Dobrý den, teprve 3 měsíce navštěvuji psychiatra i psychoterapeuta. První návštěva byla u psychiatra a na druhý den už jsem bral předepsané léky. Mezitím jsem byl jen na pár návštěvách, kdy to bylo opravdu rychlé. U psychoterapeuta už jsem byl víckrát. Mám otázku, jak se dozvím co mi je? Jestli se musím zeptat nebo počkat delší dobu?
Dobrý den. Nebojte se zeptat se psychiatra. Nač Vám léky předepsal, proč je máte užívat a co Vám přesně je. On Vám k Vašemu zdravotnímu stavu sdělí co chcete vědět.
Po každé návštěve psychiatra vyžadujte lékařskou zprávu. Když berete léky, tak už musíte mít stanovenou nějakou předběžnou diagnozu. Psychiatrické diagnozy jsou ale subjektivní a můžou se časem měnit. Není až tak důležitá diagnoza, ale abyste se cítil dobře. Zeptejte se psychiatra na lázně. Na psychiatrické diagnozy se jezdí do Jeseníku, Karlovy Studánky a Horní Lipové na pojišťovnu zdarma namísto hospitalizace anebo po hospitalizaci. Lázně by vám mohly prospět. Jako nový pacient byste měl možná nárok, když se vám zhoršil psychický stav a zatím jste v lázních nebyl.
doplněno 19.01.21 11:05:
Psychiatrické diagnozy se také různě prolínají např. deprese a úzkosti bývají dohromady anebo i zvlášť.
doplněno 19.01.21 11:09:
Ano, určitě zeptat. Máte právo na informace, na lékařskou zprávu, vědět, proč užíváte silné léky antipsychotika (Zyprexa) v kombinaci s antidepresivy (sertralin). Je potřeba se ptát a lékaře "obtěžovat". Když bude neochotný, změňte ho.
tona
Dobrý den, děkuji za odpověď. Já jsem nedostal u psychiatra lékařskou zprávu. Mám předepsaný sertralin a zyprexu a psychiatr mi k tomu zatím nic neřekl. Takže bych se asi měl zeptat?
Na určení diagnózy jsem dělala 3 hodiny testy. Nejdřív 2 hodiny a podruhé hodinu. Bylo to hrozně těžký. Byla tam matika, slovní úlohy. Ty mi četl. Vše četl a čekal odpovědi. Z češtiny a politiky tam byly otázky. Těžší než maturita to bylo. Kdybych tam nebyla s virózou, dopadlo by to líp.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.