Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sociální fóbie - problémy v kolektivu, řešení?

Od: mabey odpovědí: 3 změna:
Dobrý den,
Od školky zažívám šikanu, mnoho let na ZŠ, střední škola v pohodě. Nepochopení/nepřijetí ze strany rodičů- jsi divná, všeho se straníš,otáčíš se ke všem zády,jsi zamlklá..to se se mnou táhne celý život od útlého dětství. Mnoho let úzkosti,deprese,izolovanost- coz mi nevadí. Našla jsem si bezva přítele který mi rozumí,ale k věci pracuji 7 let v kolektivu 10 různě starých žen, práce je lehká,vedoucí mi řekla že se s ostatními musím bavit. Rok v kuse jsem si přehrávala náš rozhovor, snažila jsem se změnit a být výřečná,cítila jsem, že jdu proti sobě, stálo mě to všechnu energii,já sama jsem potlačovala svoji povahu,kterou odmítala společnost i rodiče.Ničilo mě, že celých 7,30 hodiny musím žvanit o ničem a přizpůsobovat se/zapadnout. Vím ale, že to nejsem já,osobnost nelze silou změnit Celých 7 let v tom příšerném kolektivu trpím. Pomluvy, zášť, negativní chování, šeptání,kolegyně mi dávají najevo že jsem nezapadla,že jsem divná,nekomunikativní, jelikož mě nucené každodení hovory vyčerpávaly a nedokázala jsem každý den udržet masku pohodové,komunikativní holky. Začaly se u mě projevovat silné migrény se zvracením,bolesti zad velké zhoršení úzkostí,deprese.Ženy v kolektivu mě vyčlenily, cítím silné opovržení,odpor, denně jsem pod velkým tlakem nelze to ignorovat. Jedna kolegyně mě opakovaně slovně napadla,stěžovala jsem si u vedoucí,tak byla na koberečku,příště dostane vytýkací dopis. Vztahy v kolektivu se zhoršily ještě více. Já jsem se pod těmi tlaky v kolektivu zhroutila- silné deprese,záchvaty pláče, nespím,velký tlak ma hrudi,úzkost,každodenní migrény,2 měsíce v kuse zvýšené teploty. Jsem doma od prosince 2020, když jsem doma tak je to o něco lepší. Po AD je mi hodně zle, užívám bachovy krizové kapky a je to lepší,nárazově lexaurin. Chodím k psychiatrovi, asi jsem měla dát výpověď už dávno, moje psychika ale i tělo to vůbec nezvládá. Mám sice SŠ,ale hledám si místo uklízečky abych nemusela s nikým tak moc mluvit,nedokáži si však představit až podám výpověď,že budu muset vydržet ve staré práci 2 měsíce! Děsí mě to ve dne v noci,potřebuji z práce odejít okamžitě. Myslíte si, že by to šlo domluvit na dohodu? Kdyby mi lékař napsal, že ze zdrav. Důvodů musím zkončit hned,dozvěděl mi se o tom budoucí zaměstnavatel? Děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dlouhodobá spolupráce s psychiatrem by u Vás mohla vést k alepsoň částečnému invalidnímu důchodu na psychiatrickou diagnozu. Nechte se hospitalizovat v psychiatrické léčebně či na psychiatrické klinice. Bez hospitalizace pravděpodobně nedosáhnete na invalidní důchod. Možnosti jsou, že by Vám tam pomohli anebo by lékaři dospěli k závěru, že nejste schopna plně pracovat a dostala byste částečný invalidní důchod, ke kterému se stejně předpokládá nějaké zaměstnání kvůli odvodům na důchodové pojištění. Jako invalidní důchodce byste se dostala k volným místům pro ne zcela zdravé lidi, kde je např. zkrácená pracovní doba apod. Případně byste mohla se mohla zařadit do skupiny - osoba se zdravotním znevýhodněním.

Aktuálně byste měla od psychiatra dostat neschopenku a možná bude požadovat hospitalizaci. Tyto stavy se budou opakovat v každém zaměstnání. Situaci pořádně neřešíte.

Další pomoc by bylo psychologická terapie. Pře žádanku od psychiatra či praktika zdarma na pojišťovnu. Bez žádanky si platíte. VZP teď nabízí příspěvek 7000kč (10 sezení po 700kč) na psycho-sociální pomoc online nebo osobně. Vyberete si terapeuta, psychologa nebo lékaře s psychoterapeutickým výcvikem ze seznamu VZP. Informace o terapeutech najdete na internetu. vzp.cz/... Příspěvek je možné využít, pokud jste v minulém půlroce nevyužila psychologa zdarma na pojišťovnu. Některé jiné pojišťovny také přispívají menší částky.

Zeptejte se psychiatra na lázně. Na psychiatrické diagnozy se jezdí na 3-4 týdny do Jeseníku, Karlovy Studánky a Horní Lipové na pojišťovnu zdarma namísto hospitalizace anebo po hospitalizaci. Lázně by vám mohly prospět. Jako nový pacient byste mohla mít nárok, když se vám zhoršil psychický stav a zatím jste v lázních nebyla. Ale musíte být schopná absolvovat lázeňské procedury, takže u Vás pravděpodobně až po hospitalizaci a stabilizaci psychického stavu.

hodnocení

0x
Psychiatra můžete samozřejmě změnit, jestli Vám dosavadní lékař nevyhovuje. Čekací lhůty jsou ale velmi dlouhé, takže zatím byste měla zůstat u svého psychiatra. Objednat k jinému se můžete ihned, budete nejspíš čekat několik měsíců. V každém větším městě existuje Centrum duševní pomoci (názvy můžou být různé). Tam si může zajít kdokoli bez objednání a k dispozici jsou psychologové i psychiatr, kteří rádi pomůžou ihned.
doplněno 21.01.21 07:55:

Kde hledat pomoc pro duševní potíže novinky.cz/...

postolka
Ahoj, jak jsi na tom? Podala jsi výpověď? Moc dobře vím, jak ses cítila a co jsi musela prožívat, protože jsem zažívala, až na pár drobností, to samé co ty. Jakobych to psala já. Neuvěřitelná náhoda *zmateny* SF mám diagnostikovanou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]