Nejste přihlášen/a.
Je to normální, dělá se to tak už desítky let a má to svůj léty prověřený důvod. Solit je totiž potřeba ještě dřív, než napadne sníh. Když se sníh ujezdí, případně trochu namrzne, je jeho odstranění mnohem obtížnější. Písek a podobné materiály se používají na místech, kde z nejrůznějších důvodů nelze sůl použít (zdroje pitné vody, chráněné oblasti...). Inertní materiály totiž následně zanášejí kanalizaci a jeho odstranění je velmi nákladné a pracné. Navíc na nasolené silnici se nově napadlý sníh nedrží a není posyp nutno často opakovat. Silnice sypané pískem by se při sněžení musely sypat prakticky nepřetržitě.
Kdyby to silničáři neudělaly, pro změnu byste nadával, že zase zaspali.
U nás solí silnice, co spravuje kraj. Ty, které patří pod obec, sůl neviděly snad 20 let. Průšvih je, že při vyšší vrstvě sněhu (vyšší jak 1-2 cm) se štěrk propadá a ztrácí smysl. Druhý průšvih je, že lidi na sněhu neumějí jezdit a třetí, že vesnice je v kopci. Takže, když chci domů, jsem za kouzelníka. V kopci za žádnou cenu nemůžu zastavit nebo si ho dám znovu. A když to dopadne jako včera a zprava jede magor, kterej má sice přednost, ale lekne se a místo aby plynule projel, šlápne na brzdu, samozřejmě mu to klouzne a on zůstane stát napříč křižovatkou, co bych v tu chvíli dal za trochu soli. Zůstal jsem viset.
Solit není moderní. Solí se už minimálně 50 let. Solí se preventivně. Když to totiž silničáři neudělají, všichni nadávají, že zaspali.
Martincakl - Nenadáváte právě proto, že jsou silnice posolené a proto relativně sjízdné. Mnoho řidičů netuší, nebo už zapomnělo, jak se dá (spíš nedá) jezdit na uježděném namrzlém sněhu, či dokonce na ledovce. Ovšem lze paradoxně předpokládat, že by ubylo nehod, protože by polovička řidičů vůbec nevyjela z garáže .
Mně se sůl na silnici taky nelíbí, ale při dnešním provozu to holt jinak nejde.
Sůl na silnici zachraňuje život. Jinak sůl na silnici a sůl na chodníku.
Sůl na silnici je nutná a velice se s ní šetří. Kruhový objezd v okresním městě ještě v 9:00 ráno jak sklo. Všichni projíždějí smykem i při malé rychlosti i sanitky. Sníh padal večer v 20:00 hodin.
Správa silnic vyjiždí pozdě. Noční službu má jen jeden nebo dva řidiči, aby se ušetřilo. Je nová doba, tak si nestěžujte.
Sníh na chodnicích, tam vůbec sůl nepatří. Místo odklízecích čet nezaměstnaných nebo zaměstnanců města, včetně starosty, vyjede ráno multikára a posype chodník uprostřed solí, okraje chodníku jsou vysoké neodklizené brázdy sněhu. Potom se všichni brodí v soli. Ničí obuv a zvířatům tlapky. Je nová doba, tak si nestěžujte, nikomu se nechce dělat.
Hlavně blbci solí silnice. Jak prdlý. Ve městě, kde je 1cm sněhu. Hnije mi auto.
Šterk nebudou dávat, protože by to museli zametat.
Sůl déšť spláchne.
Magdone, ve městech se jezdí 50km/h. Má smysl solit mokrou břečku?
Okresky, dálnice a v kopcích to smysl má, ale ne ve městě, kde je do 1cm přes noc.
Možná tě překvapí, že ve Finsku se pouze pluhuje a odhrnuje. Maximálně na některý úsek hodí štěrk. Lidi tam umí jezdit. V Praze napadne 2cm a už to do sebe napasují.
Solí a sice fest. Přitom je v našem Polabí sněhu málo. Buď solí proto, že to musí spotřebovat a solit v létě se nedá , nebo mají nějaké smlouvy s autoservisy, podle přímé úměry: čím víc soli, tím víc oprav. Občas, když jim ten sypač zazlobí, najde se i celá kupka vyhrklé soli.
Vzpomínám, je to už asi 50 let, co u nás štěrkovali.
Pejskům je potřeba po procházce omýt pacičky teplou vodou, osušit, namazat mastným krémem. Pak chlupáče uložit do klidu do pelíšku. Aby běhal s namaštěnými pacičkami po koberci, to také není to pravé. Jaga.
Viděla jsem pejska v botičkách, prý si na ně snadno zvykl. Ale podle mě byl chudák.
Tak u nás v podhůří Krkonoš, jsou silničáři rozhodně připraveni na sezonu. Mají naplněné sypače, majáky se točí a svítí. Dokonce projíždí své trasy, tak že je znají. Tuhle jel jeden kolem a při 2 stupních nad nulou statečně sypal. Za dva dny napadl od půlnoci sníh a kolem nejelo jediné kolo. Projel až někdy před polednem. Třeba zaspal dispečer. Pamamtuji, že v Liberci padalo dost už od půlnoci a místní Technické služby jezdily městem jako diví. A měli ráno protaženo. Ale hlavní tah přez Proseč nad Nisou, Zelené Údolí nebylo vůbec a to je hlavní tah na Jablonec. Prostě tam leželo 15 cm. Kamiony naštestí stály v kopcích za sebou a tak se daly na leťákách pořád dobře objet. Bylo to kolem 15 října před asi 10ti lety.
Nevím jak silnice, ale tady kde bydlím se nic nedělo. Chodníky takřka neschůdné, protože ze sněhu se stala břečka, která zamrzla. Tři dny jsem to jak takš zvládala, ale pak jsem napsala email na obec. Hned druhý den dopoledne mi přišela odpověď, že to prověří. Odpoledne už bylo posypáno, tak doufám, že už to bude i nadále v pořádku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.