Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nevyužitá sleva na poplatníka

Od: marek93® odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, řeším poprvé v životě otázku daní a potřeboval bych poradit.

V roce 2020 jsem od ledna do listopadu pracoval na DPP jako překladatel. Na dohodu jsem si měsíčně vydělával okolo 9000 měsíčně, nikdy ne více než 10000. U tohoto zaměstnavatele jsem měl podepsáno prohlášení poplatníka (růžový papír), takže mi na účet chodila celá částka.

V listopadu 2020 jsem nastoupil do softwarové společnosti na plný pracovní poměr a v prosinci mi přišla první výplata (v lednu mi přijde výplata za prosinec 2020). Růžový papír u tohoto zaměstnavatele jsem podepsal až pro rok 2021, protože pro rok 2020 jsem ho podepsal už u prvního zaměstnavatele.

Rád bych se zeptal, jestli mám nárok na doplatek nevyužité základní slevy na dani a jak to vypočítat. Můj celkový hrubý příjem za rok 2020 činil cca 170 tisíc. Pokud takový nárok vznikl, jak jej mohu uplatnit a co vše k tomu budu potřebovat.

Dále bych se rád zeptal, zda mi vznikla povinnost podat daňové přiznání, když jsem v listopadu měl dva zaměstnavatele.

Co jsem pochopil tak si mohu u svého dosavadního zaměstnavatele podat žádost o roční zúčtování záloh a daní pro rok 2020. Je to tak? Pokud ano - musím nejspíše doložit potvrzení o přijmech od prvního zaměstnavatele. To mi zaměstnavatel vydá jen tak, ačkoliv jsem u nich byl jen na brigádě?

Děkuji moc za rady, teprve do světa daní pronikám a je to pro mě pořád španělská vesnice.

Marek

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Platnost podpisu na Prohlášení je do konce roku nebo do konce zaměstnání. Vaše zaměstnání skončilo v listopadu, hned následující den jste mohl podepsat u nového zaměstnavatele.

Na doplatek nevyužité slevy nárok nemáte.

Podepíšete-li ale růžový papír i za prosinec, bude Vám zaměstnavatel moci v ročním zúčtování uplatnit vedle měsíční slevy i část dříve nevyužitých slev (ledaže byste měl příjem tak vysoký, aby se do výše daně vešly všechny dříve nevyužité částky.

Předchozí zaměstnavatel by podle měl potvrzení o příjmech a zálohách daně vystavit co nejdříve po skončení zaměstnání, ale je pravda, že v případě dohod to někteří zaměstnavatelé nedělají automaticky ("jen tak"), asi jej o to budete muset požádat. O potvrzení požádejte co nejdříve, současnému zaměstnavateli je odevzdat nejpozději 15. února.

hodnocení

Dobrý den,

děkuji za Vaši ochotu a pomoc.

Je to tedy tak, že mi nýnější zaměstnavatel může provést roční vyúčtování a že mi tedy nevzniká povinnost udělat si daňové přiznání sám? Během listopadu jsem totiž zálohovou daň měl u dvou zaměstnavatelů (DPP pod 10 tisíc s růžovým papírem + HPP).

Potvrzení o zdanitelných příjmech a sražených zálohách se vystavuje na žádost zaměstnance. U nás stačí, když zaměstnanec zavolá nebo e-mailem požádá o zaslání. Zavolejte nebo napište mzdové účetní bývalého zaměstnavatele.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]