Nejste přihlášen/a.
V poslednej dobe su na SK caste telefonaty z falosnej technickej podpory Microsoft. Fici tento podvod aj v CZ? Mne volali asi 5x v lete, potom pauza, teraz 2 x v zime. Kolegom a znamym tiez.
Kitbogu a Jima Browninga poznam z YT, dokonca skusam v ramci moznosti Indov trolovat. Minule som sa pytal, ktory z troch pocitacov mam "napadnuty hackermi". Vraj ten s Win 10. Po odpovedi, ze moje stroje su Linux a Win7, okamzite polozili. Cize CR este neobjavili, podla mna len otazka casu. Preco sa zamerali na SK nechapem, plynule anglicky sa s nimi vie bavit mozno 10% ludi.
Asi posledný pol rok sa stáva aj mne.Nainštaloval som si apku na blokovanie hovorov a dúfam že na chvílu bude pokoj.
K čemu je to dobrý? Zběžně jsem kouknul na ten odkaz, ale jestli mluvěj anglicky, tak jim málokdo rozumí, a i ten, co jim rozumí, těžko nějakýmu neznámýmu nýmandovi bude něco platit nebo ho pouštět do počítače.
Treba v Norsku se to stava. Tam vetsina lidi vcetne duchodcu umi Anglicky a navic jsou Norove bohati a starsi lide vice duverivi (v jejich mladi te kriminality bylo minimum) - tedy snadny cil pro podvodniky.
Nejdriv vola automat, ktery s pta uzivatele MS na problemy v PC. Kdyz cilova osoba zacne reagovat, nasleduje prepojeni na ziveho cloveka. Ten pod zaminkou nainstalovani antiviru nebo zrychleni PC radi uzivateli nanstalovat si skodlivy program, ktery krade prihlasovaci udaje, cisla katet a pod.
Resenim je zejmena starsi lidi o tomto i jinem phishingu informovat. Jednou jsem rekl, ze s nimi (temi, co volaji) chci mluvit a ze jsem pocitacovy odbornik, a blesku-rychle zavesili.
> Resenim je zejmena starsi lidi o tomto i jinem phishingu informovat.
Ano. Ale lepším řešením je nainstalovat starším lidem Linux.
Ani Linux nepomoze, ak ich presvedcia, aby sli cez browser na ich stranku a tam zadali udaju o platobnej karte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.