Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Na základě čeho lze vystavit fakturu?

Od: musilnabytek* odpovědí: 5 změna:

zdravím, jsem OSVČ a na základě ústní dohody jsem zpracovával pro jednu firmu grafické vizualice. Práci jsem vykonával v jejich prostorech a používal i internet. Může mi ta firma účtovat fakturu za internetové připojení a za nájem kanceláře, když spolu nemáme žádnou písemnou dohodu ani smlouvu? Tuto práci jsem tam vykonával 3 měsíce. Fakturu mě firma poslala v době, kdy jsem jim poslal konečnou fakturu za grafické návrhy (ktrá je dva měsíce po zplatnosti neuhrazená) a kdy jsem pro ně přestal pracovat na základě vzájemné ústní dohody.

Děkuji za reakce.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Všechny smlouvy a dohody mají být sepsány.Pokud jste si něco slíbili,těžko to při nesplnění slibu vymáhat pak před soudem.Také je potřeba udělat předběžnou kalkulaci,v níž by bylo započítáno i pronájem místností i internetu.Někdo to přece zaplatit musí!Takže co je psáno , to je dáno!

JABRAKA

sebod*
hodnocení

2x

To je hodně zapeklité :(. Oni by Vám toto fakturovat neměli, protože k tomu chybí potřebné podklady. Ale... Vy jste pro ně pracoval na základě ústní dohody! Takže když oni tuto dohodu popřou, tak jste kde? Ano, až tam. Já to vidím asi takto. Vy jste jim zaslal svoji fakturu. Jim se vyčíslená částka zdále příliš vysoká. Proto jednali a zaslali fakturu svoji. Bohužel eso v ruce drží oni. Nezbývá, než s nimi osobně jednat a dohodnuté ihned dát na papír.

musilnabytek*
hodnocení

Všem děkuji.

Pro doplnění: moje částka byla odsouhlasena, ale firma je momentálně na nule a vyhýbala se fakturu uhradit. Po zaslání upomínky, mi myla ihned od nich zaslána jejich faktura za nájem místnosti a internet, a ta jejich faktura je na stejnou částku jak moje. Takže podle mě se asi chtějí vyhnout placení a budu mít smůli.

ucto
hodnocení

0x

No pěkně s vámi chtějí vyčurat.Máte od nich alespoň nějakou objednávku,či něco? Zaplatili zálohu? Podepsali něco?

dandanov*
hodnocení

0x

Náš právní systém sice uznává ústní dohodu, ale v praxi to nefunguje! Pokud se dostanete do takovéto situace, je to tvrzení proti tvrzení bez důkazů. A pokud je navíc firma na nule, stejně z ní ty prašulky nedostanete! Ani při likvidaci firmy - prvotně jsou uhrazovány ty nějvětší pohledávky.

Berte tuto zkušenost jako pozitivní pro příští práci. :) Prostě jste si nabil kokos :) Tím si asi prošel každý podnikatel. Příště nejprve podepiště smlouvu s jasně vymezenými podmínkami a úhradě úroků z prodlení platby. Pokud možno stanovte si i např. měsíční zálohy ... pokud zálohu firma nezaplatí, můžete od smlouvy okamžitě (písemně) odstoupit z důvodu porušení... (přijdete max o 1 měsíc práce, ale firma nebude mít dokončenou zakázku a Vy jí nedáte ani to rozpracované!)...Pokud zaplatí veškeré zálohy a doplatek ne, přijdete při nejhorším jen o část peněz :).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]