Nejste přihlášen/a.
Krásné ráno všem,
máte někdo nápad, jak se v naší zemi, kde právní systém skomírá, bránit neoprávněným žalobám a exekucím?
vychází spousta článků a mám i osobní zkušenost s exekucí, jež se ukázala neoprávněná ( t-mobil- mohu doložit pro zájemce celou složku i se závěrčným omluvným dopisem).
Ale finální omluvný dopis mi nevysvětluje, jak je možné, že mne někdo žaluje :
a) za fiktivní pohledávku!
b)soud odešle rozhodnutí na adresu, kde již nebydlím, byť vše řádně hlásím na příslušné úřady a mé trvalé bydliště je již dávno někde jinde
c) pošta doručí dopis rovnou, bez známe lhůty uložení na poště
Vše jsem zdárně vyřešila, ale jen díky přátelům a známostem. Nicméně exekutor svou odměnu dostal. Dělí se se soudci? Co myslíte?
Kdybych byla, například na dovolené 14dní, což není až tak neobvyklé, nemám se kam vrátit a přijdu o byt? ...protože se někdo někde spletl, pošťačka nedodržuje postup..atd...
Vím, že nejsem jediná, ale fascinuje mne, že společnost toto bezpráví a cílené okrádání lidí za souhlasu státu nechává v klidu.
Pozor, může se to stát každému...
V odkazu dole je celkem podrobně popsáno, jak se bránit neoprávněné exekuci. Ono to není tak rychlé, že by dlužník přišel ve 14 dnech o byt. Ale je pravda, že je někdy jednání exekutorů nepřiměřené a občas pěkně šlápnou vedle. Mne spíš zaráží ten fakt, že někdo může žalovat za fiktivní pohledávku. To je podle mne spíš neomluvitelné a odpovědná osoba by měla nést veškeré náklady neoprávněné exekuce. Jak se říká, třikrát měř a jednou řež! To znamená, že než podám žalobu - musím mít stoprocetní jistotu, že dluh skutečně existuje a je oprávěný.
Děkuji za odpověď,
ano, každý řekne: " Můžeš se soudit.! " Ale upřímně řečeno, počítá se s tím že se soudit nikdo nebude. Kdo má na právníka, soudní poplatky, čas na běhání po soudech, kdy výsledek je nejistý a celé řízení je na několik let?
A s tím se právě počítá! A exekutor si na své přišel a je mu jedno, od koho peníze jsou...
A co "nezavislý" soud?
S tím souhlasím. Zažila jsem jedno soudní vypořádání majetku před rokem 1989 a další soud jsem byla nucena si prožít okolo roku 2000 - sousedská žaloba. A i když obojí pro mne skončilo nakonec dobře, stálo mne to hodně času a hodně nervů. Obojí trvalo několik let a nepoznala jsem veliký rozdíl v kvalitě soudního řízení - bohužel.
Bohužel je to zřejmě běžná praxe. Prostě zkouší, co si lidi nechají líbit.
Např. můj syn dostal z ničeho nic platební příkaz na cca 20.000 od O2, za to že si údajně převzal a nezaplatil jakýsi jejich produkt. Přitom šlo o kohosi z města o 100 km jinde, syn odjakživa bydlí tady s námi, nikdy se nestěhoval, od narozeni stejna adresa. Ale: "zaplaťte do 8mi dnů". Tak jsme nelenili, dali to právníkovi, ten podal odpor "pro nedostatek pasivní legitimace", řečno právnicky. A spor jsme vyhráli, dokonce jsme nic neplatili, odměnu právníka hradil O2. Škoda, že se člověk nikdy nedozví, jestli odpovědný pracovník, za takový zmetek něco za to zaplatí.
Nicméně bohužel soud opravdu nemá za povinnost zkoumat, jestli např. adresa žalovaného je platná. Takže Vám klidně pošle pozvání k soudu na neexistující adresu, vydá rozsudek ve vaší nepřítomnosti aniž by jste o tom měli tušení, a exekutor už si dá potom tu práci si vás najít. To je potom překvapení. Zatim mi nikdo nebyk schopen říci co s tím.
Naprosto souhlasím s lidkou. Divím se, že se lidi (a hlavně zákonodárci), hrabou v každé drobnosti, ale takový závažný zásah státu do jejich práv, je nechává klidnými. Asi se čeká na to, až někomu "rupnou nervy", a exekutora nějak sejme. Pak se tím teprve bude někdo zabývat, protože to bude sousto pro média, které to patřičně rozmáznou.
Mějte se fajn. A nešetřete na právnících. Jedna prošlá lhůta umí prohrát celý spor.
A vy jste platila úkon toho exekutora? V mém případě Česká pojišťovna požádala o zastavení exekuce a tím automaticky byla plátcem exekuce. Nějakou omluvou se to nezaplatí.
Pro zastavení exekuce jsem nejprve vše zaplatila a následně mi t-mobil celou částku vrátil.
Ale exekutor svou platbu v podstatě za nic, dostal v plné výši. Myslím, že tady někde je zakopaný pes velkého nárůstu exekucí.
Oni neřeší, zda je věc oprávněná nebo ne, oni pouze vykonávají a jsou prakticky beztrestní...V tom vidím problém. Není nikomu divné, že nejvíc jsou exekuováni méně vzdělaní lidé(důchodci, osamělé ženy apod...) A zdůrazňuji, myslím NEOPRÁVNĚNÉ exekuce. Proč se nemohu zbavit pocitu, že je zde díra v zákonech, kterou firmy zneužívají, protože mohuou... Prostě to zkusí...
A připomínka k zasílání obsílek. Kdo by měl respektovat statut trvalého bydliště, když ne soud? Nezávislý soud... K čemu tedy trvalé bydliště je, když se nevyužívá...
A jak se podle vás pozná ta NEOPRÁVNĚNÁ exekuce?
Proboha samozřejmě, že exekutora nezajímá, zda je exekuce oprávněná (řečeno vaší terminologií). O tom mu vůbec nepřísluší rozhodovat. To přísluší pouze soudu, a je na vás se u soudu bránit. Exekutora zajímá jen jestli existuje pravomocný rozsudek a jakou povinnost ukládá. Proč a za jakých okolností byl vydán exekutor vůbec neví a ani ho to nezajímá. Exekutor je asi v podobné situaci jako policista, který dostal příkaz k zatčení nějaké osoby. Asi taky nebude mít smysl mu ukazovat důkazy, že jste nevinná.
Ano, částečně máte pravdu. A jsme zpět u "nezávislého" soudu. ...
Bylo mi několikrát řečeno, že se mohu se stížností a případnou žalobou obrátit na soud...
Nebylo by jednodušší, kdyby soud obesílal účastníky řízení na adresu trvalého bydliště? V této fázi by měli účastníci mít možnost se vyjádřit, což se neděja a až exekutor si člověka dokáže najít. Tady vidím hlavní problém. Ministerstvo spravedlnosti přece dozoruje soudy i exekutory. Proč jedni osobu dokáží efektivně dohledat a někteří ne? ...
Není to zvláštní...
Zdravím a podělím se o jednu čerstvou zkušenost. Dlužila jsem dopravnímu podniku 206 kč za pokutu - stalo se v roce 2000. Brzy poté na to (bohužel!) zapomněla a přestěhovala se (tj. změnila i trvalé bydliště). Mezitím si tento případ žil svým životem - bez mého vědomí, byl vydán rozsudek, že mám zaplatit dlužnou částku a pokutu, který dorazil na starou neplatnou adresu, protože jsem si jej (jak asi?) nevyzvedla, proběhla fikce doručení, rozsudek byl (chybně pochopitelně) označen jako pravomocný a na jeho základě bylo po x letech vydáno usnesení o exekuci. To se se dostalo exekutorovi, který si velmi rychle zjistil mou skutečnou adresu, poslal mi rozhodnutí o exekuci na 10 tisíc (!). Já se chytla za hlavu, poslala dlužnou částku dopravnímu podniku, podala odvolání proti usnesení (vč. potvrzení magistrátu o skutečném trv. bydlišti) a kvůli chybné doložce právní moci žádala jeho zrušení, protože usnesení nemohlo být vydáno, pakliže rozsudek na jehož základě bylo vydáno dosud nenabyl právní moci. Kopii odvolání jsem poslala i exekutorovi, ovšem jako odpověď mi přišla informace o navýšení vymáhané částky (protože jsem včas nezaplatila) a sdělení, že dokud soud usnesení nezruší, je exekutor dál oprávněn postupovat v exekuci. Dále mi přišla informace o tom, že byla uvalena exekuce i na byt, zatím jen v té podobě, že mi dali "pecku" na nemovitost na katastru. Ok - vzala jsem na vědomí a vymáhanou částku zaplatila. Po roce a čtvrt se teprve rozhoupal krajský soud, bylo nařízeno jednání, které proběhlo včera, tam jsem se dozvěděla že moje odvolání bylo oprávněné, usnesení o exekuci, na jehož podkladě byla provedena, zrušeno, ale bylo mi sděleno, že již nemám nárok na vrácení již zaplacených peněz! Prý, pokud jsem si byla jista že nemám povinnost platit, platit jsem neměla. Na to jsem opáčila, že jsem neměla jinou možnost, exekutor se neptal a exekuci by provedl, pokud bych nezaplatila - a při jeho rychlosti by to za ten rok a čtvrt než soud usnesení zrušil by to stihl tak 5x. Soudce mi sdělil, že on to vnímá pouze z procesního hlediska, rozhodnutí mi přijde poštou a víc ho nezajímalo. Takže docela patová situace, prakticky neřešitelná. Pokud existuje někdo, kdo se do takové situace dostal, ráda bych věděla, jak ji řešil. Až budu mít rozhodnutí v ruce, zvažuju konzultaci s právníkem a případné dovolání, i když je mi jasné, že by to bylo možná nákladnější, než vrácená částka. Každopádně, kdo čuchnul k téhle mašinérii, což asi každý kdo kouká na tuhle diskuzi, ví jak je člověk proti ní bezmocný.
Tak přeji pevné nervy všem, Katka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.