Nejste přihlášen/a.
Máme hrob na malém vesnickém hřbitově, správce je obecní úřad. Hrob máme předplacený na 10 let. Můžeme si do hrobu sami uložit urnu? Místo tam je, poslední uložení bylo před cca 10 lety, ale nevíme, jak to proběhlo. Nebo musíme žádat příslušný obecní úřad a ten někoho zajistí? Prosím o odpovědi, kdo s tím má nějakou osobní zkušenost. Děkuji.
Sdělím Vám skutečnost, jak jsem to udělal, já těsně před vánocemi. Došel jsem se dvěmi umrtními listy na obecní úřad, tak jsem jim vyplnil dokumenty, do kterého hrobu to dáme, koho tam dáme, a podepsal. Paní ještě překontrolovala, koho tam vše máme uloženého. Za dvy dny jsem do hrobu dali dvě urny, nikomu jsme nic neplatili a je to vše podle práva.
Co jsem to napsal...
Do hrobky mi urnu přidával kameník. Já bych to neuzvedla ani nezaspárovala. Hrobku mám zaplacenou léta dopředu, nikde jsem to nehlásila. Je taky možnost nespustit ji dovnitř, ale koupit takovou tu mramorovou nádobu, do které se urna vloží a postaví se na hrobku. Na tu nechat udělat text.
Taky budeme ukládat na jaře do hrobu urnu za pomoci kameníka. Nahoru bych ji v dnešní době nedala, je to pár let, co tady gauneři vysypali popel z mnoha uren, které byly právě nahoře. V dnešní době se nezastaví před ničím.
Otázka:
Dobrý den, je možno uložit urnu do hrobky svépomocí. Vím, že musím mít souhlas od správce hřbitova, ale na místním hřbitově není hrobník a vše se objednává externě. Nikde jsem nenašla, že je povinnost ukládat zpopelněné ostatky osobou, která k tomu má oprávnění (hrobník nebo pohřební služba).Je to na správci pohřebiště, jestli to povolí, nebo mu to nepovoluje zákon.
Odpověď
Tuto činnost by měl zajišťovat provozovatel pohřebiště. Ukládá mu to zákon. Pokud Vám dovolí uložit urnu svépomocí, je to jeho problém.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.