Nejste přihlášen/a.
Prosím, jak to bude dál? Manžel má sjednáno důchodové pojištění, které si platí, asi už 17let, je sjednáno do jeho 65-ti let (jeho důchodový věk, podle data narození). Ale manžel je horník, který celý život fárá a půjde do důchodu ve svých 55-ti letech. To mu umožňuje zákon a nebude nic finančně tratit. jak to bude dál s jeho důchodovým pojištěním? Bude si ho moci celé vybrat, bez nějaké ztráty, nebo to vybrat nelze, až v těch 65-ti létech? Nebo bude moci čerpat jen nějakou poměrnou měsíční rentu? A bude muset dál pojištění platit, až do těch 65-ti let?
Děkuji za rady.
doplněno 19.01.21 16:29:
Promiňte bylo myšleno penzijní pojištění.
2x
Děkuji, takže když půjdu do důchodu v 55 letech, tak ještě 5 let musím penzijko platit? A cpo když na to už nebudu mít, důchod bude menší, než plat, budu moct jen na těch 5 let, do 60 let, přestat platit? Nebo co navrhujete? A pak v těch 60-ti mi to najednou vyplatí, nebo budu dostávat jen nějakou rentu? Děkuji moc za info, vůbec tomui nerozumím.
Máte možnost požádat o snížení vkladů. Já jsem požadovala po odchodu do důchodu placení pouze 300 Kč měsíčně a proběhlo to zcela bez problémů. Tato výše se dá zvládnout i z průměrného důchodu.
2x
Ani penzijko si nemusíte vybírat, mně bylo doporučeno důvěryhodnou osobou, že to mám nechat ležet, pokud nepotřebuju peníze. Nejlepší bude, když se budete na podmínky výběru informovat přímo u společnosti, u které máte penzijko uzavřeno (číst obchodní podmínky je vážně hrozná pruda) a po obdržení veškerých informací se rozumně rozhodnete.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.