Dobrý den, budou mi ve firmě dělat letos daňové přiznání, mám si donést doklady od hypotéky co máme s manželkou. Kolik by nám asi pak měli vrátit? Splátku máme okolo 10 000Kč za měsíc. Děkuji za vysvětlení
V potvrzení od banky budou potvrzeny úroky z hypotéky. Ty se odečtou od základu daně a teprve pak se vypočte daň z příjmu (15 % daňového základu).
Tzn., že se úroky neodečtou od výsledné daně, ale na dani zaplatíte o 15 % úroků méně.
Překvapuje mne ale, že by Vám zaměstnavatel dělal daňové přiznání > to není jeho povinnost. Obvykle zaměstnancům provádí roční roční zúčtování daně z příjmu (pokud o to zaměstnanci písemně požádají). Chtějí-li zaměstnanci podat daňové přiznání, podává je každý sám za sebe.
jarekkk
Ano je to nejspíš roční zúčtování daně z příjmu, kdy po mě zaměstnavatel chce veškeré podklady, které bych mohl doložit z banky. Chci se zeptat kolik ta částka v ném případě asi bude? Nějaké rozmezí prosím? Jsme na začátku splácení. Děkuji
to ti nikdo neřekne, protože nevíme, kolik jsi za rok 2020 zaplatil celkem z úroků. jde to snadno spočítat, na netu jsou kalkulačky, kde zadáš celkovou částku úvěru, úrokovou sazbu, a vyflusne ti to měsíční částky úmoru a úroku. Tak ty částky úroku sečti, vynásob 0.15 (15% z úroků se vrací), a dostaneš +- kolik bys měl dostat zpět. No a nebo se podívej do internetovýho bankovnictví, já už tam od ČS mám pdf s celkovou částkou zaplacených úroků za rok 2020.
jarekkk
Dobře, rád si to spočítám, ale nenašel jsem žádnou kalkulačku, která by mi počítala i úroky, pokud o nějaké víte, můžete poslat odkaz? Děkuji
stačí zadat "spočítat měsíční splátku", úrokovou sazbu, délku úveru, výši úvěru, a po spočítání navýšení kliknout na "Zobrazit tabulku úrok úmor". Pak už jen sečteš úroky podle toho kolik měsíců jsi loni splácel úvěr.
jarekkk
Dobrý den, děkuji, podle kalkulačky mi vychází úrok za rok okolo 35000Kč, je to možné? Jsem na začátku splácení. Děkuji
ano, je to realne cislo. takze jestli je to dobre spocitany, tak ti bude vraceno 15% z techto 35ti tisic, coz je kolem 5000 Kc.
jarekkk
Děkuji za informaci. Nevěděl jsem, že první roky platím především úroky a později spíš splátky. Nechápu proč ten úrok není rovnoměrně rozprostřen na celou dobu splácení? Děkuji
Úroky platíte z dlužné částky a ta je nejvyšší na začátku splacení. No a další důvod je ten, že pokud budete chtít v polovině splacení doplatit zbytek, tak nebudete doplácet polovinu půjčených peněz,ale částku dalece větší, protože větší část splátky šla na úroky a ne na umožnění dluhu. Holt banky musí mít na chleba.
jarekkk
Dobrý den, děkuji moc za vysvětlení. Nevěděl jsem, že to tak funguje... Myslel jsem si, že se vždy u každé splátky se platí určitá částka půjčená + úrok. A takto se platí nejprve hlavně úroky aby když by si to člověk chtěl doplatit hypo či úvěr, tak banka získala už svoje. Pak je to i pro banku celkem výhodné, když ji splatím dříve, protože později ze mě nebude mít tolik jako na začátku splácení, je to tak? Děkuji
Podle poslední reakce jste asi dobrý v matematice. Výši zaplacených úroků vám pošle banka. Tuto částku vynásobte 0,15 a co vám vyjde je částka, o kterou budou snížené daně. To už snad zvládnete i bez internetové kalkulačky.
jarrek
To znamená, pokud máme úrok hypotéky 3.89%, tak nám vrátí celý ten úrok? Kolik to asi může být v našem případě? Děkuji
Výši zaplacených úroků dostanete od banky ve výpisu. Možná už ho máte v internetovém bankovnictví. Všechny banky ho vystavují za minulý rok právě za tímto účelem.
Také v hypoteční smlouvě (nebo nějaké její příloze) máte rozepsáno, jak se hypotéka platí - jaká část splátky je úrok a jaká úmor.
Po mě poprvé chtěli v práci i smlouvu, ale pak už vždy jen potvrzení o výši úroků, které zasílá banka v tomto čase. Z částky na potvrzení zjednodušeně řečeno dostanete 15% zpět. Jinak ve splátce platíte část jako úroky, zbytek splátky umoří dluh. Postupně se poměr úroku snižuje a zvyšuje se podíl splacení. Na začátku mi většina splátky šla na úrok, dnes po letech je to již malá část.
vracet vam nikdo nic nebude, vyse uroku se odpocte od zakladu dane, to potvrzeni vam posle banka automaticky tento mesic... Jinak kde mate proboha hypoteku, kdyz mate urok 4%, dyt jsou uroky okolo 2%
Chcete výsledek , ale nezadal jste parametry - tj výplatu, výši splátky hypotéky, výše úroků, kolik máte dětí,... u mne např to dělalo cca 1 splátku hypotéky. Ale zase na začátku ypotéky více a jak se snižovala částka ve splátce, kterou se hradil úrok, tak se také přeplatek daně snižoval.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.