Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, s lítostí se blíží doba, kdy budeme muset svěřit maminku 92let do péče domu pro seniory. Nikdy jsem se o toto nezajímal, nicméně mě překvapilo poměrně velké rozpětí nákladů, které si jednotlivá zařízení účtují. má s tím někdo zkušenost v tom smyslu, že vyšší cena služeb jde ruku v ruce s péčí o seniory? Děkuji za odpověď,cscsc.
Spíš by jste se měli začít snažit na shánění domova intenzivně pracovat, v žádném není místo ze dne na den a někdy trvá i léta, než se podaří seniora umístit. Ceny jsou různé a služby taky. Všechno je to hlavně o lidech a přístupu. U nás máme např. domov pro seniory, kde se platí o osm tisíc měsíčně méně, než ve 30km vzdáleném okresním městě. Služby perfektní. Zaměstnanci dělají všechno pro to, aby zpříjemnili život babičkám a dědečkům, kteří se tam z jakýchkoliv důvodů ocitli.
Vysoká cena není zárukou vyšší kvality zařízení, personálu či péče, dokonce ani strava nemusí vysoké ceně vůbec odpovídat. Hledejte domov, který s Vámi bude komunikovat, umožní Vám (po skončení karantény!) opakované návštěvy, umožní Vám si případně promluvit s klienty, ...
A zajímejte se o zřizovatele. Podle mých zkušeností nejsou předražená soukromá zařízení tou nejlepší volbou. To se ale netýká pouze domovů pro seniory, ale i soukromých škol, klinik, ...
Nezdají se mi některé údaje o financování domovů pro seniory, které zde někteří rádci uvádějí, podíval jsem se tedy na výroční zprávu domova, ve kterém jsem působil. Tak pro zajímavost: náklady na lůžko/měs činily 44 700 Kč, příjmy za pobyt od klientů - 9551 Kč/měs, příspěvek na péči 7800 Kč/měs. Rozdíl, tedy zhruba 27 000 Kč/měs, pokryly dotace kraje. Zeptal bych se Libora, kde vidí ten "kšeft".
Maximální výši úhrady za pobyt a stravu v domovech pro seniory stanoví vyhláška č.505/2006 Sb. V současné době zaplatí klient za pobyt a stravu maximálně 11 780 Kč, přičemž mu musí zůstat nejména 15% jeho příjmu. Pokud má důchod natolik nízký, že by mu po odečtění 15% nezbylo na plnou úhradu pobytu a stravy, je požádána rodina, aby rozdíl dorovnala. Jestliže klient rodinu nemá nebo není schopna klientu přispívat, je mu částka za pobyt snížena.
Tak samozřejmě není pravidlem, že vyšší cena znamená automaticky lepší péči, je to vše hlavně o lidech.
Ale ani sebelepší péče nenahradí to, když jde senior do domova s pocitem, že je tam odložen.
Sloužila jsem kdysi 10 let v DD, měli jsme na 258 seniorů 1 rehabilitační pracovnici a modlili se, aby neutekla. Nevím, jak je to dnes, ale asi taky žádný zázrak.
Spíš si zjistěte reference, jak jsou senioři spokojení a hlavně je potřeba tam za maminkou často jezdit, udělat si na ni čas, pokud to její zdravotní stav dovolí, brát si ji i domů, chodit s ní na procházky, občas třeba na nějaký výlet, věnovat jí čas..
Nejsmutnější na tom celém bylo to, když po 15. v měsíci, kdy brali důchodci důchody, se v důchoďáku dveře netrhly, dětičky si přišli pro peníze a potom je tam do dalšího důchodu už nikdo neviděl.
Opravdu si chodili pro peníze? A kde je ti důchodci brali, vždyť takový domov důchodců něco stojí a někdy na pokrytí všech nákladů jejich důchod ani nestačí a asi je pak deficit dotován státem. Teda já nemám žádné zkušenosti, ale tohle snad existovalo ještě za komunistů, kdy ty náklady na "bydlení" v domovech důchodců asi platil stát. Ale dnes?
Ještě dodejte, že příspěvek na péči se nezapočítává do platby za pobyt. Není to tak, že babička má 13tis. důchod, k tomu 12tis. příspěvek a domov stojí 20tis měsíčně, tak si rodina řekne fajn, to se lehce zaplatí. Je to tak, že celých 12tis. z příspěvku vezme domov, z důchodu 13tis. musí zbýt babičče 15% a zbytek do těch 20tis. doplatí rodina. Domov tedy měsíčně za jednoho člověka v tomto případ vyinkasuje 32tis.
A ještě musíte připočítat platby za léky, různé hygienické potřeby, jako třeba vlhčené ubrousky, obvazový materiál, krémy, kapesníčky, a spoustu jiných věcí. To se platí taky zvlášť. Příspěvek na péči zůstává domovu celý.
Vždy záleží na místě a konkurenci. Určitě je vyšší cena spojená i vyšší starostí o klienty. Když jsou peníze, můžou být rehabilaitační pracovníci.
iz, můžu Vás ujistit, že v DD, ve kterém byla 8 let moje tchýně, zrušili tuto pracovnici jako první. Nic nepomohla každoroční setkání s vedením DD. Ředitel vysvětlil, že když přijme rehabilitační pracovnici, musí uvolnit sestru přímé péče. Takže jsme s babičkou museli cvičit přes víkend sami.
Nemůžu hodnotit všechny DD, ale vím o dvouch, kde fakt nebyly rehabilitační pracovnice. V HK byli všichni klienti přesmístěni během rekonstrukce DD celý rok do jiného domova, ale tam platba byla přes 20.000Kč měsíčně. Tam měli lidi na cvičení a rehabilitaci.
Proto tak soudím, co jsem zažil za 8 let.
Samozřejmě na prvním místě je třeba hodnotit nasazení a ochota jednotlivých pracovníků, podle toho se posuzuje celý domov.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.