Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde sehnat lepidlo na klasický film 8 mm?

Od: bohumil® odpovědí: 18 změna:

Potřebuji "sestříhat" staré 8 mm filmy z archivu, za účelem jejich následné digitalizace. Existovalo na jejich lepení speciální lepidlo, kterým se lepily ve speciálním přípravku. V současné době již však vhodné lepidlo nemohu sehnat. Poslední typ byl HAMA 1408, ale původní dodavatel je již nedodává. Nevíte někdo, zda se dá ještě někde sehnat, případně jaká by byla možná jeho plnohodnotná náhrada? Ale upozorňuji, že jde o lepení v daném přípravku, takže použití nějakého "vteřinového" asi nepřipadá v úvahu, vzhledem k tomu, aby nebyl slepeny plochy vlastního přípravku. Díky za reakce.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Měl bych jiný nápad. Pokud chcete filmy stříhat jen za účelem digitalizace, bylo by jednodušší je zdigitalizovat tak, jak jsou a výsledek následně sestříhat v nějakém střihacím programu v PC. Nejen že je to jednodušší a spolehlivější, ale zachováte tak i neporušený originál pro případné další použití.

hodnocení

Ono jde o to, že je toho "materiálu" poměrně velké množství a bude se to digitalizovat přes firmu. A tak jde o to, vybrat z natočených filmů to podstatné, aby pak celková cena za digitalizovanou metráž nebyla tak vysoká. Sháním to pro bráchu, on si s tím kklasickým "prostříháním" vyhraje doma (a něco má i potrhaného), vyháže zbytečné a zaplatí už pak jen to co bude opravdu důležité. Já osobně toto už řešil podstaně dříve, snad před cca 10-ti lety, byly toho 3 DVD (tedy cca 12 GB) a i tehdy jsem za to dal skoro 10 tisíc. No, kolik to stojí dnes jsem nezjišťoval, ale těžko to bude levnější. A oni to většinou zpracují včetně i doprovodné hudby.

ptc

Do 5000 Kc lze pořídit na Ebay skener na 8 a Super 8 mm filmy od Hamy, skenuje v HD okénko po okénku. Naskenovaní desítel cívek tak přijde jen na necelých 200 Euro za skener, ten lze následně prodat za stejnou cenu. Sken provedený jakoukoliv firmou není o tolik kvalitnější aby vyvážil mnohonásobný rozdíl v ceně,

hodnocení

2x

Rozhodně bych to nestříhal klasicky. Zdigitalizujte to celé a sestříhejte digitálně, jak píše kolega. Můžete přitom použít nějaké prolínačky a jiné vymoženosti.

frantisek*

Já púvodní otázku chápu. Já jsem digitalizoval film, který byl na mnoha cívkách po cca 10 -20 metrech většinou od prvního okna s obrazem. Pak je asi opravdu praktičtější a kvalitnější poslepovat to dohromady.

mima
hodnocení

2x

Ať žijí odpovědi po více než dvou letech! :))
Reaguji proto, že i dnes (2023) toto vlákno při hledání "lepení 8mm filmů" vyskočí na prvních místech, takže určitě ještě někomu dalšímu poslouží, jako posloužilo mně.
K lepení filmovým lepidlem:
Filmové lepidlo se dnes už nesežene ani pod rukou, na pána, který ho ručně míchal (viz video výše), se nedá sehnat kontakt (teda, nějak dohledat se na webu dá, ale jako e-shop rozhodně nefunguje).
Pokud vám doma jako mně zbytek původního lepidla (LN 301) zůstal, pozor: Prvních několik slepek může být OK, ale protože dioxan (nejdůležitější složka) je velmi těkavý, z prostoru poloprázdné lahvičky rychle vyprchá a další slepky už stojí za starou belu. Nepomůže dávat lepidla víc, rozlepuje se to. :(
Vteřinové lepidlo:
Jedna z firem nabízejících digitalizaci (MyFilm z Ostravska) na lepení prodává i vteřinové gelové lepidlo. Filmařům z toho vstávají vlasy hrůzou, ale funguje. Asi lze použít jakýkoliv "vteřiňák", který je rychlý, gelový a určený i na pružné spoje.
Osvědčilo se mi zdrsnit obě strany filmu, tedy i tu "horní" bez emulze a špičkou párátka máznout trošičku lepidla na obě plochy, spoj pak lépe drží. Časy v lepičce (cca půl minuty) a schnutí mimo lepičku (několik minut) jsou nutné, jinak se spoj rozlepí.
Drží to dobře, slepka je však hrubší, což ale v mé promítačce (Meopta Am8) nepůsobilo potíže. Nějaký choulostivý Eumig by asi protestoval (tomu se nelíbily ani klasické slepky a striktně vyžadoval slepky klínové, nebo speciální slepky "zubaté").
Nevím, kolik průjezdů promítačkou to vydrží, na trvalou archivaci s možností promítnout to i po desítkách let to asi nebude.
Průhledná lepicí páska:
Pro pouhou digitalizaci u firmy stačí kusy filmu slepit co nejtenčí průhlednou páskou. Stačí z jedné strany, zhruba přes jedno až dvě políčka. Oba kusy musí přesně lícovat (je dobré pomoci si spodními křídly lepičky), pásku je dobré hodně uhladit. O přelepenou perforaci se nemusíte starat, protože digitalizační skener nemá drapák, ale laserový senzor, který perforaci i přes průhlednou pásku "uvidí". Máte-li delší kusy filmového pásu, digitalizační filma si je slepí sama. Já měl kousíčky neslepených "nudlí", takže jsem lepit musel.
Pro průjezd promítačkou samozřejmě musíte pásku použít po obou stranách a buď ji udělat mimo perforaci (tj. jen přes filmová políčka), nebo přelepenou perforaci prošťourat špendlíkem, aby se drapák měl čeho chytit. Česká Meopta to schroustá.
Všem letitým kinoamatérům, kteří na stará artritická kolena dávají do pořádku své hříchy mládí, přeji hodně štěstí!

hodnocení

0x

Jestli se dobře pamatuju, tak to lepidlo je vlastně aceton s rozpuštěnými odstřižky filmu.

21.01.21 11:47
hodnocení

0x

hodnocení

zolik díky, že je to na bázi acetonu jsem rovněž nějak tušil, ale další komponenty mi byly neznámy. Zde o tom mluví. Teď ještě sehnat ten Dioxan a koncentrovanou kys.octovou. Poměr bude asi nutné odzkoušet. Ale snad se zadaří.;)

jabraka*
hodnocení

0x

Málo se staráš,kamaráde,kup si toto! detskeboty.cz/...

Jen za vývoje filmu se od celuloidu,který se acetonem dal lepit dost změnilo,Dnes je podložka filmu vyrobena z di acetátu,nebo triacetátu celulozy.Nejde použít lepidlo,hteré by nemělo stejné mechanické vlastnosti.Takže specifikace je roztokové lepidlo z triacetátu celulozy.

JABRAKA

hodnocení

Díky za informaci i odkaz. Ale starám, nechci hned otravovat. Tu HAMU jsem zadával, ale tuhle adresu jsem neobjevil. Sháním to pro bráchu. Tak mu to přepošlu. Ale zadařilo se mi dnes ještě, neboť jsem, na Bazoši, objevil nabídku, že má jeden "maník" z Prahy dokonce ještě několik lahviček toho původního LN301, které jsme na ty staré filmy používali. Tak mu to rovněž přeposílám. Brácha je Pražák a tak si pro to bude moci zajet a i si to zkontrolovat, jestli to není vyschlý.Ještě jednou dík.:)

hodnocení

jabraka- teď jsem si to přečet pořádně, to není na filmy, ale na lepení fotografií !

jabraka*

Pro slepení dvou pásků filmu lze také použít toto: Já jsem s tím lepil kazetové MGF pásky. sans.cz/...

JB

27.10.21 01:47

S

mirekblahusek
hodnocení

0x

Dobrý den, nejde o lepidlo v pravém slova smyslu ale o směs rozpouštědel, které naleptají vlastní film a tem pak slepí sám sebou. Háček je ovšem v tom, že je potřeba dodržet složení včetně změkčovadel, aby nedošlo ke ztvrdnutí a zkřehnutí slepky a lámání při projekci. Možná by se stará formule dala sehnat a namíchat lepidlo by už nebylo nic složitého. Čistý aceton to určitě nebyl.

hodnocení

0x

Já to lepil obyčejným Kangonem , respektive Supercementem. Není to tak choulostivé. X filmů jsem lepil a nebyl problém. Jinak třeba chloroform s rozpuštěnými pilinami umaplexu nebo kousků filmu.. Chloroform se dal dříve koupit v lékárně (na občanku).

zam

Používám průhlednou lepící pásku šíře 1cm ,v lepičce aby byl film v rovině.

orion*
hodnocení

0x

Předpokládám, že film se bude scannerem projíždět jen jednou, takže ty spoje nemusí být nijak extratrvanlivé, mohla by stačit průhledná páska, jak navrhuje jabraka. Vteřiňákem by to nejspíš drželo jak helvétská víra, ale to jste psal že nelze.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]