Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dceři (10 let) nedávno vypadl mléčný zub (5ka). Na stávající stoličce za ním se v mezizubním prostoru zubu odhalila tmavá tečka (hnědá barva, viz. obrázek). Jedná se o kaz?
Co jiného by to bylo? Nebyl kaz i na vypadlé pětce? Taky mám syna, co se mu dělají na mléčných zubech mezizubní kazy, ať čistím jak čistím, mezizubním kartáčkem, nití, Elmexem, GC MI Paste. Jakmile vyrostly šestky a čtyřky a pětky šly k sobě, začaly se dělat kazy. Kazí se mu to před očima. Už má i mléčnou čtyřku vytrhnutou, mě pod ní váček. Teď má čerstvě vypadlý špičák a na mléčné čtyřce zase kaz. Zatím je to jen nažloutlá skvrnka, ale je to kaz. I když jsem mu to snad rok dočišťovala každý den GC MI, stejně se udělal. Děsím se toho, jak jsou na tom stálé šestky, na ty nevidím.
Bych se z toho picla. Já sama mám zuby perfektní a vím, jak se o ně starat.
Důležitá je také strava. Nemlsá Váš synek více než Vy? Necpe se sladkým a nezdravým jídlem? Džusy, sirupy?
Ne, od mala pije jen vodu, do dvou let neznal bonbóny, čokoládu. A vlastně na to sladké ani moc není. Vsadím se, že jeho bratr, který to sladké fakt jí a pije, bude mí zuby bez kazů.
Ano, bez pochyb je to kaz. Ošetřit co nejdřív, než to začne bolet. Pokud je to ještě mléčný zub, v podstatě o nic nejde.
Šestky nejsou mléčné, mléčný chrup je 1-5, šestka už je zub stálý. Vlastně krom jedniček a dvojek je to nejstarší trvalý zub.
Ne, šestka do mléčného chrupu nepatří, vyroste už jako zub stálý. Mléčný chrup má 20 zubů, 1-5 v každém oblouku, dohromady 20. Šestka je první stolička stálého chrupu, dřív vyrostou už jen řezáky. Ty na kazy moc netrpí, jsou hladké. Šestka je dle mého hodně náchylná na kazy, je v puse nejdéle (krom těch řezáků) a jako stolička má různé rýhy a prohlubně, tedy hodně zákoutí, kde se může kaz udělat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.