvědčený, že jsi v právu. Mobil je stále majetkem zaměstnavatele. *mala*Pleteš si rohlíky s banánama. Oba jsou prohnutý, ale chutnaj jinak.

Jak už jsem psal - sklapni podpadky a můžeš jít. *zdravi*

asd1

Jo to souhlas, zaměstnavatel vyčíslil škodu ve výši hodnoty mobilu před poškozením a on souhlasil což byla jeho chyba/ neznalost. Měl chtít vyčíslit skutečnou škodu, tj. buď za tu cenu odkoupit nebo od ceny odečíst zbytkovou hodnotu.

Zaměstnavatel je trošku vykuk a "myslet" před souhlasem s výší škody se nevyplatilo...

hann
hodnocení

já bych chtěl řešit ten problém, nikoli mou osobnost. já jsem se zeptal, kdo je majitel a jestli k té otázce existují nějaké právní předpisy. tečka. na to, jaký jsem, se mohu podívat do zrcadla. nechápu lidi, co se potřebují ukájet na tom, že věcnou otázku pochopí jako výzvu k poskytování psychologické poradny. zvlášť ty, co ji sami potřebují.

ccc*

Hanne, já zase zbožňuji lidi, co si chtěji přisvojit cizí věc. A na ní pak vydělat. Můžeš zase mudrovat. *haha*

hodnocení

1x

Ty nemáš pojistku "na blbost"? Tak bohužel to je tvoje blbost.

doplněno 28.01.21 11:43:

@k2: Měl jsem tě za chytřejšího. Jinak hádej, můžeš třikrát*smich*

k2

A s tazatelovou otazkou Vase moudro souvisi jak?

Pojistkou na blbost se nazývá lidově pojištění proti škodám, které člověk způsobí v zaměstnání. Myslíte, když někdo zničí kamion za 2 mega, tak to zaplatí cash?

k2

Muzu trikrat?

1. Nijak

2. Vubec

3. Ani naznakem

Trefil jsem se 3x?

Ani jednou*haha*

asd1

Po bitvě je každej chytrej jak rádio... Mmch. pojistka na blbost může být dražší než ten telefon a mít jí/ nemít jí je čistě jeho věc. Řeší se tu škoda a vlastnictví..

Fa může chtít skutečnou škodu, ne víc = buď telefon změní vlastnictví nebo se odečte zůstatková hodnota. Tipuju křáplý displej, ten se běžně mění za pár stovek tj. skutečná škoda je těch pár stovek a ne pár tisíc za stejný mobil před poškozením bez odečtení zůstatkové hodnoty (elektronika, baterka apod.) Jak příklad s tim autem - odřeš dveře, majitel si nechá zaplatit celý auto a to s odřenýma dveřma mu zůstane? Asi těžko...

28.01.21 12:00

*palec*

majdina*
hodnocení

1x

Ahoj,

přidám zkušenost od nás z práce (cca 6 měsíců) zpátky, kdy kolegyni vypadl ze saka mobil (rozbitá dotyková obrazovka).

Sepsal se škodní formulář, telefon se nechal opravit (cca za 1400Kč - bylo tam i něco jiného než jen ta prasklina na obrazovce), zaměstnavatel byl pojištěn a zvážilo se stáří telefonu (1 rok) a kolegyně doplatila 300Kč. Odsouhlasila si to s účetním oddělením, že s výši stanovené škody souhlasí - o to ji byla ponížena výplata (-300Kč).

Taky přidám osobní zkušenost, nastoupil řidič, druhý den potřeboval půjčit dodávku, večer jí naboural, oprava nejen této nehody 30.000, ve zkušební době jsem ho vyhodil a nezaplatil nic.

hann
hodnocení

děkuju za odpověď. nicméně, neměla by si tedy v takovém případě firma, která je nadále vlastníkem mobilu, z nároku na škodu odečíst hodnotu poškozeného mobilu (ten lze například na součástky stále nabídnout v bazaru). tzn., že k úhradě by mi mělo být předepsáno "Hodnota mobilu před jeho poškozením mínus zůstatková hodnota mobilu"?

Firma si může se svým majetkem dělat co chce. Já tuším, že si myslíte něco jiného a nelíbí se Vám to. Pokud se Vám nelíbí chování firmy, máte právo se bránit, jak uznáte za vhodné. Kdo stanovil výši škody a souhlasil jste s touto výši škody?

hann
hodnocení

škodu stanovil zaměstnavatel. a to tak, že ji odečetl z stránek bazaru na použité mobily a už od ní nic neodečetl. já jsem se škodou souhlasil, ovšem domníval jsme se, že mi mobil zůstane. ale firma ho chce vrátit zpět s tím, jak píšete vy, že je stále majetkem firmy. obrana je zřejmě samozřejmě vždy možnost, ale já jsem měl na mysli, zda neexistuje přímo nějaké ustanovení nějakého zákona, které to upravuje.

au1
tak vis pro priste ze nemas rikat zes mobil ponicil, ale rovnou ztratil, firma te to necha zaplatit, a mobil si nechas :)

asd1
hodnocení

0x

Pokud chce uhradit škodu a mobil si nechat, tak musí vyčíslit skutečnou škodu, tj. odečíst zůstatkovou hodnotu poškozeného mobilu, např. křápl jsi displej, tak škoda je výměna displeje a ne cena podobného mobilu bez poškození.,

Podobně totálka u bouračky, pokud si auto chceš nechat tak se taky od totálky odečítá zůstatková hodnota. = Firma si chce nechat mobil = od "totálky" musí odečíst zůstatkovou hodnotu.

Jinak bych ho rozflákal pořádně, aby ten chytrák (co chce vyměnit displej a mít mobil) utřel hubu *smich*

makk
hodnocení

0x

Právní podklad pro to nemám, ale já si myslím, že mobil by měl být váš. Je to stejné, jako když ho firmě ztratíte. Zaplatíte zbytkovou hodnotu a taky nemusíte firmě shánět nový. Jiná věc by byla, kdybyste platil opravu nebo snížení ceny způsobené tím poškozením (nepoškozený má cenu řekněme 5000.- , poškozený 3000.- tak jim dáte 2000.- a mobil je pořád jejich. pokud jim díte 5000.- měl by být váš).

Pojišťovny takto fungují 100%-ně. Např. Nabouráte auto, škoda je totální, pojišťovna vám vypatí cenu auta, jakou mělo před nehodou a vrak je její. Obvykle vám vrak nabídnou k odkoupení, ale dělat to nemusí.

ccc*

Vrak auta po totálce je pojišťovny? Kde jste na to přišel?

asd1

Ano pokud chceš celou totálku tak je pojišťovny, resp. od totálky se odečte zbytková hodnota vozu, ta se určuje buď prodejem v aukci nebo znaleckým odhadem. A pokud chceš totálku vyplatit celou (bez odečtení zůstatkové hodnoty), tak auto zůstane výherci aukce/ pojišťovně..

makk

ccc - přišel jsem na to v té pojišťovně

ccc*

Vrak je stále váš a pojišťovna může zprostředkovat aukci. Vítězi aukce vrak můžete nebo nemusíte prodat. Vlastníkem vraku se pojišťovna nestává.

hodnocení

0x

Já jen koukám na vaše sebevědomí. Já bych vše zaplatila a dělala nenápadnou, ne že neuznám svoji chybu, ale ještě u toho držkovat? To je dnes všeobecná potíž ve všech oblastech - nikdo neuzná chybu, pořád se hledá jakýsi viník a pachatel se snaží, aby byl nakonec vnímán jako oběť nespravedlnosti. Kam jsme se jako společnost s tímto rozšířeným zlozvykem dopracovali, je evidentní.

makk

Těžko soudit bez znalosti detailů. On to může být mobil za 20 tisíc a to, co zaměstnavatel považuje za poškození může být běžné opotřebení (nějaký ten škrábanec a pod). Pak s nedivím, že když má někdo zaplatit nějakých 15 tisíc, tak ten mobil chce. Netvrdím, že to tak je, ale tvrdím, že nelze dělat unáhlené závěry.

Ano, svoji chybu uznám, ale pro takové případy jsem pojištěn, takže to předám své pojišťovně. Kdo to nechápe, platí.*haha*

asd1

Ty zas platíš své pojišťvně :D

Schválně, aktuálně jsi v plusu nebo mínusu?

Ty nejsi pojištěný?*zed**zed**zed*

asd1

Jsem, zatím to vychází do mínusu *smich*

asd, kdo se pojišťuje, aby byl v plusu?

asd1

Ten kdo počítá že v tom plusu by být mohl (škoda za milion a pojistné 100k třeba). Pokud vim že v mínusu nebudu, tak je pojištění nesmysl (např. pojistné 100k a hrozí škoda 10k)

asd, já mám pojistku desítky let, jak jsem si měl spočítat před 35 lety, jak se mi vyplatí pojistka? Copak vím, co se mi může stát za škodu?

asd1

Ty nejsi věštec? ;)

Nejlepší je když platíš pojistné, pak dojde na škodu a vyskočí klička jak neplnit.. Např. jak byl barák pojištěný proti povodni a voda přitekla kanálem o minutu dřív než dveřma, (takže to nebyla povodeň ale záplava a nazdar *smich*

Mmch. havarijku si pokud vim neplatíš, nejspíš proto, že víš že se ti nevyplatí ;)

Bavíme se o škodě způsobené zaměstnavateli a pojistném za způsobené škody. Tam musím uznat, že nejsem věštec, ale vím, že se mi zatím pojistka za ty roky vyplatila.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]