Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak léčit domácí metodou lipomy a vhodná mast

Od: elca odpovědí: 4 změna:

Zjistila jsem, že se mi na různých místech na těle udělalo celkem 5 tukových hrudek menší velikosti a při nahmatání mne to nebolí, ale nelíbí se mi to z estetického důvodu. Jsem produktivního věku plnoštíhlé postavy s normální váhou ke své výšce a v mládí jsem to neměla ani moji rodiče nebyli obézní a nic takového neměli. Nejprve se mi to objevilo na ruce při monotónní práci ve fabrice, kde na jedné lince mám každý den stejný pohyb rukou. Závodní doktor mi řekl, že to jsou tukové lipomy a kdyby rostly, že by mi to chirurgicky odstranili. Moje kamarádka měla daleko větší hrudky a nechala si to vyoperovat a po roce se ji tam objevily znovu a ještě má nevzhledné jizvy. Na internetu jsem hledala příčinu tvorby podkožního tuku a našla, že to může být dědičné po rodičích nebo nějakém úrazu. Já měla kdysi dávno úraz pád z kola před 30 lety, ale nevím jestli by to ještě s tím mohlo nějak souviset. Vím, že by to chtělo zřejmě dietní jídelníček, ale já obědvám v práci běžnou teplou stravu v závodní jídelně a tak moc tuků by tam snad být nemělo u obědů, které jí běžně většina lidí, ale nejsem si tím tak jistá. Být jen o sucharu a čaji se nedá dlouho vydržet při náročné práci na 3 směny ve fabrice. Přesto ale bych ráda jídelníček trochu upravila a v jídelně si zamlouvala jen některá jídla. Máte nějaký tip co k obědu, večeři a k snídani by bylo zdravější a vhodné pro mne, abych potlačila tvorbu lipomů? Ještě bych se chtěla zeptat, jestli je dobré ruku bandážovat a mazat nějakými mastmi např.měsíčková nebo propolisová mast popř.ještě speciální na to určené? Zkoušela jsem Voltaren Emulgel na otoky a možná po týdnu je znát velmi mírné zlepšení, ale opravdu jen nepatrně nebo spíše takový náznak, že se začíná něco zplaskávat. Zkoušela jsem nedávno pít zelený čaj.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pochybuju, že se toho zbavíte jinak než chirurgicky.

hodnocení

0x

Výrustky se odstraňují chirurgicky (zůstává menší jizva, ale když se odstraní pořádně neměly by se vracet na stejném místě) anebo laserem (jen povrchové odstranění, bez jizvy, hrozí návrat, protože v podkožní vrstvě může kousek zůstat). Tak mi to řekli na kožním. Existují i další způsoby odstraňování - zmražení, seškrábnutí, uštípnutí...záleží na typu kožního výrůstku.

O způsobu odstranění rozhoduje lékař, případně po domluvě, pokud je možné více způsobu.

Doporučuji odstranit, když Vás výrůstky "vadí" - z kosmetických důvodů se hodně platí, ze zdravotních důvodů zdarma na pojišťovnu. Nechávám si vyřezávat, když se mi něco časem udělá a roste. Znova se mi na stejném místě nedělají. Ale můžu mít jiný typ. Spíše pigmentovaná znaménka se mi objevují. Jizvičky téměř neviditelné, nechávám vyřezávat co nejdříve.

kepler*

Nejde o výrustky, ale o podkožní lipomy, to je rozdíl!

kepler*
hodnocení

0x
Účinnou možnost léčby, jak se lipomu zbavit, představuje chirurgické odstranění neboli vyříznutí lipomu (medicínsky excize). Alternativou chirurgického zákroku (prováděného v lokální anestezii) je jeho odsátí, liposukce však není možná vždy a většina odborníků ji ani nedoporučuje. Svépomoc je u lipomu nemožná. uzdravim.cz/... jsem měl lipom na zápěstí, dost mi překážel. Lékař mi to odsál (bez lokální anestezie!) a hodně to bolelo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]