Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
včera mi přišel dopis od soudu, abych zaplatila částku 2 800 plus úroky z prodlení plus 5000 za soudní výlohy spol. Creditfield za neuhrazenou fakturu u čezu před 4 lety. V té době jsem ale na adrese, kde k nedoplatku došlo nebydlela, ale nedoplatek vznikl za cca 3/4 roku z důvodu, že majitelka nepřepsala smlouvu zpět na sebe nebo na nového nájemníka a já jsem netušila že se mohu sama odhlásit.
Upomínky se splatností mi chodily na starou adresu, kde jsem nebydlela, tudíž jsem si dopisy nepřebrala ani mi je majitelka nedala. Později jsem u čezu několikrát novou smlouvu na odběr elektřiny zakládala a nikdy mi neřekli, že na mé jméno evidují dluh.
Když jsem na čez volala, proč mě neinformovali např. telefonicky nebo emailem, tak tvrdili, že žádný z těchto kontaktů neměli. (přičemž při každém sepsání smlouvy jsem ho uváděla)
Myslíte, že mám šanci se nějak bránit nař. pomocí právníka?
V dopise stojí, že proti usnesení se nelze odvolat, pouze se mohu písemně vyjádřit.
Má někdo z vás podobnou zkušenost a poradil by mi, jak se bránit?
Nikdy jsem v minulosti nebyla dlužníkem.
Předem děkuji.
@mithiela - Myslíte, že mám šanci se nějak bránit nař. pomocí právníka?
Můžete zkusit nějakou dluhovou poradnu, ale obávám se, že příliš šancí nemáte:
Ad "já jsem netušila že se mohu sama odhlásit" - neznalost neomlouvá, smlouvy se mají číst (zřejmě tam cosi o zrušení odběru bude), nebo jste se mohla informovat u pronajímatelky.
Ad "Upomínky se splatností mi chodily na starou adresu, kde jsem nebydlela, tudíž jsem si dopisy nepřebrala" - opět vaše chyba. Stačilo si na poště zařídit přeposílání zásilek nebo se aspoň dohodnout s majitelkou, aby vás případně o došlé korespondenci informovala.
Ad "proč mě neinformovali např. telefonicky nebo emailem" - možná mohli, ale oni svou povinnost vymáhat dluh splnili zasláním upomínek.
Vyjádřit se samozřejmě můžete, ale pravděpodobně tyto vaše argumenty nebudou dostačující.
Jo, jo, nezanalost neomlouvá. Zaplaťte to a zapomeňte. Snad jste se poučila. Říká se - dej do pořádku maličkosti a velké věci se dají do pořádku samy od sebe.
To je na právníka - mohli udělat procesní chybu a posílat na špatnou adresu apod, spíš ale to je tvoje hloupost že jsi jim neoznámila změnu adresy atd. Takže zaplatit, nedoplatek nejspíš můžeš vymáhat po novém vlastníku (neoprávněné obohacení např. - jeli na tvojí smlouvu i když jsi tam už nebyla)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.