Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nehoda v zaměstnání a ůhrada

Od: jita* odpovědí: 15 změna:

Manžel měl v práci malou nehodu.Je řidič autobusu.U autobusu mu upadlo kolo a zaměstnavatel mu dal CELOU úhradu zaplatit s tím že pojištovna kola neproplácí.Hned z platu mu vzal 10 tisíc.škoda k zaplacení je 61 tisíc.Má na to zaměstnavatel právo?CO dělat?,manžel přinesl o tu částku mín peněz ani to nestačilo na zaplacení hypotéky.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

0x

To se mi nějak nezdá! jste si jistá, že manžel mluví pravdu?

marenka*
hodnocení

0x

Tady může být velký problém. V naší firmě máme vnitřní dopravně provozní řád, který podepisovali všichni řidiči. Mimo jiné je tam i uvedeno, že je řidič povinnen si před jízdou zkontrolovat stav pneumatik,zkontrolovat kola, stav oleje, vody v chladiči, PHM atd. atd. Pokud zjistí jakoukoli závadu je jeho povinností tuto závadu ohlásit s tím, že bude dohodnut další postup. Odstavení na dílnu, do servisu apod.

jita*
hodnocení

ten vůz právě vyjížděl z dílny.Je to tak jak píšu.Vůz vyjel z dílny po opravě a hned dva dny na to se to stalo

lidus*
hodnocení

0x

Našla jsem si váš první příspěvěk kde píšete, že manžel má hradit 61tis. za školení a dostal výpověď k vůli nehodě.Kde je prosím pravda? to má platit za školení a dalších 61tis za kolo? Řidiči s povolání jsou pojištěni a pokud nehodu nezpůsobil nevím proč by pojistka naplatila.

jita*
hodnocení

je to tak že manžel přinesl domu papír kke byla částka 61 tisíc,on si myslel že je to za školeníatd.protože tam nebylo nic uvedeno jen částka a nějaká čísla.usoudil s toho že je ta školení atd.Ale dnes si byl pro výplatu kde mu hned sebrali 10tisíc a následně mu řekli že je to za tu opravu kola co pojištovna neproplaci proteže prý se pojistka na kola nevstahuje.Až dnes se dozvědel za co to je jinak si myslel že to je za školení,vůbec by nás nenapadlo že tu škodu musí zaplatit.

lidus*

manžel neměl uzavřenou pojistku na škody způsobené v zaměstnání? No asi bych chtěla vidět jak je uzavřená pojistka zaměstnavatelem a pokud jsem nehodu nezavinila tak bych se bránila.

marenka*

U nás, když auto vyjíždí ze servisu, tak je povinnost řidiče přetáhnout kola po 50ti až 200 kilometrech podle vozidla. Toto je uvedeno i v protokolu o opravě.(tím se servis chrání) Jetliže mu kolo upadlo, protože měl uvolněné šrouby, tak je to bohužel jednoznačně jeho nedbalost, protože i v zákoně je výslovně uvedeno, že řidič je před jízdou si vozidlo zkontrolovat.

Oni mu to mohou dát k úhradě, ale Vy ten PAPÍR se škodou odneste na pojišťovnu (to musí manžel, zaměstnavatel to za něj nemůže udělat) a uplatněte tzv. pojistku na blbost. Jestli jí má, ale u nás jí mají všichni, právě z těchto důvodů povinně. Díky této pojistce byste pak ze škody zaplatili cca 10 %-podle smlouvy, spoluúčasti, jakou má s pojišťovnou uzavřenou.

jita*
hodnocení

smůla,manžel blbostní pojistku nemá,v podniku to nebyla povinnost.je pravda že někteří řidiči jí mšli ale manžel jí neměl.

lidus*

tak to vás lituju ale pokud manžel neměl žádné pojištění asi bude muset platit. Zkuste se alespoň dohodnout na menších splátkách.

jita*
hodnocení

Omlouvám se za chybu v nadpisu-úhrada.Manžel pojistku neměl ale podnik má pojištěné autobusy ale na kola se prý pojistka nevstahuje.

marenka*

Pojištěné autobusy od podniku, a nedbalost řidiče jsou dvě rozdílné věci. Pokud u autobusu dojde k dopravní nehodě, tak pojišťovna uhradí škodu, to ano, ale pokud si Váš manžel před jízdou nezkontroloval kola, neutáhnul šrouby, tak to je jenom jeho vina. Na to se právě vztahuje ta pojistka na blbost. (lidově řečeno) To, že jí jako řidič neměl, je fatální chyba.

Jituš, Vy jste hrozně milá, máte dobré názory na život a na všechno, nechci psát takhle ošklivou pravdu, ale bohužel... tak to je. *plac*

jita*
hodnocení

Já vím Mařenko že můj manžel je vůl.Jen mě štve že za chyby drhuhých musí platit nevinný,tím mysím sebe a dceru,protože kdo jiný to odnese,jedině my.My se musíme uskromnit.Vím že kdyby si ty kola prhlídl nemuselo to takhe dopadnout,jen jsem myslela že je možnost se toho dluhu zbavit.Vidím že ne.

marenka*

Jituš, je mi smutno, takhle to většinou dopadá.. Manža je VŮŮŮL to je pravda. Ale zase. Ať se poučí a až nastoupí do jiné práce, okamžitě uzavře pojistku na blbost. Já si myslím, že z tohodle se snad dostatečně poučí, aby příště byl zodpovědnější. Na druhou stranu, až si najde práci, bude líp. Jituš, odkud jste, pomůžu Vám najít práci řidiče, podívám se kam budu jen moct.

jita*
hodnocení

Práci si už našel,v pondělí nastupuje ale bohužel nenašel práci v okolí a bude na ubytovně.Doufám že jen na chvíli,doufám že se časem uvolní místo někde poblíž.Jsme z okresu Nymburk.A tam kam jde je povinnost uzavřít blbostní pojistku tak to jsem ráda,Já jen doufám že to zvládneme,máme hypotéku na byt a ted ten velký dluh protože 610tisíc je pro náh vážně moc.Jinak děkuji za podporu Mařenko.Vy jste vážně supr.4tu vaše rady a moc se mi líbí.Už několikrát jste mi moc pomohla.Jitka

cyril*

K tomu, aby se dalo aspoň trochu kvalifikovaně odpovědět, je zapotřebí znát více konkrétních údajů. Byla manželovi jednoznačně prokázána vina za způsobenou nehodu? O jaký typ dopravy a autobusu se jednalo? Linkový,dálkový nebo městská doprava? Z jakého důvodu došlo k upadnutí kola? Je toho víc k posouzení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]