Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Evidence na úřadu práce a podpora

Od: jirkajc® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,minule jsem se tady dotazoval jak to chodí na úřadu práce.A dostal jsem informaci že nájem z bytu není překážkou se zaevidovat na ÚP a pozádat o podporu... Ted v této době jsem jako OSVČ přišel o zakázky a minimalně 3 až 4 měsíce z této činnosti nebudu mít žádný příjem,předpokládám,že na jaře se to zase rozjede na plno jako v loni.Jsem OSVČ řemeslník a nemám zavřenou provozovnu a ani zakázanou činnost díky situaci kolem koronaviru,takže od státu nic nedostávám.Přerušil jsem tedy živnost na dobu neurčitou a šel se zaregistrovat na ÚP a požádat o podporu. Vznesl jsem dotaz,zda není překážkou to,že pronajímám svůj nevyužitý byt,který není na IČO a příjem řádně daním. A paní řekla že asi z tohoto duvodu mě nebude moci zařadit jako uchazeče o zaměstnání a vyplacení podpory. Prý to tak před 4 lety bylo,pro jistotu to ještě zjistí,zda se nezměnil zákon.-)) to se dozvím za 14 dní.Předpokládal jsem,že třeba výše podpory bude krácena o částku čistého příjmu (po zdanění) z nájmu. Ví někdo jak to skutečně je,připadně podle kterého zákona se to určuje? Dekuji za info.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

makk
hodnocení

0x

Zaevidovat (zařadit jako uchazeče) vás musí pokud máte živnost přerušenou, tak na 90% máte i nárok na podporu. Samozřejmě ale jen pokud jste si platil sociální pojištění (tj přiznával jste nějaký zisk).

hodnocení

Ano zisk jsem měl každý rok bez přerušení 23 let. Pak tedy minimalně mě musí platit alespon socialní a zdravotní ne? I kdyby tedy s podpory z nějákého důvodu sešlo? je to tak?

makk

Sociální ne, ale nemusíte ho platit ani vy. Platí se jen zdravotní a to by stát měl za vás zaplatit. Podmínkou ale je evidencee na ÚP. Pokud jste normálně vykazoval zisk, pak byste měl dostat i podporu.

hodnocení

0x

Dobrý den. Pokud se zaevidujete na ÚP jako uchazeč o zaměstnání, stát za Vás bude hradit povinné zdravotní pojištění. Sociální není povinné, stát ho za nikoho tudíž nehradí. Na podporu v nezaměstnanosti byste nárok mít měl.

donpapa
hodnocení

0x

Pokud jste byl důchodově pojištěn za posledních 24 měsíců alespoň 12 měsíců a máte přerušenou živnost, pak máte zákonný nárok na podporu v nezaměstnanosti.

hodnocení

0x

Sociální pojištění Vám hrazeno nebude, pouze doba, po kterou budete vedeni v evidenci uchazečů o zaměstnání, se započítává jako účast na důchodovém pojištění. uradprace.cz/...

Ale započítává se pouze v omezené míře jako "náhradní doba pojištění" : osob vedených v evidenci úřadu práce jako uchazeči o zaměstnání po dobu, po kterou jim náleží podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci, a v rozsahu nejvýše tří let též po dobu, po kterou jim podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci nenáleží s tím, že tato doba tří let se zjišťuje zpětně ode dne vzniku nároku na důchod, doba, po kterou podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci nenáležela před dosažením věku 55 let, se do ní započítává v rozsahu nejvýše 1 roku a nezapočítává se do ní jiná náhradní doba pojištění nebo doba pojištění, které se kryjí s dobou, po kterou je osoba vedena v evidenci uchazečů o zaměstnání; za dobu, po kterou náleží podpora v nezaměstnanosti, se přitom považuje též doba, po kterou se podpora v nezaměstnanosti neposkytuje z důvodu, že osobě vedené v evidenci uchazečů o zaměstnání přísluší odstupné, odbytné nebo odchodné cssz.cz/...

iz*
hodnocení

0x

Informace od "paní z ÚP" se mi nějak nezdá. Pronájem bytu je přece něco jiného než ubytovací služby, jež už by spadaly pod podnikání.

Kdo se moc ptá, ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]