Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ošetření zubních kanálků

Od: stuchlik odpovědí: 10 změna:
Zdravím, měl bych otázku která mi začala vrtat hlavou. Bylo mi provedeno prozatímní ošetření kořenových kanálků vyčištění opracování aplikovaná hojivá vložka a uzavření. Za měsíc mám jít na finální ošetření.
Podle mého úsudku, zánět který ze zubu unikl ven se tam teď přeci vrátí zpátky. Navíc nerozumím té hojivé vložce, ta je v kořenů? Jaký tam má smysl?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dle mého názoru je to nesmyslná praxe zubařů za zenitem.

doplněno 17.01.21 10:39:

Asi jsme se nepochopili. Za zenitem jsou zubaři používající hojivé vložky a nechávající měsíc otevřený zub. Dnes se prostě kanálky vyčistí a hned zaplní. Dělá se rentgen před a po ošetření a samozřejmostí je použití operačního mikroskopu.

Spravny postup podla vas je aky?

joudic*
co? ale co je mi po vas, nechte si zuby misto zachrany vytrhat

Viz doplnění odpovědi. Případně viz @jancaak nebo @hanakr.

mate59
hodnocení

3x

Zub vám chce zachránit.Vložka má doléčit zápal,chorobné procesy co byli v kanálku,to trvá nějaký čas.Jestli vám to dělali pod operačním mikroskopem, výsledky jsou velmi dobré,jestli jen RTG a ručně,nezaručí vám na 100%, že se nepodaří vše doléčit a zánět tam múže vzniknout znovu,vše záleží od zuba,kanálku,postižení.Zub si nechte kvalitně zaplombovat a korunku naň si dejte po nějakém čase.I když je endodonce drahá záležitost,tak vyjde levněji než implantát.Ten zub bude mrtvý a časem stmavne.

stuchlik
hodnocení

Díky za odpověď, a jak ta vložka zabrání pronikání bakterií které byly pod zubem zpět do zubu a tím celkové kontaminaci?

Ošetření kanálků se snad dělá vždy za účelem záchrany zubu místo jeho vytržení. Aspoň u mě to ale vždy probíhalo tak, že se ze zubu odstranily nervy, zanícené kanálky se vyčistily dezinfekcí a ihned zaplnily.

hodnocení

2x

Ošetření kanálků na více zubech - můj zubař používá stomatologický mikroskop a ošetření udělá ihned. Vložku jsem tedy neměla a namísto prozatímního čištění byl ihned kompletně ošetřený zub. Čekala jsem pouze na zhotovení korunky, kvůli které se musel dělat otisk.

hanakr
hodnocení

2x

Myslím, že jde o arzenovou vložku, je v ní jed, který má umrtvit zbytky nervů, které mohly v zubu zůstat, a taky veškeré bakterie způsobující zánět. Dřív se to tak dělalo vždy, zubaři neměli potřebné vybavení, aby zub mohli vyčistit úplně dokonale, takže se tam dával ten arzen, aby měli jistotu, že pod plombou nic nezůstane. Dnes už má většina zubařů Rtg, mikroskopy a tak, takže můžou vyčistit a zkontrolovat kanálky perfektně dočista, a zaplnit hned.

hodnocení

0x

Smysl to mí. Aby tam nechali zbytek kazu a zavřeli to apak tam byl opět zánět?

Zub nejde opracovávat donekonečna, tak je potřeba 100% jistota.

Ostatní rozumbrady neřeš. Asi neměli ještě kanálky nebo dnes mají zuby venku.

Trhání je za zenitem, ale je to rychlé a levné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]