Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Důchodové pojištění-dřívější odchod do důchodu

Od: ola® odpovědí: 7 změna:

Prosím, jak to bude dál? Manžel má sjednáno důchodové pojištění, které si platí, asi už 17let, je sjednáno do jeho 65-ti let (jeho důchodový věk, podle data narození). Ale manžel je horník, který celý život fárá a půjde do důchodu ve svých 55-ti letech. To mu umožňuje zákon a nebude nic finančně tratit. jak to bude dál s jeho důchodovým pojištěním? Bude si ho moci celé vybrat, bez nějaké ztráty, nebo to vybrat nelze, až v těch 65-ti létech? Nebo bude moci čerpat jen nějakou poměrnou měsíční rentu? A bude muset dál pojištění platit, až do těch 65-ti let?

Děkuji za rady.

doplněno 19.01.21 16:29:

Promiňte bylo myšleno penzijní pojištění.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

evzen
hodnocení

2x
Máte to trochu popletené. Penzijní připojištění zaprvé nijak nesouvisí z odchodem do státního důchodu, nesjednava se do 65 let, ale na dobu neurčitou s tím, že aby jste měli nárok na státní příspěvky tak minimální doba trvání musí být 5 let a musíte dosáhnout věku 60 let.
Máte to trochu popletené,pokud měl starou smlouvu,tam stačilo věk 60 let,aby to mohl vybrat bez sankcí.Ted 65 let,pokud to vybere dříve bude to mít krácené.
evzen
Pavlosi nezlobte se na mně, ale když tomu evidentně nerozumíte, neodpovídejte. Dělám v oboru přes 25 let, něco o tom vím. Jak u "starého" penzijního připojištění tak u "nového" doplňkového penzijního spoření je hranice pro výplatu se státními příspěvky stejná - 60 let a 5 let trvání smlouvy. 65 let je nesmysl který nikdy neplatil.
ola®
hodnocení

Děkuji, takže když půjdu do důchodu v 55 letech, tak ještě 5 let musím penzijko platit? A cpo když na to už nebudu mít, důchod bude menší, než plat, budu moct jen na těch 5 let, do 60 let, přestat platit? Nebo co navrhujete? A pak v těch 60-ti mi to najednou vyplatí, nebo budu dostávat jen nějakou rentu? Děkuji moc za info, vůbec tomui nerozumím.

ulozky

Máte možnost požádat o snížení vkladů. Já jsem požadovala po odchodu do důchodu placení pouze 300 Kč měsíčně a proběhlo to zcela bez problémů. Tato výše se dá zvládnout i z průměrného důchodu.

evzen
Příspěvek můžete snížit dokonce na 100 Kč, ale už nebude žádný státní příspěvek. Ještě se podívejte zda nemáte sjednanou ve smlouvě tzv. výsluhovou penzi - tam lze po 15 letech vybrat polovinu naspořené částky i před 60. rokem věku.

hodnocení

2x

Ani penzijko si nemusíte vybírat, mně bylo doporučeno důvěryhodnou osobou, že to mám nechat ležet, pokud nepotřebuju peníze. Nejlepší bude, když se budete na podmínky výběru informovat přímo u společnosti, u které máte penzijko uzavřeno (číst obchodní podmínky je vážně hrozná pruda) a po obdržení veškerých informací se rozumně rozhodnete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]