Nejste přihlášen/a.
Tak už je známé jak se to s tím DPH a případně i clem bude od 1.7.2021 řešit. Prozatím jsou známé informace ohledně toho asi pouze v případě zásilek doručovaných ČP. Jak to bude se zásilkami doručovanými jinými dopravci to nevím. Bude v tom ze začátku dost velký zmatek než si lidí na to zvyknou a zjistí co, jak a kde vyřídit.
Ono nejen to DPH na všechno, ale i to vyřizování celních záležitosti asi mnohé lidí odradí od nakupování z Číny a o to především EU která nám to nařídila jde. Příliš si nedovedu představit to vyřízovat předem a platit DPH nebo i další poplatky za něco o čem ani nevím jestli mi to bude doručené a zásilka se někam neztratí. Navíc tam chtějí uvádět číslo zásilky a její váhu. To ale nevím jak a kde by se to dalo zjistit. Číslo zásilky uvedené na AliExpress často není aktuální, protože se původní štílek často přelepuje a zásilka tak dostane jiné číslo a váhu nevím jestli se dá nějak někde zjistit. Připadá mi to, že ty "opičárny" nemají příliš dobře promyslené.
Určitě platí to odložené od1.6. Ovšem Aliexpress rozšiřuje sklady po EU, tak v čem je problém
"Aliexpress rozšiřuje sklady po EU, tak v čem je problém" V tom, že mnohé věci z těch skladů v EU nejsou dostupné pro nás z Česka a pokud ano tak cena dopravy je docela dost vysoká oproti dopravě z Číny a pak je otázkou jestli se to vůbec oplatí z těch skladů v EU objednávat a i samotné zboží je tam často dražší.
Dražší to asi je, ale taky mají dost chyb v systému. Nešlo mi objednat z Českého skladu. Prodejce mi napsal že to je chyba. Nevím proč nejde třeba objednat že Španělska. Co zkusit VPN. Taky jsem objednal ze Španělska a Free doprava. Francie asi 8 dolarů. Za pár dnů již oboje bylo 8 dolarů. Nebo z Německa drahé auto RC. Snad poslední kus. Za 4 dny doma. Potom to už nešlo. Prostě hledat co je nejvýhodnější.
Problém je taky v tom, že většina položek, co jsem v poslední době hledal, je dostupná pouze v Číně, a pokud už je v některém EU skladu, tak většinou je to varianta toho zboží, kterou nepotřebuji. Ale třeba se budou sklady plnit a sortiment skladem rozrůstat. Tak levné jako dřív už to v každém případě nebude.
"Prostě hledat co je nejvýhodnější." Nejvýhodnější z hlediska ceny je to z Číny a o to asi naprosté většině lidí co nakupují na AliExpress jde. Proč nakupovat o dost dráž ze skladů v EU když stejnou nebo podobnou věc se asi dá koupit i u nás v Česku za asi stejné peníze jako z těch skladů v EU?
Co tím chceš říci. Psal jsem nejvýhodněji. Třeba Xiaomi Mi TV Box se nechá v ČR sehnat levněji, než u nejlevnějšího Číňana, natož ze skladu EU. Zkus myslet.
Nejvýhodnějí nemusí vždy znamenat i nejlevněji. Já na AliExpress kupují hlavně kvůli ceně. To, že z Číny na to čekám často 2 - 3 měsíce mi až tolik nevadí. Nenakupuji tam nic co bych potřeboval mít doručené rychle do 1 - 2 týdnů. Já se dívám především na cenu aby to bylo co nejlevnější což v případě skladů v EU zrovna nejlevnější není. Nějaké výjimky se samozřejmě dají najít kdy některé zboží z AliExpress jde u nás v Česku sehnat za přiblížně stejnou nebo i levnější cenu. Kupoval jsem datový kabel 25 m a původně jsem přemýšlel o objednání z AliExpress, ale pak jsem to našel i u nás za přiblížně stejnou nebo možná i o něco málo levnější cenu a koupil to v Česku. Na AliExpress jsem koupil kdysi digitální kuchyňskou váhu která mne vyšla na necelých 80 Kč a pak jsem tu stejnou váhu viděl u nás v Česku u větnamců za 230 Kč. Je to proto jak co, ale většina zboží u nás v Česku je dražší než z Číny z AliExpress.
Co je nejvýhodněji. Pochopitelně mám na mysli cenu. A dokonce součet cen, to jest doprava. Soused dává přednost rychlosti tak nakupuje v Alze. Jednou nakoupil v Aliexpressu, nešlo mu platit kartou, chybu nehledal, tak zaplatil převodem a banka mu naúčtovala poplatek 280 Kč.
Free doprava je jasná. Ovšem měl jsem případ že při objednávce 3 kusy naskočilo dopravné. Nebyl problém objednat několikrát 2 kusy. Nebo když dopravné je, tak roste s množstvím objednávky. Dopravné není konstantní, ale taky neroste přímou úměrou, ale nějak proporcionalně.
Ovšem jednou jsem taky chtěl kabel UTP. Levný snad 0,3 dolarů k tomu dopravné 2 dolary. Jenže 100 metrů bylo za 30 dolarů a dopravné za 200 dolarů. Někdy mají algoritmy cen podivné, ale Číňan může cenu upravit. Lze se dohodnout a několikrát jsem to využil.
Google mi pořád strká pod nos jednu reklamu na nástavec na hadici. Ten obchod má akci a slevnil z 1000 Kč na 500 Kč. Já se mrknul na Aliexpres a vidím 120 Kč i s dopravou. Už je to doma. Objednat tady dám 500 Kč a Nejlevnější Úlozenka aspoň 70 Kč
Já samozřejmě vždy cenu sleduji spolu i s dopravou. Čiňané to často na AliExpress mají vychytrale tak, že cenu zboží dají levnou a když se na to člověk podívá tak zjistí, že je tam naopak drahá doprava. Možná ne každý se dívá i na cenu dopravy a zajímá se pouze cenou zboží a Číňané na takových vydělávají. S tou cenou dopravy je to různé a někdy se to mění s počtem kusů. Při více objednaných kusech často nabízejí i nějakou slevu, ale často je to až od 10 nebo více kusů a když někdo toho zboží až tolik nepotřebuje tak tu slevu nevyužije. Mi AliExpress často nabízí nějaké různé slevové kupony, ale prozatím se mi nepovedlo nic z toho využít. Při platbě mi to žáden kupon k použití nenabídne. Ono ty kupony jsou převážně pro nákup pouze u některého konkrétrního obchodníka a pro nákup v nějaké větší minimální výši a kvůli tomu nebudu utrácet peníze za nějaké blbosti pouze proto abych využil slevový kupon. Je dobré sledovat různé slevové akce které tam mají často a počkat si třeba s objednávkou na tu akci třeba i několik málo dní. Také občas některé zboží bývá trochu levnější když se objedná přes jejích mobilní aplikaci. Když chce někdo na AliExpress nakupovat co nejlevněji tak musí si na to udělat trochu času a porovnávat ceny zboží včetně dopravy u různých prodejců a pak nakoupit tam kde je to nejlevnější.
Stejné zkušenosti Slevy 11.11.2020 nestály za to. Spíš mne okrade banka. Stalo se že Číňan vrací dolary a já objednám znova. Ovšem před X měsíci byl lepší kurs a banka zaúčtuje starý kurs. Cena v dolarech stejná ale již opakovanou objednávku platím více než bylo vráceno. Bohužel objednávku z října s horším kursem najednou banka zaúčtovala s dnešním kursem. Při jejich starých pravidlech bych měl tentokrát vydělat. Bohužel.
Mobilní nepoužívám. Ta cena to je pravda. Jenže tam nenajdu to co mám na www
Když pro někoho cena není až tak důležitá tak se nedivím, že mu slevy nestojí za to aby se tím zabýval. Já když vidím, že při nějaké slevové akci mohu něco co chci koupit mít levněji tak se tu akci snažím využít. Také když vidím, že něco je přes mobilní aplikaci levnější tak to koupím tam. V mobilní aplikaci je vše co na stránkách AliExpressu. Bohužel některým je asi jedno za kolik co koupi a kdyby kvůli levnější ceně měli pro to něco udělat tak jim to nestojí za to.
Tak asi mám jinou mobilní aplikaci. Pravda je že některé stránky mají verze www a mobilní. Prostě na www najdu co potřebují. Jednou jsem to udělal, že ve verzi www jsem vybrané zboží uložil jako oblíbené a pak zaplatil v té verzi mobilní. Bylo to levnější.
U AliExpress ani nevím zda stránky mají dělané i jako mobilní pro zobrazování na mobilu. Ta jejích aplikace je něco jiného než jejích stránky, ale dá se tam v ní najit vše to co mají na stránkách a to stejně dobře jako na těch stránkách a je tam i administrace účtu u AliExpress. Mne ta aplikace vyhovuje např. v tom, že tam stačí se jednou přihlásit a jsem tam přihlášený na asi pořád pokud se sám neodhlásím. Na stránkách to po mne chce pokaždé co se na ně podívám nové přihlášení.
Pracuji s tabletem. Jednou jsem mazal cookie. V poslední době mi www stránky blbnou. Jak otevřu odkaz od Suzimon tak příště mám furt Francouzskou verzi. Pak se změnilo přihlašování. Dříve stačil Login a heslo. Navíc to bylo uloženo, takže bez problémů. Otevře se mi mobilní verze a v Chrome se musím přepnout na počítačovou verzi. Nyní snad při každém přihlášení musím ještě tahat tu červenou čáru a zadat kapšu. Takhle vypadá mobilní a www verze. Změní se příkazová řádka. Apku zkusím nainstalovat.
Aliexpress už dodává zboží z evropských skladů. Tak mi už několik zásilek přišlo. Možná ale nebude Aliexpress fungovat vůbec, protože si majitel otevřel hubu na čínskou vládu a a už ho nikdo 2 měsíce neviděl.
A pozor jedna novinka od roku 2021, vše co jde poštou chodí jako doporučené(recommande)!
Je nutné podepsat potvrzení o převzetí zásilky!
Pro mne novinka. V lednu jsem měl dostat jednu zásilku. Tu pošta hned vrátila. Prý neznámý Adresát. Přes 400 zásilek bylo doručeno OK. Většinou ležely na schodech. Do schránky se nevejdou.Takže jsem nemusel nic podepisovat. A to jen náhodou jsem zjistil, že zásilka měla sledovací číslo, které bylo přiděleno až později.
kare, suzymon: Jak jste zjistilili, že vše chodí doporučeně a musí se podepisovat? Možná některé zásilky, ale ne vše. Mne minulý týden pošta doručila 4 zásilky z AliExpress a nic z toho nebylo doporučeně a ani jsem nemusel nic z toho podepisovat. Za celou dobu co nakupuji na AliExpress pošta chtěla po mne kdysi jednou podepsat převzetí zásilky.
No, tak to vysvětlit neumím, ale v poslední době to tak je. Ale to neznamená, že mi nechodí i obyčejné balíčky z Číny, které nejsou doporučené a také nic nepodepisuji. Ale faktem je, že většina je jich teď na podpis. Sama jsem se divila. A jak vidíte, původní štítek od čínského obchodníka, je přelepen štítkem naší pošty. Asi to dělají na celnici a asi to bude záležet na nějakém jejich doručovacím kódu a nějaké dohodě. Ale všimla jsem si, že ne vždy jde o zboží, kdy já platím v Číně poštovné. Třeba zrovna u tohoto balíčku jsem žádné poštovné neplatila. Vím co v něm je, protože jsem objednávala už pro 4 lidi stejnou věc a všechny byly doručeny doporučeně, na podpis. Jelikož objednávám opravdu hodně, protože neobjednávám pouze pro sebe, ale i pro známé a jejich známé, tak mohu potvrdit, že se dodací podmínky opravdu změnily. Nemohu Vám vyfotit jako důkaz ty jiné zásilky, protože už jsem je odevzdala a v tu chvíli mne nenapadlo to fotografovat. Netušila jsem, že se tady o tom budeme bavit. A stejně by to nevysvětlovalo, proč tomu tak je. Zkusím se zeptat doručovatelky, ale podle mne to nebude vědět. Té je to fuk, převezme balíčky doručuje podle údajů na balíčku. A abych pravdu řekla, je to fuk i mně, hlavně že to doručí. A nikde jsem nepsala, že tomu tak je VŽDY, ale že se mi to v poslední době stává často. Napsala jsem SKORO, a to neznamená vždy.
suzymon: Já bych viděl vysvětlení v tom, že si u některých objednávek asi vybereš nějaký jiný způsob dopravy obvykle za příplatek. Já za celou dobu co objednávám z AliExpress jsem měl kdysi pouze jednu zásilku u které pošta chtěla ode mne podpis. Netvrdil bych, že většina zásilek z Číny je doporučeně a na podpis. Alewspoň já jsem v tomto ohledu nezaznamenal žádnou změnu. Také jsem ještě nikdy neměl zásilku z Číny s přelepením původního štítku štítkem české pošty. Štítky už delší dobu přelepené bývají, ale je to přelepení z nějaké asijské země.
Netvrdím, že je to u všech balíčků, ale od tohoto roku je to opravdu většina. Alespoň teda u mne. Přelepení o kterém mluvíte já znám, to bývá velmi časté a vidím, že to přelepují v Belgii, jenomže tohle už trvá asi rok a hlavně, to nebyla vždy doporučená zásilka, ale i obyčejná. Ale já teď mluvím o tom přelepení Českou poštou a o doporučené zásilce. To vidíte na fotografii, kterou jsem zaslala výše. To je jiné a opravdu to začalao teprve teď od ledna. Od ledna mi už takto doporučeně a na podpis, přišlo celkem 7 balíčků. Ale také mi přišly jiné balíčky, které mi doručovatelka jenom předala, bez podpisu. A já opravdu nikde nic nezaškrtávám, prostě odkliknu koupit a víc se nepídím a nic ohledně doručení nevyhledávám. Lituji, že mne nenapadlo všechny ty balíčky vyfotit, abych Vám to mohla dokázat. Ale mám na cestě další, tak určitě nezapomenu a jsem sama zvědavá, jak to bude. Mně je tohle v podstatě vlastně jedno, protože to stejně neplatím a navíc jsem doma, tak nehrozí, že by mne doručovatelka nezastihla. Ale já s ní mám už dohodu, že když doma nejsem, tak ona už ví, jak si otevřít branku a balíčky mi dá do altánu, abych nemusela pro ně zase na poštu. No a to už by teď nešlo, když jí to musím podepsat. No uvidíme, jak to bude pokračovat.
Tak jsem se teď schválně dívala na stav svých dalších objednávek, které jsem dělala až teď v lednu, v rozmezí mezi 4 až 11 lednem a koukám, že 4 z nich už jsou dokonce tady a už proběhlo i proclením. Tady je jedna, kterou jsem objednávala 4 ledna a tudíž tady byla za 7 dní. Tak je jasné, že to musí posílat z nějakého skladu, který je buďto u nás, nebo hodně blízko. Podle mne to dostanu také na ten podpis, teda doporučeně. Takže něco je stoprocentně jinak, než jak tomu bylo minulý rok.
2021.01.11 09:00 (GMT-7): Dédouanement effectué
2021.01.11 08:00 (GMT-7): Début du dédouanement
2021.01.10 17:53 (GMT-7): Arrivé au pays de destination
Tady jsou údaje od č, pošty pro další balíček.
Číslo zásilkyDatumPSČMísto vzniku události
RR8509626204F
Obdrženy údaje k dosud nepodané zásilce.8.1.2021
Detailní informace k zásilkám
RR8509626204F
Typ zásilky: Doporučené psaní, Ekonomický,
Hmotnost zásilky: 0.15 kg,
Výše dobírky: 0 Kč,
Počet kusů: 1 kus
DatumUdálostPSČMísto vzniku události8.1.2021Obdrženy údaje k dosud nepodané zásilce.
zajímavé je, že mám od pošty údaje, k dosud nepodané zásilce ale je už evidována pod podacím číslem, jako doporučený dopis.
Tady je jiná
Sledování zásilek
Číslo zásilkyDatumPSČMísto vzniku události
RR8509665888F
Obdrženy údaje k dosud nepodané zásilce.9.1.2021
Detailní informace k zásilkám
RR8509665888F
Typ zásilky: Doporučené psaní, Ekonomický,
Hmotnost zásilky: 0.43 kg,
Výše dobírky: 0 Kč,
Počet kusů: 1 kus
DatumUdálostPSČMísto vzniku události9.1.2021Obdrženy údaje k dosud nepodané zásilce.
Tak teď jsem zvědavá, za kolik dní mi to opravdu dojde domů.
Mně ta mizerná pošta zásilku z října vrátila, že prý adresát neznámý. A já pořád čekal. Pochopitelně žádné upozornění. Jistě je na balíčku číslo telefonu. Pak jsem se podíval zda není sledovací číslo a bylo.
Objednáno 26.10
Dne 20.11 Adresát neznámý
Dne 24.11 Odesláno zpět
Dne 2.1 otevírám spor a Aliexpres to snad věděl a hned vrátil penize
A zase zapracovala banka. Vdy mi vratku zaúčtovali kursem v době nákupu, takže jsem vždy prodělal, neboť jsem to samé objednal znova již dražší, teď jsem mohl vydělat a zase nic. Vrátili mi 153 Kč, nová objednávka taky 153 Kč, jenže v říjnu se platilo 165 Kč
Česká pošta sama od sebe nepošle upozornění nikdy, to si musíte sám hlídat a já to tak dělám, protože musím. Jsem zodpovědná za balíčky, které objednávám pro jiné lidi a ti počítají s tím, že to ohlídám. Takže já skoro každý den kontroluji všechny objednávky a sleduji, kde se nachází. Ale zabere to hodně času. Teda mně ano. Vy, jestliže objednáváte jenom pro sebe, to máte jednodužší. Určitě víte, jak to to lehce zjistíte. To psát nebudu, abyste se neurazil, že tohle znáte.
Česká pošta snad je povinna zásilku doručit adresátovi. Pokud ho nezastihne, tak uloží na místní poště a do schránky vloží oznámení o uložení. O nic jiného nejde. Jedná se o doporučené zásilky. Ty nedoporučené vloží do schránky což často nejde, tak mi je nechá na schodech, což mi nevadí. Nejde o žádné avizo předem.
Na poště je nějaká úložná doba a pak se zásilka vrací odesilateli. Což ovšem já nevím, že tam něco leží, neboť jsem nedostal oznámení. No na balíčku je telefon. Mohli by zavolat místo vracení.
Naštěstí naše pošta je tolerantní. Úložnou dobu protahují. Dokonce do systému zanesli, že jsem požádal o prodloužení úložné doby, aby to nemuseli vracet.
Jenže poslední případ to doručovací pošta (jiná než místní) hned vrátila. V systému je Adresát neznamý
suzymon: Fotografie zásilek jako důkaz není třeba dokládat, protože to nesvědčí, že je to tak i u jiných lidí. Také bych mohl napsat, že 100% určitě nic jinak není, protože u mne se nic na doručování zásilek z Číny nezměnilo, ale proč bych něco takového tvrdil když nevím jak to chodí jiným lidem. Netvrdil bych až tak jednoznačně, že to musí posílat z nějakého skladu, který je buďto u nás, nebo hodně blízko pokud se něco neobjedná přímo ze skladu v Evropě. Nedávno mi přišel dopis z Polska a podle datumu na razítku jsem zjistil, že mi došel až po měsící od odeslání a to je Polsko sousední zemí a navíc součástí EU. Žijeme v roce 2021 a pošta už asi nikde na světě se nevozí koňmi a letadlo z Číny do Evropy letí několik hodin. Předpokládal bych, že většina zásilek z Číny do Evropy se přepravuje asi letecky a zásilky do zahraničí se už dávno nerozlišuji na doručování letecky a pozemní cestou, alespoň ne u ČP. Rychle doručení zásilky odkudkoliv včetně Číny není problém. Záleží pouze na jednotlivých přepravcích a poštách včetně celníků jak hodně co kde zdrží. Netvrdil bych, že ČP nikdy nepošle upozornění. Nevím jak je to u obyčejnbých zásilek, ale u doporučených by upozornění pošta na uložení zásilky asi měla dát do schránky pokud zásilku nedoručí přímo adresátovi. Alespoň u mne s tím nemám problém. Pokud se to někde neděje tak to bude spíše v tom, že doručovatelky svojí práci nedělají zodpovědně a ulehčuji si ji tím, že na to kašlou a možná i některé zásilky záměrně nechávají na poště jako nedoručené. Bude to spíše o lidéch jací na které poště pracují.
"rk22". Jenomže Vy se domníváte a já to vím. Do schránky lísteček doručovatel dá, ale pouze v tom případě, že Vám balíček nesl a Vy jste nebyl doma. A v tom případě tam dá lístek i kdyby balíček doporučený nebyl. Jinak ne a informace o stavu balíčku si musí každý vyhledat na "Sledování zásilek Č.p.", nebo také na "17Track". A doporučený dopis mi z Francie šel také skoro měsíc, jenomže to je jiná služba, to nejsou balíčky. A proto jsem sem dala links, protože mi určitě z Číny nepíšou dopis, ale posílají zboží. V jednom balíčku jsou džíny a ve druhém je čepice a přesto je na balíčku údaj, že jde o doporučený dopis. Ale tohle je zbytečné zrovna Vám vysvětlovat, protože vy mícháte všechno dohromady a máte samozřejmě jiné zkušenosti.
A pro "prikld1". To co popisujete, se ovšem může stát a také se mi stalo, že doručovatel do schránky dá lísteček, že člověk není doma, i v tom případě, že ten dotyčný na toho doručovatele kouká z okna a přímo ho nachytá při činu. A jelikož jsem v tu chvíli okamžitě otevřela okno, tak koukal jako puk, protože balíček s sebou ani neměl. To jsem si byla stěžovat a od té doby se to neopakovalo. Ale to se stalo loni na jaře, kdy byl na naší poště docela chaos, kvůli tomu začínajícímu coronaviru. Teď už se to jakž takž zklidnilo. A také se mi v té době stalo, že naše pošta balíček odeslala zpět a já jsem žádné avízo ve schránce neměla. Také mi peníze vrátili, ono totiž bylo u té zásilky napsáno, "nedoručeno, z důvodu vyšší moci". Prostě se v té době nikdo ani nepokoušel balíček doručit. A když jsem si tam byla přímo stěžovat, tak mi vedoucí pošty doslova řekla, že jsem se měla já sama hlásit, když jsem viděla, že je něco v nepořádku a tvrdila mi, že jsem byla dokonce dvakrát avizována lístečkem ve schránce. To měla ona v záznamu a hotovo. A nic jiného jsem nezmohla, protože to bylo tvrzení, proti tvrzení a já nemohla nijak dokázat, že mi nikdo to avízo do schránky nedal. A proto to od té doby hlídám jako ostříž a jakmile vidím, že je balíček na místní poště už dva dny, tak klidně i zatelefonuji sháním se po něm. Tak to můžete určitě udělat také. Já jakmile vidím u své objednávky napsáno, že balíček dorazil do ČR, tak okamžitě začnu sledovat jak se pohybuje. A mnohokrát je tam napsáno, že je údajně u nás a ve skutečnosti je třeba v Belgii. A to najdu vždy na "17Track".
Psal jsem, že v jenom případě ve sledování jsem údajně požádal o prodloužení úložné doby. Já to nebyl, ale bylo to dobře, po termínu by balíček vrátili.
Zda ke mně pošta přijela z balíčkem, nebo bez něj nevím. Ovšem ve schránce žádný lístek nebyl.
Nedoporučené balíčky se nevejdou do schránky. Nechají je na schodech. Dělají dobře, to bych se naběhal.
suzymon: Vidím, že ty asi bereš vlastní zkušenosti s poštou a zásilkami z Číny jako zkušenosti úplně všech a nebererš v úvahu, že někdo může mít zkušenosti s tím jiné. Já s poštou problémý nemám i když vím, že se lidí na českou poštu docela dost ztěžují a nemám problém jim nevěřit. Mne pošta doručuje zásilky bez problémů a pokud výjimečně nejsem doma tak mi zásilku která se nevejde do schránky nechá položenou u vchodových dveří pokud to nevyžaduje podpis a nebo mi do schránky dají lístek s informací, že mám zásilku uloženou na poště k vyzvednuti. Stalo se mi už i to, že mi oznámení o uložení zásilky přišlo i e-mailem protože u ČP jsem registrovaný kvůli slevové kartičce a tato služba je u toho součástí. Mám asi štěstí, že bydlím v místě kde ČP zaměstnává slušné a svědomité lidí kteří svojí práci vykonávají zodpovědně tak jak mají a nesnaží se ji ulehčovat tím, že na některé zásilky kašlou a ani nedávají do schránek oznámení o uložení zásilky. Pokud jde o sledování zásilek z Číny na stránkách ČP tak je to tam většinou nesledovatelné a uvádí tam, že "Pro tento druh zásilek Česká pošta informace nezobrazuje.".
posunuli to! Čtěte v odkaze
27.12.2020 jsem objednaval zboží z Číny, dnes dorazilo! A ješte k tomu dorazilo o 3 dny dříve než prodejce uvedl!
Jinak poslední měsíce chodí většina balíků o pár dní dříve než je uvedeno datum doadání a původní etiketa odesílatele je přelepena např. ze skladu z Belgie + rtg snímek na balíku co je uvnitř balíku.Je to zvláštní,že jde vidět obsah, ale nějak mi to nevadí, stejně nic nenadělám
Pořád jsem čekal balík. Pak jsem se náhodou podíval zda neexistuje sledovací číslo České pošty. Ano bylo, ale žádné upozornění od pošty. Při tom na balíčku je i číslo mobilu. Na poště jsem si to vyzvedl a měl jsem tam ještě jeden o kterém jsem nevěděl. Všiml jsem si že štítek je přelepený a jiné číslo než uvedl prodejce. Ovšem žádný rentgen. To jiné číslo jsem vůbec nemohl vědět jaký balíček potvrdit příjem zboží. Měl jsem objednano dva podobné. Teprve namočenim do vody prosvítalo sledovací číslo které přidělil obchodník. A další balík ani doručovací pošta nenechala na místní poště k vyzvednutí, ale hned vrátila obchodníkovi, že prý adresát neznámý. To by v té Belgii museli nalepit špatný štítek.
Máte nějaké aktuální zkušenosti s Aliexpress? Od února čekám, od 1.3. jsou balíčky v CZ, stále je nemám. Jsou to hlouposti za 40-140 kč - obal na telefon nebo korálky. To už chtějí i takové drobnosti rentgenovat a clít..? 7 dní to trvalo dodat z Honkongu do CZ a 21 dnů to bude tady ležet jo?
naše pošta ve vesnici to řeší tak, že balíček vhodí do schránky NEBO JEN POLOŽÍ NA ZEM PŘED DVEŘE - zatím mi tak přišlo snad 20 zásilek podobného charakteru - až do února. Od té doby nic
tak jeden balíček mi právě přišel - jeden ze tří v jednom dni přijatém do CZ - tak snad to do měsíce ještě přijde :D
Pokud na to čekáš od února tak je normální, že zásilku ještě nemáš doručenou. Je běžné, že zásilky z Číny jsou doručované do 2 - 3 měsíců i když výjimky se občas stávají, že nějaká zásilka je doručená i za necelý měsíc, ale s tím nejde počítat. Ono mi připadá, že to sledování zásilek které je na AliExpress není vždy zcela přesné a nedá se na to spoléhat. Jinak je třeba brát v úvahu, že ČP není příliš rychlá a zásilky z Číny asi nijak neupřednostňují a možná je i odkládají na později. Ono je také možné, že už ta zásilka leží někde na poště a čeká na vyzvednutí a pošta se pouze neobtěžovala ti to oznámit vhozením oznámení do schránky což se také občas stává.
Ne prozatím se nic nezměnilo. A jestli mohu poradit, tak si dejte pozor na Polské sklady. Já jsem tam objednala až v této době a to celkem 3x. Poprvé jsem byla naprosto nadšená, jednalo se o ten přístroj "Sous-vide". přišel mi bleskovou rychlostí a neplatila jsem vůbec DPH, ani poštovné. Teď jsem si rozklikla svou objednávku, abych tady nepsala hlouposti a za ten samý přístroj bych v Číně zaplatila 1.698 Kč a plus poštovné 1026 Kč. Z Polského skladu jsem ho tady měla za 5 dní a platila jsem pouze 1.529 Kč. Tak jsem byla doslova nadšená a ihned v Polském skladu objednala ještě příslušenství k tomu přístroji taková nádoba na vaření, ta byla v ceně 798 Kč a plus poštovné z Polska 257 Kč a dvě role vakuové folie také v Polském skladě. No pak se to začalo mrvit. V první řadě jsem si všimla, že ta nádoba, kterou jsem objednala, do Čech putuje nějak divně přes Rusko a samozřejmě, že se také v tom Rusku někde ztratila. Ale mně se přesto za 6 dní objevilo ve sledování zásilky, že mi byl balíček úspěšně doručen. Ihned jsem kontaktovala prodejce a žádala vysvětlení. Naštěstí jsem to mohla dokázat, protože jsem se proklikala přes 17 track k tomu, že skutečně zásilka odešla do Ruska a přeposlala jsem to prodejci. Ten začal slibovat, že až bude mít ten produkt v nějakém Evropském skladě, že mi ho pošle. Týden jsem se s nímk dohadovala a nakonec jsem otevřela spor, protože já si právě připlatila za to poštovné z Polska, abych to tady měla rychle, tak nebudu čekat několik měsíců, protože on mi to doručení prodloužil až do června. Otevřela jsem spor, napřed nechtěl souhlasit, aby mi byly peníze vráceny a chtěl abych spor zrušila. Což jsem neudělala a napsala mu slušně, ale důrazně co si myslím a najednou otočil a během 8 hodin na můj požadavek přistoupil. Jen mně prosil, bych mu dala 5 hvězd. Což udělám, nemám důvod se mu mstít. takže ruhá zásilka z Polského skladu dopadla velmi špatně. No a třetí ty vakuovací folie, tak to mi poslali jenom jednu, místou dvou rolí. Opět diskuze a slibování stejného rázu, po týdnu dopisování jsem také otevřela spor a žádala polovinu nákladů zpátky a tentokrát to bylo vyřízeno během jednoho dne. Poslala jsem fotky balíčku, kde bylo evidentní podle váhy, že mi poslali pouze jednu roli, protože jedna vážila kolem 500 gr. To řešil AliExpress promptně a hned druhý den ráno mi přišel email, že byl můj požadavek kladně vyřízen a že mi vrátí částku, o kterou jsem žádala. Takže mé zkušenosti s Polským skladem nejsou nijak uspokojující a už si dám sakra bacha, než tam něco objednám.
Nejsou všichni stejní. Objednávala jsem pro známého kryt na telefon z pravé krokodýlí kůže. Byl docela drahý. Kryt přišel, ale byl pro jiný typ telefonu. Otevřela jsem spor, poslala foto a nabídla slevu 15 $. Prodejce se ale okamžitě ozval a poporosil, abych spor zrušila, že mi pošle správný kryt úplně zdarma. Konzultovala jsem to s kamarádem, protože nešlo o mé peníze a byl to risk. Ten řekl, že to riskne, že v životě už přišel o víc. Spor jsem zrušila, prodejce mi poslal novou nabídku, kde byla cena 0.22$ Prostě pár halířů. Akorát jsem do nabídky musela já napsat o který produkt se přesně jedná. Včera mi to druhé a správné pouzdro přišlo. Navíc to poslal poštou expres a neplatila jsem vůbec nic. Takže nejsou všichni stejní. Ale musím přiznat, že tohle se mi stalo za pět let poprvé.
CZK 0.22
100% étui en cuir de crocodile de luxe pour Xiomi Mi 11 9 9T 10T Pro 8 A3 Note 10 Lite housse pour Redmi Note 9 Pro 9s Note 8 pro 8T 7 Xiaomi 10T Lite 9t pro 9se Poco F2 Pro F1 redmi 9 8 note 7 pro Note 5 pro [Résumé de la commande] $ 29.98 Product propertiesProduct properties: Tail Style black + For Redmi Note 9
ne 0.22$, ale korun. Spletla jsem se. Na koruny to mám nastavené teprve nedávno. Když jsem pozdro objednávala poprvé, tak jsem ještě platila v $. Ale to není důležité, důležité je, že opravdu poslal nové pouzdro, zadarmo.
Na AliExpress je lepší mít nastavené USD a na koruny si to přiblížně přepočítávat podle kurzu u nás v Česku, protrože veškeré zboží je tam stejně prodávané za cenu v USD. Ty jiné měny které si tam jde nastavit jsou přepočítané asi podle jejích Čínských kurzů a to se může i dost výrazně líšít oprotí kurzům podle kterých to pak přepočte banka v Česku.
Takový případ, že by zboží mělo být zaslané z CZ, ale podle sledování by to šlo někde z Číny jsem prozatím ještě neměl. Pokud je to ale tak jak to popisuješ a nedojde ti to ve stanoveném termínu tak za pokus by na to stálo podat spor aby se vědělo jak něco takového AliExpress vyřeší. Doporučil bych to ale dobře popsal a doložit obrázky ze stránky kde je patrné, že to mělo být zaslané z CZ a také ze sledování kde je vidět, že to jde z Číny. Podle pravidel AliExpressu by jsi asi měl mít nárok na vrácení peněz pokud zboží není doručené ve stanoveném termínu. To, že to Číňan zaslal z Číny a ne z CZ tak jak asi měl to už je jeho věc a jeho chyba a tebe to nemusí zajímat.
Já zase nyní řeším to, že u 3 objednávek ve sledování není žáden postup i přes to, že je už to delší dobu a ani tam není uvedené kdy zásilka byla odeslána nebo kde se nachází. Z toho vyplývá, že prodejci zboží asi vůbec nezaslali a podvedli mne. Zajímalo by mne jestli už nyní můžu na to nějak podat spor a dožadovat se vrácení peněz a nebo musím čekat až uplyne doba do kdy mělo být zboží doručené a až pak budu moct podat ten spor kvůli nedoručení zboží. Už jste někdo něco takového řešili?
Ne, to určitě nepovolí systém. Měla jsem něco podobného právě s tou objednávkou z Polska, kde to mělo také být doručeno asi do 8 dnů. A když jsem chtěla i po 8 dnech otevřít spor, tak mi to napsalo, že spor mohu otevřít až po určité době. Přesné znění si nepamatuji, ale nešlo to. Musela jsem čekat asi 10 dní. Ale určitě Vám nerátí peníze jenom kvůli tomu, že to posílají z Číny, místo z Čech. To bych se hodně divila. Ale zkuste to a napište, jak to dopadlo. A moc nerozumím tomu, že v popisu bylo, že to posílají z CZ. Tam jsou jenom nabídky a záleží na tom, na co kliknete. Kterou zem odeslání si Vy vyberete. To nikdy není automatické, musí se na to kliknout.
Tak to bylo stejné u mne. Bylo to, když jsem řešila tu vakuovou folii a také jsem musela čekat a přitom už jsem měla balíček doma a proto už jsem věděla, že mi poslali jen polovinu objednávky. Pak to ale šlo a peníze mi vrátili skoro ihned. Mají úplně jiný systém, než na jaký jsem byla zvyklá před lety, kdy ještě neměli ty evropské sklady. Ale pozoruji tu změnu už asi skoro rok.
Já mám zkušenost, že když mám zásilku doručenou a potvrdím její doručení tak mohu pak podat případný spor bez toho aniž bych musel čekat na uplynuti doby do které to nejpozději mělo být doručené. Ono je na podání sporu čas pouze 15 dnů od potvrzení doručení. Já pokud mám něco co si chci důkladnějí vyzkoušet a nemám na to zrovna příliš času tak to doručení nepotvrzují hned a odložím to na pozdějí aby mi zbytečně neuplývala ta 15 denní doba na podání sporu a doručení potvrdím až ve chvíli kdy vím, že spor budu podávat.
Systém pro reklamace (spory) na AliExpress mají velmi dobrý a docela dobře a rychle se tam dá domoct vrácení peněz pokud něco není v pořádku. Něco takového kdyby bylo i u nás v českých obchodech tak by bylo dobré. U nás v Česku se musí při reklamaci tvrdě bojovat aby byla uznána a často to trvá docela dlouho než se dospěje k nějakému závěru a také to stojí i nějaké náklady na dopravu reklamovaného zboží zpět do obchodu s nejistým výsledkem.
AliExpress sice nějaké evropské sklady má, ale bohužel ve většině případů to z nich do Česka nejde objednat a to ani když se jedná o sklad v Česku a nebo je zboží odtamtud o dost dražší než při dopravě z Číny a doprava z těch evropských skladů je většinou velmi drahá, že se to ani neoplati odtamtud něco objednávat. Setkal jsem se už i s dopravou z Evropy za stejnou cenu jako z Číny nebo i zdarma, ale stává se to velmi výjimečně.
Tak samozřejmě, že nepotvrdím přijetí, když něco není v pořádku na první pohled a rozkliknu si objednávku a tam rovnou otevřu spor. Pokud jde třeba o to, že bylo zboží neúplné, jako to bylo v mém případě, tak to popíši v tom sporu a tam teprve kliknu, že jsem zboží sice obdržela, ALE...
A také jde samozřejmě otevřít spor i když potvrdím přijetí a napřed jsem spokojená, ale problém se ukáže později a třeba to přestane fungovat. Ale tam je bohužel už nějaký limit v čase a když se problém projeví později, tak je to smůla. A že to zaplatí prodejce je přece normální, kdo jiný by měl zodpovídat za kvalitu svého zboží? Je to jeho byznys a na tom vydělává, tak se holt někdy stane, že věc kterou pošle není kvalitní a tak ji nebude mít zaplacenou, což je normální. Nevidím důvod, proč by měl tratit kupec, který objedná předmět odpovídající ceně, kterou v dobré víře zaplatí. A tohle má podle mých zkušeností AliExpress opravdu velmi dobře nastavené a hlídané.
Nepoctivě se ale chovají právě ti překupníci u nás, kteří lidem zprostředkují nákup, nechají si za něj zaplatit s přirážkou a ještě ke všemu věc, kterou inzerují nakupují u těch nejlevnějších prodejců, kteří nemají dobrou reputaci a někdy to lidi ani nedostanou, nebo jim dorazí nějaký šmejd a nemají možnost reklamace, protože ten překupník jednoduše nereaguje. Takových stížností je i tady na poradně spousta.
Měl jsem podobný případ - expedice z ČR, doručení do 7 dnů. V reálu to v ČR fyzicky nebylo. Objevil se druhý trackovací odkaz, kde bylo vidět, že zboží jde z Šen-čenu. Expedovali to obratem, pak to letělo letadlem, prošlo celním řízením, naskladnili to a přeposlali jako vnitrostátní zásilku. Nakonec to stihnuli snad o den dřív.
suzymon: A to ti na AliExpress dovolí podat spor i když nejdříve nepotvrdíš doručení zboží?
Ten limit na podání sporu je 15 dnů od potvrzení doruření zboží. Je proto lepší u něčeho co si chci pořádně vyzkoušet nepotvrzovat doručení hned když mi pošta doručí zásilku, ale nějakou dobu s tím počkat a prodloužit si takto dobu na podání případného sporu. Setkal jsem se už i s tím, že u některého zboží bylo uvedené, že prodejce dává na něho záruku 2 roky, ale to nevím jak by se ta záruka třeba po roce uplatňovala. Taková záruká je asi bezvýznamná, protože to by už asi nebylo nijak uplatnitelné a vymáhatelné.
No v případě, že mi zboží nebylo doručeno vůbec, tak samozřejmě po uplynutí té ochranné lhůty neprotvrzuji, že jsem zboží dostala, ale ihned klikám na "otevřít spor". Už se mi to teda nestalo hodně dlouho. Ale teď tam mám zrovna jednu zásilku, o které vím, že mi nebude doručena. Ještě mám asi 7 dní a pokud si to dobře pamatuji, tak budu automaticky upozorněna na email, že byl obchod uzavřen AliExpressem a že mám otevřít spor. Tak pak napíšu, jak to přesně probíhalo.
Potvrdit nedoručené zboží by byla blbost. To by už pak AliExpress spor kvůli nedoručení asi neuznal a zamítnul by vrácení peněz. Je tam po nedoručení zboží ve stanovené lhůtě také nějaká doba do kdy je možné podat spor (15 dnů) a nebo se to musí dobře hlídat a hned po skončení doby doručení podat spor? Mám 3 objednávky u kterých podle sledování zásilek se dá předpokládat, že asi nebudou doručené, protože je prodejci asi ani neodeslali a to, že se to dostalo do sledování asi nějak zmanipulovali. Až doposud jsem niky neměl problém s doručením zásilky z AliExpress a tak mi to připadá, že v poslední době se tam začalo objevovat trochu více prodejců kteří se snaží podvádět.
Dobrý den,
mě by zajímalo jak by to bylo s tím, když by zboží z Číny dorazilo třeba 25 června do EU například do Belgie, jestli by poté bylo zdaněno či ne, když Belgie je v Evropské unii ( až by z Belgie dorazilo do ČR)? Cesta z Číny do Evropy, balíčku netrvá moc dlouho a když by dostalo evropský štítek.
Děkuji
Zdravím ve spolek.
Jsem celkem dlouholetý kupující z Aliexpress a nakupoval jsem i letos. Vesměs jsem byl s nákupy, případně s vyřízením potíží, spokojený.
Existuje ale jeden nový, dost závažný problém!
Zásilky zasílané zdarma chodí přes AliExpress Standard Shipping a tady je malér.
Vše jsou to zásilky OBYČEJNÉ, tedy takové které doručuje Česká pošta a za jejichž doručení vůbec neručí! Nezáleží na hodnotě zásilky a pokud to doručovatel ukradne a oznámí že to doručil, nikdo vám nic nedá. Česká pošta se totiž s Aliexpress dohodla, že i pro tyto obyčejné zásilky bude poskytovat tracking - mezinárodní sledování o doručení.
Odesílající tedy dostane informaci, že pošta vám balík doručila a přitom to nikomu nemusí nikdy dokazovat. Už jsem se s tím osobně setkal. Zásilku ve skutečnosti nedostanete, reklamace na Aliexpress bude neúspěšná (zásilka je označena jako doručená), a o své peníze tak příjdete. Čeká pošta, ani Český telekomunikační úřad jako její dohližitel vám nic nedají a jen vám slušně sdělí, že za obyčejné zásilky pošta neručí.
Pokud tedy budete něco objednávat, hlavně nezasílat po AliExpress Standard Shipping!
Vždy mi všechno došlo a to jsem objednal celkem již cca 300x... Nejslabším článkem je zřejmě Česká pošta v místě doručení. Zřejmě špatná místní buňka...
Ty cz, ale i jiné evropské sklady jsou ale většinou předražené a příliš se to odtamtud cenově neoplati kupovat. Je tam vyšší cena zboží a docela vysoká cena dopravy. Už jsem někde četl (možná na této porasdně), že někdo něco objednal ze skladu v Evropě a stejně mu to bylo zaslané z Číny. Po zavedení toho DPH na všechno se už z Číny a odjinud mimo EU asi nic neoplati kupovat. Jak to ale bude tak na to si budeme muset počkat do července.
Proč omezovat nebo uzavírat odpovědi u starších dotazů? Když je o čem diskutovat nebo nastanou nějaké nové okolnosti tak proč by se nemohlo v diskuzi na třeba i starší dotaz pokračovat?
kare: Jak víš, že to bylo zabalené ČP a né už v Číně aby tak ušetřili za dopravu? Jinak to DPH na zásilky má začít platit až letos (2021) a ne že už téměř rok platí.
mam nyni stejnou zkusenost 3 zasilky sloucene do 1 balicku ČP balene v CZ od firmy Sinotrans ktera zpracovava balicky pro CZ . od 1.7.21 to bude tak ze vse do 150 Euro bude s dani a bud se nechate za poplatek +DPH + skladne zastupovat CP nebo celni deklaraci vyplnite sami s prihlašenim treba prez elekt.obcanku nebo bank.identitu atd a zaplatite jen DPH celnikum a skladne CP . po sparovani dat posta zasilku doda. Rozhodne datum 1.7.21 od ktereho to uz plati neni datum objednani ci zaplaceni zbozi ale datum zahajeni celniho rizeni v CZ .To zacina datem prihlaseni do celniho rizeni od prepravce zasilky z Ciny nebo statu mimo EU !
U zasilek nad 150 Euro se plati DPH i CLO .
Tento postup odpada pokud je zasilka odeslana z nektereho z evropských skladu členských statu EU.
Snad jsem to popsal v poradku dle svych znalosti laika. tak hodne stesti.
lt: Odkud máš ty informace o tom jak se to DPH a případně i clo bude od 1.7.2021 vyřízovat? V internetu a i tu na této poradně se šíří různé rozdílné informace jak to bude probíhat, ale myslím, že jsou to většinou pouze dohady a jak to bude ve skutečnosti to se dovíme až po 1.7.2021. Já jsem kvůli tomu prozatím přestal objednávat z AliExpressu a až se uvidí jestli po 1.7.2021 se to ještě vůbec vyplatí tak možná až pak zase začnu občas něco objednávat.
Objednal jsem zboží v ceně 2.25 dolarů
Ve složce přání bylo 1,76 dolarů
Někde v textu je uvedeno, že VAT je zahrnut, ale v rekapitulaci platby položka DPH nebyla
Nešlo Pay Now po konverzaci s obchodníkem a následně zprávě servis Aliexpress platba úspěšně dopadla
U položky je nyní odkaz Stáhnou fakturu
Dál se uvidí zda pošta zboží doručí, nebo celnice bude vyžadovat fakturu.
Komu cena nevychází, tak jsem zapomenul 0,16 dolarů poštovné
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.