Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Aby děti nezdědily byt?

Od: zaretka odpovědí: 22 změna:
Dobrý den, partner má z předchozího vztahu 2 děti. Dcera je zletilá a přepsal na ni byt po svém otci. Druhé dítě je ještě nezletilé, ale bylo v plánu že na něj bude přepsán byt, ve kterém partner aktuálně žije. Chystáme se nyní koupit bydlení společné. A vyvstala nám otázka, zda se dá nějak ošetřit, aby v případě že se s partnerem něco stane, tyto dvě děti nezdědily byt ve kterém budeme společně žít. Jsem těhotná, po porodu se chceme vzít. Nechci, aby to vyznělo nějak zle vůči partnerovým dětem, vycházíme spolu, jen nechci (a nechce to ani partner) abych třeba jednou musela s jeho dětmi řešit nějaké vyplácení z "našeho" bytu. Bereme to tak, že obě děti dostaly/dostanou nemovitost do začátku, což je v dnešní době snad dost. Vůbec s nikým se nebudu hádat o nějaké peníze atp., jde nám skutečně jen o to,jak vyřešit nárok na byt pro mě a naše společné dítě. Aby byl byt napsán od začátku jen na mě se mi moc nelíbí, nerada bych, aby měl partner pocit, že zůstal bez ničeho... Máte někdo zkušenost, zda a jak lze toto pořešit?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Napadlo mě další řešení: Napsat ve vhodnou dobu vaše bydlení na vaše zatím nenarozené společné dítě s věcným břemenem práva doživotního užívání vás obou.

Pak bude mít každé dítě svou nemovitost a případné dědictví po vás nebo manželovi už nemovitosti neovlivní.

Pokud byste se rozhodli pro více než jedno společné dítě, vznikne vám další problém k řešení.

doplněno 10.01.21 15:04:

@milancukrar: Milane, máš pravdu. Je fakt, že 18 let je dlouhá doba, na druhé straně si myslím, že před převodem domu (přímo o domu se tady myslím nemluví, mluví se o bydlení) lze udělat taková opatření, aby po dobu těch 18 let nebylo nutné (pochopitelně až na nutné výjimky) s tím "bydlením" něco dělat tak, aby to vyžadovalo souhlas majitele, potažmo soudu. Ovšem je jasné, že než se tazatel do něčeho takového pustí, kontaktovat právníka by bylo velmi vhodné.

Pavle, děkuji, pochvala od Tebe mne vždy zahřeje u srdíčka..

Milane, nech toho. Před chvílí jsem tě v jiném vlákně nechutně sepsul.*smich*

Tak to mi uteklo...

Hledej, hledej ...

10.01.21 16:16

našel

zaretka
hodnocení

@satam děkuji, i toto jsme zvažovali, ale právě jde o to, že 18 let je fakt dlouhá doba, nikdy nevíte co se stane, třeba se dostaneme do situace kdy bude byt třeba prodat nebo zadlužit... No a také po 18 letech zůstaneme my dva s "holým zadkem", dvě děti budou mít svůj majetek se kterém volně nakládají a to třetí nás tam bude mít na dožití? Bude mi v té době necelých 50, můžu tu být třeba ještě 40 let, to našemu "prckovi" bude 58 a za jeho života se může stát X věcí... Zkrátka chceme mít jistou střechu nad hlavou do konce života. O zbytek nám nejde...

hodnocení

4x

Takto složtě bych doporučil zaplatit si hodinku u právníka. Ať Vám nastíní několik možností, hlavně zpochybnění "dnešního" rozhodnutí. Investovaná tisícovka se Vám vyplatí.

Manželovy děti budou dědit po něm, to je jisté, pokud bude co dědit. Když dům přepíšete na "společné" dítě, bude jeho, ale do 18 let se bude složitě rozhodovat o domě, páč bude muset být soudní opatrovatel.

Proto investujte do právníků. Klidně i do dvou, to se určitě vyplatí.

zaretka
hodnocení

Děkuji i Vám, my se samozřejmě poradíme s právníkem, jen zkouším jestli někdo nemá vlastní zkušenost.

liska5
hodnocení

3x

Když se vezmete, tak Vám připadne půlka a Vašemu společnému dítěti třetina z té druhé půlky, což je z celku jedna šestina. Vyplácet byste pak museli těm dvěma dětem z prvního manželství vlastně dvě šestiny.

Nebo to jde upravit u právníka tak, abyste tam měla právo bydlet do dožití a k dělení by se přistoupilo, až byste žádný z vás rodičů nežil. Pak by šlo vše mezi děti na třetiny.

liska5

Měla jsem mezi psaním hovor, tak ještě dodám, že s těmi dvěma staršími dětmi si sednout a problém vysvětlit. Třeba tam jsou vztahy tak dobré, že se u právníka podepíšou, že se vzdávají v případě vaší nemovitosti nároku na svůj podíl.

Počkáme, co napíšou jiní.

zaretka
hodnocení

Lisko děkuji, právě nám jde o to, abych nemusela vyplácet nikoho. I 2/6 může být dost peněz pro mámu s dítětem. Nyní jsem finančně soběstačná, ale protože partner má na čas velmi náročné povolání tak předpokládáme, že já se po RD do své práce nevrátím, budu si muset najít časově méně náročnou práci, která bude určitě také méně placená. Jsem takto s tím smířená, ale fakt se nechci dostat do situace že si budu brát půjčky na vyplácení dětí a kdo ví jestli bych je třeba dostala a muset prodávat být kvůli dědictví atp. ... No to řešit opravdu nechci
Liško jak to počítáte? Mně to vychází jinak. Pokud zemře partner, tak jeho majetek ze SJM, tedy půlka se dělí mezi jeho děti a manželku rovným dílem.
vilik*
Také jsem přesvědčen, že výpočet je chybný. Polovina ze SJM, pokud vznikne popisovaný stav, je tazatelky, druhá polovina je manžela.
Po smrti manžela se dělí manželova polovina mezi manželku a děti, takže fakticky lze říci, že oběma dnešním dětem připadne celkem polovina poloviny a druhá rovným dílem manželce a společnému dítěti, tedy že se bude vyplácet 2x osmina celku, celkem 1/4, manželka bude mít 5/8 a společný potomek 1/8.
Být tazatelkou, poradím se o možnosti sepsání závěti manžela a případném zúžení dědického podílu na minimum dané zákonem. A to i pro případ, že zemřete první vy, jako ochranu zájmů vašeho dítěte.
liska5

Aha, no jo. Máte recht! Tím líp!

Čučela jsem na telku, takže reaguji opožděně.

hodnocení

2x

Pozor, akekolvek debaty s detmi a nazory "vy ste uz byty darom dostali" su voci dedeniu zo zakona nepodstatne. Deti su tzv neopomenutelni dedici. Prestudujte si na nete platny obciansky zakonnik, cast o dedeni, zaklad je pochopitelny aj laikovi. Ako to zariadit, aby to bolo podla vasich predstav vam poradi len pravnik alebo notar, oni riesia dedicstva, cize maju skusenosti.

zaretka
hodnocení

Bohužel partner dceři již být daroval. Kdyby ne, dalo by se to nyní řešit jinak. Vím, že jakýkoliv argument "vy jste dostali" je málo. Samozřejmě se poradíme s právníkem, jen jsem chtěla vědět jestli toto již někdo zde neřešil

hodnocení

0x

Nejlepší a nejlevnější je vaše nové bydlení napsat na vás ještě před svatbou. Otázka ale je financování po svatbě. Taky už víte, že váš partner umře dřív než vy? Statisticky to tak je, ale výjimky existují.

zaretka
hodnocení

Samozřejmě že to nevíme. Ale jde o to, že pokud by se stalo něco mně, bude dědit partner a naše dítě, tedy zůstanou v našem bytě bez jakékoliv změny. Ale když se stane jemu, budu muset řešit vyplácení jeho dětí, které ale již poměrně značný majetek dostaly. Nejde nám o peníze a jiný majetek ale skutečně jen o střechu nad hlavou pro mě a dítě, o to, abych jednoho dne nemusela řešit z čeho děti vyplatím, což by nemuselo být nijak snadné, když bych zůstala sama s malým dítětem, třeba na rodičáku... Ano, je mezi námi 15 let věkový rozdíl, tak takové věci prostě řešíme.
To nemáte až tak pravdu, protože kdybyste zemřela vy, tak vaše společně dítě a manžel zdědí každý polovinu z vašeho podílu, takže i váš manžel by musel vyplatit čtvrtinu ze společného bydlení.
zaretka
hodnocení

@stir Ano, ale řešil by náš byt s naším společným děckem. S tím jsme v pohodě. Jde nám o to jak z toho vyvázat děti z předchozího vztahu, které již zajištěny byly/v brzké době budou
Já vás samozřejmě chápu, ale jakékoliv vyčlenění majetku z dosahu dědiců se dá napadnout, takže i kdyby vám partner napsal darovací smlouvu, může být dědici v budoucnu napadená. Můžete to udělat tak, jak jsem psal výše. Koupit byt za svobodna, pak bude jen váš i po svatbě. Ale je tady pořád ta otázka financování.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]