Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v prosinci jsem zakoupil a zaplatil jako soukromá osoba zboží ve Velké británii, ale v důsledku omezení kvůli COVID-19 bylo zboží odesláno až nyní v lednu. DHL chce tedy nyní provést celní řízení. Pokud jsem to správně pochopil, tak žádné clo by na základě Dohody o obchodu a spolupráci mezi EU a Spojeným královstvím být vyměřono nemělo, ale vůbec teď nevím, jak je to s DPH/VAT. Domnívám se, že by se nyní mělo platit v ČR v rámci celního řízení, já ho ovšem zaplatil již prodejci v UK. Jak mám tedy nyní postupovat? Mám se snažit v celním řízení dokázat, že jsem VAT zaplatil již v prosinci prodejci a nebo mám zaplatit DPH v ČR a chtít po prodejci, aby mi již zaplacený VAT vrátil?
Děkuji
DPH byste platit neměl pokud je cena do 22 €, neb EU příslušný předpis odložilo do června. Zaplacené VAT nemá u soukromé osoby na výběr DPH žádný vliv.
Dobrý den,
cena zboží je vysoce nad 22€. Řeším změnu kvůli konci přechodného období brexitu, kdy nyní již UK je považována za třetí zemi, ne zrušení osvobození zásilek pod 22€ (které mělo platit také od 1.1.2021, ale bylo odloženo, jak píšete...).
Pokud však chápu správně "Zaplacené VAT nemá u soukromé osoby na výběr DPH žádný vliv.", tak zaplatím DPH v ČR a požádám prodejce, zda-li je možné zaplacené VAT vrátit...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.