Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak pomoci člověku s depresí?

Od: aure* odpovědí: 8 změna:

zdravím, mám kamarádku s depresí a nevím jak ji můžu pomoci. Snažím se tam být pro ní, ale už mě víc co můžu dělat nenapadá.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Zdravíčko.
Vy své kamarádce nemůžete nijak pomoci. Ona se musí sama objednat k psychiatrovi.
Jiná cesta v tomto případě není.

jajik
hodnocení

1x

Určitě jí už pomůže, že jste jí kamarádkou, že se může vypovídat. Kdyby byla sama, byla by na tom ještě hůř. Vy jí můžete zase povzbudit, že těžké časy už minuly, ale pomohl by jí psycholog, nebo potom psychiatr. Ať se objedná, běžte tam s ní.Člověk se sám z deprese většinou nevyhrabe, na to je třeba už léčba.

supkot
hodnocení

0x

A proč je v depresích?

aure*
hodnocení

trauma z dětství, stalo se ji toho v životě spousty zlého, co si ani neumíte představit, domácí nasíí, šikana apod.

Zeptám se hloupě. Ale proč je v depresích?
Pokud je na to připravená a je pro ni správný čas, jde bolest snížit úplným rozebráním problému. Co přesně jí v té situaci ublížilo? Proč se nemohla bránit? Pomohlo by jí, když bude věřit, že se příště za sebe smí postavit? Bránit se nemohou lidé, kteří nechtějí použít násilí ani při sebeobraně. Některé postoje se musejí změnit. Agresor násilí bere za druh komunikace a aby rozuměl, musí se s ním komunikovat v jeho jazyce. Pak násilí není špatně - při sebeobraně. Já jsem si násilí podvědomě přivolávala, protože jsem měla panický strach z násilí a díky násilí šlo i tak silný strach přepracovat. Přivolávání stejného typu lidí má podobný důvod. My ostatní ale nevíme, proč takovou situaci podvědomě může potřebovat k vývoji. To by našla jen ona podle svých pocitů - podle toho, co ji v tom zraňuje přesně. Špatně to jde vysvětlit. To se ale týká lidí, kteří chtějí a nebojí se na sobě dost pracovat. Já jsem v první chvíli pak měla pocit, že to, co jsem cítila, že "lidem se přání plní a všechno je v pořádku" že takový můj pocit je lživý. Až když člověk poskládá víc svých podobně divných pocitů, začne teprve postupně rozumět důležitému významu. Nejde hned rozumět. Při porozumění významu mizí bolest, kterou zkušenosti způsobily.
Ono se o tom nějak nemluví, ale neumím si představit, že by deprese vznikaly bleskově. Já jsem se k přetížení psychiky vždycky musela dopracovat postupně. Pořád jsem si opakovala, jak něco nejde a nezvládnu řešit, až jsem se dopracovala k větší ztrátě síly.
Takže naopak naučit se svoji sílu chránit. Uvědomit si, že když se člověk něčemu brání (nějakým svým postojům), ztrácí tím moc síly. Všímat si tedy toho, co člověka v životě těší, ne toho, co bolí. Myslím, že má člověk tendenci něco ve svém životě napravovat, učit se žít lépe. A neví, jak na to. V určité fázi hojení ran psychiky se spíše vyplatí nenapravovat nic. Utvořit si svůj nový svět podle svých snů a žít ho. Neřešit jiný svět. Ani minulost. Tvořit v myšlenkách to hezké, zkusit žít s radostí a v naději.

hodnocení

0x

Psychiatr a psychologická podpora. U VZP přispívají 7000kč 10 sezení po 700kč online nebo osobně psycho-sociální pomoc, od 18 let věku. Kamarádka by si vybrala psychologa anebo psychiatra ze seznamu VZP a pojišťovna přispěje. vzp.cz/... Některé další pojišťovny též přispívají.

doplněno 20.01.21 18:50:

Pomoci můžeš tak, že tam toho člověka s depresemi doporovodíš a počkáš na něho v čekárně.

doplněno 21.01.21 07:53:

Kde hledat pomoc při duševních potížích novinky.cz/...

hodnocení

0x

S depresemi laik nepomůže, se stresem ta možnost je, když vytvoříze takové podmínky, aby se dotyčný nemusel stresovat, ale na deprese jedině psychiatr.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]