Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stavebko- rodiče mi jej chtějí sebrat

Od: financak odpovědí: 10 změna:

Rodiče mi spořili na stavebku, to jsem teď vybral (dosáhl jsem 26 let), ale peníze chtějí zpět do poslední koruny. Já na stavebko taky něco dal, ale už nevím kolik, zhruba 50tisíc z více účtů. Když jsem měl narozeniny nebo jsem měl dostat peníze, ptali se mě jestli chci hotově, nebo x krát tolik přispět na stavebko, vybral jsem stavebko. Tak to bylo několikrát, sám si nepamatuji kolikrát.

Co s nimi mám dělat? Nemám problém jim vrátit jejich peníze, ale chci svoje peníze a taky státní podporu. Oni zase, že bez nich bych na tu státní podporu nedosáhl, ať jim to vrátím i s tím...Taky se se mnou hádají, že já jsem tam určitě nic neposílal. (vytištěný výpis z účtu s pravidelnými platbami považují za falzifikát. Všechny výpisy najít nemohu, takže tam není plná částka - měnil jsem banku)

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Viděla bych to tak, že peníze jsou na vaše jméno, vy jste je teď vybral a máte je u sebe, takže rodiče mají tak nějak smolíka, ne? Jestli si rodiče chtěli spořit pro sebe, měli si založit svoje stavebko nebo si to ukládat na svůj účet - moc nevím, co od vás čekají...?

hodnocení

6x

Jestli jste dostudoval a je Vám 26 let, tak do toho rodiče už nemají co mluvit. Vztahy v rodině už očividně tak jako tak dobré nemáte, takže když jim prostě oznámíte, že mají smůlu, horší už to asi nebude.

hodnocení

5x

Ach jo..to jsou tedy rodinné vztahy...Výpis z účtu považují za falzifikát?

Peníze jsou Vaše, je jen na Vás, jak to vyřešíte, zda jim něco vrátíte, nebo si spolu sednete a rozumně a v klidu to proberete?

Píšete tady všechno po pravdě, nebo jste jim něco provedl a třeba je zklamal? Proč se tak rozhodli?

72mona
hodnocení

3x
Když pominu tu omáčku s rodiči okolo...zkuste kontaktovat svého poradce ČMSS. Měl by mít přístup k vašim záznamům. M.

asd1
hodnocení

2x

Rodiče spořili na tvůj účet. Teď jsou peníze tvoje a je jen na tobě kolik a jestli to rodičům vrátíš. Žádný výpisy nepotřebuješ a nic jim dokazovat nemusíš... Jestli chceš svoje peníze a státní podporu tak si to nech, dej jim zbytek.a vyřízeno.

vilik*
hodnocení

1x
Je to velmi ošemetný problém, naznačující špatné vztahy v rodině.
Co bych dělal sám, že bych si přesně zjistil moje platby z bankovních výpisů včetně využití možnosti kontaktování dřívějších bank pro originální výpis, ze zbývajících plateb bych poměrně spočítal výši státní podpory a poplatků za vedení účtu, a z výsledku bych ještě odečetl náklady na pořízení nových výpisů pro doložení mých plateb a jejich ověřených kopií někde na poště.
Jiný způsob jsou výpisy přímo ze stavebního spoření, kdy by mělo být u každé platby uvedeno datum a hlavně číslo účtu odesílatele.
Zbytek bych jim poslal s ověřenými výpisy a asi by mě nějakou dobu neviděli.
Jejich "dárky", které nemůžete doložit, bych oželel, včetně zbytku státní podpory, která je pouze a jen na vaše jméno, přestože platby provedl někdo jiný.
financak
hodnocení

Rodiče mi tvrdí, že žádný výpisy ze stavebka nejsou. Osobně bych zašel za bankéřem pro výpis, jestli už není pozdě, když už jsem byl vyplacen.

krtek6
hodnocení

0x

x krát řešené téma i mediálně...účet a vše co je na něm patří vždy tomu na koho je veden...není rozhodující kdo kdy kolik vkládal, ale čí účet je...jak je psáno výše...rodiče mají smolíka a nemají žádnou právní oporu to po vás nárokovat

hodnocení

0x

Tohle je smutné čtení. Stalo se mi něco podobného. Krvavě, fakt krvavě jsem šetřila a ještě neuzavřené jsem dala jako svatební dar, To šetření mě stálo hodně, fakt hodně odříkání a sil. A mladí si za to zařídili akvárium s obrovskými rybami a spali na zemi. Myslela jsem, že se ubrečím. Zoufala jsem si a spoření zastavila, ať si dělají co chtějí. *zed* Dnes už to vidím jinak s dělala bych to jinak, ale tenkrát to bylo neštěstí. Jestl vy jste peníze roztočil ani se nedivím, že rodiče takhle vyádějí. Odříkali, šetřili, sami si neužili a vy teď z nich děláte hlupáky. Smutný příběh. *alene*

makk
hodnocení

0x

Jestli je stavebko na vás, tak právně peníze patří vám. Morální stránka věci je trochu složitější, někdo založí stavebko na dítě třeba proto, aby mohl mít dvě, jiný tím tomu dítěti spoří. To si musíte vyřídit mězi sebou, ale právně je to jasné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]