Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rada bych se zeptala zadam si o starobni duchod mam 35let odpracovano ale chybi mi jeste nejake roky.furt sem chodila na brigady platila tenkrat jen zdravotni pojisteni.Pani mi rekla, ze si budu muset doplatit socialni pojisteni abych dostala duchod.Do duchodu mam jit v 61 a 8 mesicu to bude v breznu.Nevite kolik to zhruba dela?ze pry muzu az 15let si doplatit.Kdyz budu chtit a mit nato penize.
no jestli to dělá 2500,-/ měsíc tak si to spočítejte...proto asi podotkla, "když na to budete mít"
2482kč/měsíc - ano, můžete si doplatit až 15 let + navíc k tomu ještě některé specifické doby (např. dobu v evidenci na ÚP, která se započítává jen částečně). Podrobně jsem psala zde poradte.cz/...
Máte nějaké náhradní doby důchodového pojištění - doma s dítětem, evidence na ÚP - zde jsou všechny náhradní doby, co se započítavají do důchodu cssz.cz/... Jestli něco máte a chybí Vám to ve osobní listu důchodového pojištění, můžete doplnit.
vždyť píši 2482kč/měsíc je dobrovolné důchodové pojištění, jiná částka není, platí se stejně při evidenci na ÚP i jako OBZP
Horst, ano, můžete si dobrovolně platit až 15 let důchodového pojištění, částku vám tu už napsali. Musíte se ale nahlásit na příslušnou pobočku správy sociálního zabezpečení.
Zvažte taky registraci na úřadě práce. Pokud se půjdete zaregistrovat, úřad práce za vás bude vždy platit zdravotní pojištění, takže tato platba vám ubyde a sociální si též platit nemusíte, to by se vám mohlo počítat také pro důchodové účely (jestli je vám 35 let, tak můžete být rok na úřadu práce, aby se vám to započítávalo - pokud už jste tedy nebyl na úřadu práce v minulosti nějaké měsíce). Musíte ale s úřadem práce pak spolupracovat.
Pro tazatelku: Ve vaší situaci si můžete myslím doplatit jen jeden rok zpětně. Musíte si podat příhlášku na danou správu sociálního zabezpečení a můžete si začít platit, ale zpětně od podání přihlášky si můžete doplatit jen za jeden rok. Doplňte si další doby, které by se pro důchodové účely mohly započítávat, jak už vám napsali. Třeba vám to pomůže.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.