Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
píši knihu ve které jsem narazil na jeden zásadní problém, který se mi nedaří dlouhodobě vyřešit.
Jak povytáhnout z moře ztroskotanou, těžkou (500m dlouhou) loď naplněnou nákladem? Sedí těsně pod hladinou na písčitém dně 100m od písčité pláže. Má v sobě vzduchové bubliny. Bohužel je to v době středověku, takže na techniku zapomeňte.
Předem děkuji za nápady.
(doplňující info: Moje řešení bylo, že ji vojsko (cca300 mužů) + koně + dobytek z širokého okolí zapřáhnou řetězy a lany a díky vzduchovým bublinám ji trochu povytáhnou z moře, což pro pokračování v příběhu stačí. Bohužel je to jaksi nereálné, aby takto těžkou a velkou loď z moře vytáhli. Loď je vesmírná, plochého tvaru kapky, pod vodou cca 1,5 měsíce, téměř bez energie. Pokud by někdo chtěl upravit podmínky ztroskotání, tak musí být pod vodu tak aby nebyla na první pohled vidět a bylo ji možné zachránit nejlépe s pomocí velkého vojska, ale možno i s jinou těžko dostupnou/drahou pomocí.)
My tu máme dopisovat knihu?
Jen tak je 300 mužů málo. Nevím, kolik lidí máš k dispozici. Ale kdyby ten vrak obklopili loděmi, co nejvíce lodí, a každá loď by se dle svých možností snažila ten vrak nadlehčovat (jestli se k tomu dají přivázat nějaké provazy), možná by ho trochu povyzvedli. Pak ještě počkat na velký příliv (Slunce a Měsíc společně). Přizvednout (nebo aspoň nadlehčit) a pak táhnout těmi vojáky a koňmi. Za výsledek neručím, ale třeba by s tím drobek hnuli a až by voda zas klesla, možná by kousek vraku čouhal.
1. Počkat na odliv
2. Hodně dřevěných/ocelových válců
3. Vyskládat válce na zem před vrak a co nejblíže k vraku
4. Zaháknout lana atd. k vraku a posouvat po válcích.
Válce můžou být dřevěné kmeny, nějaké uměle vytvořené atd. Pak není potřeba ani tak moc lidí.
A co nějaké vzduchové vaky které nějak podkopat pod loď vyfouknuté a pak nafouknout.Před tím vyskládat co to půjde náklad.
Myslíte nějaké středověké vzduchové vaky? Leda tak rybí plynové měchýře. Tak - kdyby jich bylo dost...
Nechám to na tobě, ale ... Člověk nevytáhne na břeh ani naplněnou kanoe. Představu, že na mokrý písek přivalíš různě pokřivené kmeny (na které i kdyby se nějak ta loď dostala, tak je bez povšimnutí zamáčkne do písku), a pak po nich vytáhne skupina lidí loď, kde na každého připadne kolem 1 metru délky lodi (Jak široké? Bude každý ten metr výrazně lehčí, než třeba pouhý jeden autobus?), to bych ti nejspíš nevěřil.
(Tím netvrdím, že můj nápad byl výrazně lepší.)
asi 100- 200m na šířku + 20-30m na výšku jak v kterém místě... budou teda táhnout ještě ty zvířata. Kdyby tam byly i ty kmeny, nadlehčovaly to lodě atd, tak by to někomu přišlo reálne? že by to povytáhly na břeh?
Mně to stejně moc reálné nepřijde, když nad tím tak přemýšlím. Asi to není řešitelný. Přemýšlím nad tím půl roku a jediné co mě ještě napadlo, že by to místo do moře zapíchnul do jezera s přehradou a tu by pak vypustili aby se k lodi dostali, ale to by byl příliš velký zásah... musel bych toho hrozně moc přepsat a předělat mapy. Nemluvě o tom že ve středověku přehrady zrovna dvakrát nefrčely.
@je: Vase vesmirna lod: delka 500m, sirka 100-200m, vyska 20-30m.
Nejvetsi (asi) tanker sveta Knock Nevis delka 458m, sirka 69m a vyska 30m. Hmotnost prazdny 83 000 tun, plny 565 000 tun.
Troufnu si rici, ze ani v dnesni dobe nemame technologie na vytazeni neceho takoveho z pod vody na breh...
Kdyby tedy měla 600 tis tun, nadlehčována vzducem by byla 50 tis tun, přenesení gravitační síly k tažné přes klády -100tis tun, -50tis odlehčení loděma, stále je potřeba vytáhnout 400 tis tun. to je i při maximálně dobrém počtu 600 lidí, 100 koní a 300 dobytka ... 400tun na hlavu. No nic prostě to asi nejde.
A musí tu loď vytahovat? Nemůžou prostě počkat na odliv? Případně jestli je to jiná planeta, tak odliv/příliv tam trvá delší dobu než na naší planetě (záleží na vzdálenosti a velikosti jejich měsíce), takže musí počkat třeba 20 dní na odliv, a pak bude mít 30 dní než bude další příliv. Nazdar bazar. To vytahování lodi je moc komplikované.
A během 30denního odlivu by i středověká civilizace dokázala loď vybrakovat tak, že z ní zbydou jen ty plechy zvenčí..
Mno, tak já klidně zapomenu na středověkou techniku, ale nezapomenu na to, že se jedná o VESMÍRNOU loď . A pokud lidé z vesmíru dokázali takovou loď zkonstruovat, tak určitě ovládají mnohem vyspělejší techniku. Tak abyste pak nebyl překvapený, že když dáte dohromady tu armádu s tažnými zvířaty, abyste za jejich pomoci tu loď vytáhli na břeh, tak ve finále můžete také zjistit, že už tam žádná není...
Já bych to nechala na těch mimozemšťanech. Podle mne si oni se záchranou své lodi poradí lépe než Vy, s tou středověkou technikou.
Lod není zase tak vyspělá. Je vyrobena na zemi. Muž co přežil z lodi vyplaval a teď se ji snaží dostat z vody s pomocí místních (na úrovni středověku), aby ji mohl opravit, ale žádnou jinou techniku k dispozici nemá. Všechno vybavení je stále na lodi.
Tak trochu nechápu zadané "podklady". Vesmírná loď, vyrobená na Zemi, plně naložená (čím?) délky 500 m? To je půl km ! Přežil jenom jeden člen posádky, no OK.
Má verze: mohl by se dostat zpět dovnitř do prostoru lodi, otvorem kterým loď opustil. Pak se dostat do prostoru bubliny nadechnout se a pak do prostoru s uloženými kosmickými skafandry, které by byly rovněž ve vzduchem naplněné části, které by zde měli původně pro opouštění kosmické lodi v mezihvězdném prostoru a byly funkční - vlastně potápěčský oblek s vlastním zdrojem vzduchu. S pomocí tohoto skafandru pak utěsnil případné otvor/y v horní části lodi a pak, v "technickém zázemí-strojovně" (kde by byl náhodou rovněž vzduch-vzduchové bubliny tam údajně jsou) pomocí recyklačního zařízení na rozklad vody na vodík a kyslík - elektrolýzou, které by bylo součástí vybavení lodi v tomto technickém zázemí a bylo provozuschopné (akubaterie by byly vzduchotěsné a voda se k nim nedostala, sice "téměř vybité", ale energie na potřebné ještě dostatek), toto zprovoznit a postupně vytlačit více vody, případně vodu úplně, z vnitřku lodi. V lodi by se, do doby vytlačení vody, stále pohyboval v kosmickém skafandru. Pak by se loď vlastním vztlakem dostatečně nadlehčila a bylo by ji možné ke břehu (kde by do ní již byl přístup) dotáhnout středověkými možnostmi (koně, lana, lidé a.t.d.) Ale ta délka lodi? Ta se mi stále nějak nezdá.
Zajímavé řešení. Přežilo více lidí, ale zbylých nevím už kolik cca 5 je uspaných. Kyslík v lodi bohužel chybí - bylo nutné pro příběh. Vnitřní atmosféra má vysoké hodnoty dusíku, protože je vydýchaná, ale kdyby se do lodi dostal, chvíli by to trvalo než by se otrava oxidem uhelnatým začala projevovat (hodinu, dvě?). Bohužel ale zařízení na výrobu vzduchu k dispozici nemá a mít nemůže, jinak by lod neměla šanci ztroskotat.
Myslím si, že se v tom trošku plácáte. Být Vámi, tak si přečtu všechno co jste až doposud napsal, asi jste ztratil původní nit.
Přesně tak, škrtnul bych loď a středověk. Co kdyby třeba horkovzdušný balón ztroskotal v rybníčku anglického panství ke konci 19. století?
Ano, není důležité ztroskotat zrovna v tom moři. Stačí jinde pod vodou. třeba v přehradě a pak ji vypustit. Jen mi do středověku přehrada taky zrovna dvakrát nepasuje. Nejraději bych ji nějak dostal z toho moře, nemusel bych nic leckdy složitě předělávat. Každopádně děkuji všem za rady.
Jestli lidé ve středopvěku dokázali zkonstruovat vesmírnou loď a vyrobit materiál na skafandry, bude pro ně hračka vymyslet a sestrojit technické zařízení, které jim s vytažením lodi pomůže.
Jinak by bylo rozumnější si vymyslet jinou "zápletku".
Jo, jenomže ve filmu Planeta opic, ti kosmonauti nakonec zase tou kosmickou odletěli. "Opice" by ji nastratovat nedokázali, ale oni ano. Také si ale myslím, že by měl tento nový spisovatel pokračovat ve svém díle a ne to hned vzdávat a proto jsem mu nabídla jiný směr, kterým by se mohla jeho fantazie ubírat. Loď najednou z ničeho nic zmizí, ale něco z ní jako důkaz přece jen zůstane, nebo se ta loď objeví úplně na jiném místě a na tom by mohl stavět dál. Jenomže on to vzdal...
Nemám rád scifi, kde je vše vycucáno z ničeho a líbí se mi střet a interakce různě vyspělých civilizací. Děj mého příběhu se odehrává na jiné planetě. Posádka se kolem roku 2150 vydala k jupiterově měsíci Europa ale během triviálního testu nového pohonu došlo k poruše a skoku do neznáma. Automatický systém zastavil loď na nejbližší exoplanetě. (vše je technicky teoreticky možné. Mám přesně zjištěno kde se ve vesmíru zmíněná exoplaneta nachází a jak dlouho tam cesta trvá). Vlivem souhry okolností se jediný probuzený člen posádky poničené lodi v domění že je na oběžné dráze země pokusí nepříliš úspěšně přistát. když vyplave z lodi čeká na záchranu ovšem marně. Je na cizí planetě a musí se z ní dostat pryč. Jelikož je planeta vyspělostí na úrovni středověku, nezbývá mu než se pokusit loď vytáhnout, probudit spící členy a loď opravit. Mezi posádkou jsou spící odborníci, co to zvládnou levouzadní. On sám je ale spíše pilot a voják, nežli vědec. Na planetě tedy hledá pomoc místních králů, kteří ale jeho příběhu nevěří, protože to nemá jak dokázat a tak se snaží najít způsob jak je k pomoci přesvědčit. Ta pomoc měla být v podobě armády co s vytažením pomůže. kniha ale není ani tak scifi jako spíš fantasy. Kromě příletu na planetu a odletu z ní (což je asi 2%) příběhu se děj odehrává bez jakékoliv moderní technologie čistě v prostředí středověku, o kterém si zjišťuji vše možné, aby to sedělo.
Tak tolik k osvětlení situace. Žádný rolník z roku 1400 si zde vesmírnou loď opravdu nestaví. A ano píšu to v čase kdy jiní sedí u televize či u počítače.
Vzdal jsem jen to vytahování z moře... asi to uhraju na rybník, co pak vypustím. Ikdyž šance že se s lodí z celé planety trefí do nepříliš velkého rybníka taky není zrovna velká a nezní to dvakrát reálně. Lepší ale než ji vytáhnout, když to není ani minimálně možné..
No právě, já nechápu, proč jste se zadrhnul na něčem podobném, když je to všechno fantazie a nikdo nebude zkoumat, jestli to je reálně možné, nebo není. Důležité bude, jestli se to bude někomu líbit natolik, aby to chtěl také vydat.
Tazatel tvrdí, že vesmírná loď byla postavena na zemi. "Vesmírní návštěvníci" si tu asi ve středověku vesmírné lodě nestavěli, takže mi vycházejí lidé... (Problémů v té knize asi bude víc.)
@Vilik > neosvětlil. Lidé pokud vím, žijí na Zemi, O středověku mluvíme/píšeme tamtéž, loď byla postavena také tamtéž... (Zkuste si příspěvky tazatele projít ještě jednou. Já jsem to udělala a vidím v nich pořád totéž. Možná, že každý vnímáme "něco jiného".)
A mne zase fascinuje, jak se tady můžeme tak dohadovat vlastně o ničem. Tazatel "píše knihu" a neví jak dál. Což je zásadní problém. Podle toho co vysvětluje, jde o naprostou fantazii a proto nechápu jeho obavu, že by něco bylo nereálné, když je nereálné úplně všechno.
Ono to zase tak jednoduché není, psát opravdový sci-fi příběh. A tento dotaz je toho důkazem. Někdo, kdo píše knihu, se nebude ptát jiných lidí, jak v ní má pokračovat.
To je trochu legrační.
Popsaný kolos opravdu asi těch pár lidí se středověkou technikou nevytáhne.
Musí ta rachejtle spadnout zrovna do vody?
No teoreticky nemusí. Ale musí spadnou někam, odkud se dokáže jeden muž z posádky zachránit, ale nedokáže se jednoduše dostat zpět. Navíc se musí dát loď zachránit, aby ji bylo možné opravit až po její záchraně. Vychází mi jen ta voda :o( možno ale ještě trefit se s ní do rybníka a ten pak vypustit.
Víte, jak se ve středověku stavěly pilíře pro kamenný most? Kolem obvodu budoucího pilíře se do dna nasázely kůly tak, aby vytvořily celistvou dvojitou stěnu, která se utěsnila (jílem, zeminou atd)... Vznikl tak jakýsi kotel, ze kterého se odčerpávala voda. Tak to tak udělejte s tou lodí, která se po odčerpání vody jeřáby vyzdvihne nad kotel a dopraví po zbudovaném mostě na břeh. Ano, ve středověku znali jeřáby a vodu odčerpávat uměli
To je zajímavý nápad.
Kdyby byla loď menší, tak by to určitě šlo. V 30m hloubce a průměru hráze 0,5km už mi to ale moc reálně proveditelné nepřijde. rozhodně ne v řádu dní. Jinak zajímavé video o Karlově mostě.
Máte pravdu, stavěli ji na orbitě a loď má magnetický pohon který zjednodušeně řečeno funguje v magnetickém poli planety jako antigravitační.
Zkusím to vysvětlit kombinací více návrhů zde zmíněných. tzn.: Kmeny pod loď, nadlehčovat loděma, tahat řetězy a lany + hlavní hrdina se pomocí vaku se vzduchem dostane dovnitř a párkrát se mu s lodí povede trochu "cuknout" aby se loď nakonec dostala napůl na břehu. Při odlivu se pak pustí do oprav. To by mohlo již uvěřitelné být. Díky všem za pomoc :o)
> Na planetě tedy hledá pomoc místních králů, kteří ale jeho příběhu nevěří, protože to nemá jak dokázat a tak se snaží najít způsob jak je k pomoci přesvědčit. Ta pomoc měla být v podobě armády co s vytažením pomůže
Proč králům nestačí se jen přesvědčit (poslat plavce, který to potvrdí), že kousek pod vodou ten vrak leží? Ale nevím, jestli by si s tím králové dál poradili.
Varianta:
> loď má magnetický pohon který zjednodušeně řečeno funguje v magnetickém poli planety jako antigravitační
Rachejtle mohla s pomocí nouzového přistávacího asistenta "zaparkovat" pár (10?, 20?) metrů nad povrchem, buď souše, nebo klidně vody a zůstat "viset" (není zničená natolik, že to nedokáže?). Skoro udušený člověk nedokáže moc myslet (a asi je silně dezorientovaný apod.), z posledních sil se dostane ke dveřím, otevře je, aby se konečně nadechl ... a vypadne (blbec; případně mu lze nějak "pomoci" vypadnout). Buď může spadnout do něčeho měkkého, nebo i do vody (odkud by ho třeba mohl vytáhnout náhodný místní svědek přistání, je-li to možné; sám by se asi utopil, když dokázal vypadnout ze dveří). Tak a může se nějak pokračovat dál; kosmonaut může být zraněn z toho pádu (sakra, proč, když spadnul do vody? Ááá, vlnka s ním mohla majznout o skalisko u pobřeží! Nebo nevím, nutno domyslet), rachejtle visí 15 m nad hladinou moře nedaleko břehu. Nenapadá mě nic jednoduchého, jak by si sám pomohl.
(No, možná je to i takto blbost.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.