Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Propustí mě, dostanu odstupné?

Od: mare odpovědí: 6 změna:

Dobrý večer,

Jsem v situaci kdy můj zaměstnavatel ukončil pronájem výrobních prostor, fakticky končí s výrobou, ale podnikání neukončuje. Na konci ledna se chce zbavit zaměstnanců, které už nepotřebuje. Snaží se to udělat tak, aby nemusel vyplácet odstupné. Mě konkrétně nabídl jednoměsíční plat (mám nárok na tříměsíční odstupné) a dohodu o rozvázání prac. poměru. k 31.1. A nebo dostanu klasickou výpověď, ale odstupné už mi nenabídl. Prostě počítá s tím, že se v tomto nevyznám a zkouší to nějak zaonačit.

Do karet mu hraje to, že o mě projevil zájem zaměstnavatel ze stejného oboru a já bych tam měl nastoupit od 1.2. To je asi jediné, proč bych se měl snažit o tu dohodu.. Ale jinak bych rád dosáhl toho, že odstupné dostanu.

Chci se tedy zeptat, jestli je nějaká možnost, jak by mě o odstupné připravil? Případně jak ho "přesvědčit" aby nebyly zbytečné problémy? Děkuji za odpověď

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

7x

Musíte si vybrat, co je pro Vás důležitější: mít možnost hned do skončení zaměstnání nastoupit do nového (dohoda s jedním platem navíc) nebo výpověď s dvouměsíční výpovědní dobou a trojnásobkem průměrné mzdy jako odstupným. V druhém případě na Vás nový zaměstnavatel nemusí čekat.

Necháte-li si dát výpověď, budete mít po skončení výpovědní doby nárok na odstupné, přestože je zaměstnavatel nezmínil. Podmínkou je, že bude ve výpovědi uveden důvod, při jehož použití vzniká nárok na odstupné.

Můžete se pokusit prosadit uvedení důvodu i do písemné dohody > pak byste nárok na odstupné měl. Ovšem nevěřím tomu, že by Vám v tomto zaměstnavatel vyhověl, podle mne mu jde o dohodu bez uvedení důvodu.

Možná byste uspěl s návrhem dohody k 31. I. s dvojnásobkem průměrné mzdy, zaměstnavatel by něco ušetřil a pro Vás by to také nebylo úplně málo.

mare
hodnocení

No návrh z mojí strany byl dohoda a platy dva. Pořád je to nějaký kompromis.. No odpovědí bylo naštvání a tvrzení, že peníze nemá.. Což taky není tak úplně pravda, ale to je vedlejší.

Zaměstnanec podepisuje převzetí výpovědi, nikoliv obsah v ní, tedy pokud tam není slůvko dohoda. Takže i když tam nebude uvedený důvod, lze stále podat odvolání prostřednictvím soudu.

hodnocení

1x
Musíš si vybrat bud odstupny to znamená dvouměsíční výpověd a pak odstupný
Nebo pokud maš možnost hned od unora jit do novy prace
Pokud budeš trvat na odstupným mužeš přijít o tu praci neb se múže stat že na tebe ty 2 měsíce co budeš ve výpovědi nepočkaj
Ja pokud bych měl jistou praci vzal bych dohodu 1 mesíc odstup a hned nastoupil do nové práce
mare
hodnocení

No tak nějak to vypadá. Ta sviňárna je to, že šéf vyčkával opravdu do poslední chvíle aby mě tlačila ta nová práce. No uvidím co s tím, zkusím ještě zabojovat, no ale bude to soubouj nervů. Ono platit mě ještě dva měsíce za nic( práci pro mě nemá) a pak ještě odstupné, pro něj taky není úplně terno..

hodnocení

0x
Pokud pro vás nemá práci od února, tak to pro vás znamená 5 měsíčních platů - výpovědní doba plus odstupné a je to jeho problém, protože výpověď vám měl dát už v listopadu. A jelikož pro vás nebude mít práci, čistě teoreticky vás bude platit dva měsíce a když vám dá písemně, abyste byl po dobu výpovědi doma, mohl byste nastoupit do nové práce dočasně na zkoušku. Akorát se budete muset domáhat nároku soudně a to ho vyjde o hodně dráž. Takže za mě je rozumný kompromis tři až čtyři platy plus dohoda nebo soud a pět platů. náklady soudu a právníka a úroky z prodlení budou daleko dražší než vašich pět platů a to se mu nemůže vyplatit

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]