Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přišlo více peněz na účet, musíme to vrátit?

Od: monika* odpovědí: 56 změna:
Ahoj mám takový problém. Můj přítel pracuje v jedné firmě a v den výplat mu přišlo na účet o 70 000kc více. Když jsme psali maily do firmy zda došla výplata správně nikdo nám nebyl schopný 14 dní odpovědět. Přitom dovolené este nebyly. Tak sme s přítelem předpokládal, že je to nejspíše v pořádku, protože tam mají trochu problémy co se týče covidu 19- přítel střídal místo hned po chlapikovy co ho měl a tudíž se nakazil. Do firmy psal že je na neschopence pac střídá místo po panovy co má covid. No tak sme si mysleli, že to je jaké odškodné a že firma neodpovídá záměrně aby se to dále neřešilo. Jenže firma po 14 dnech napsala že chce peníze vrátit že jejich paní účetní udělala chybu a že to je jinak obohacení. Peníze samozřejmě už nemáme a teď nevíme co máme dělat. Chtěla jsem se zeptat zda mi můžete prosím poradit zda se můžeme aspoň trochu něčím bránit? Moc díky za odpoved

56 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

19x
Peníze budete muset vratit
Komunikujte s firmou a pokud peníze nemáte domluvte si splátkový kalendář
Bylo od vas nerozumné utracet peníze pokud ste neměli 100% jistotu že sou opravdu vaše
monikal
hodnocení

Samozřejmě to od nás bylo nerozumne víme to! Věřte, že mi to vrtaalo hlavou jenže nikdo neodpovídal. Samozřejmě s firmou komunikovat budeme. Jen by mě zajímalo jak tu píši ostatní zda by se v naší situaci opravdu zachovali jinak. Do firmy jsme samozřejmě dávali vědět co a jak nenechali jsme to bez odezvy! Odpověď prysla až po 14 dnech! A přítel byl na neschopence posléze jen abych upřesnila. A samozřejmě částku jsem nenapsala přesně! Napsala jsem jen něco okolo té částky+ - samozřejmě že sem nebudu psát přesnou část! Nikdo doma nemá tiskárnu! Chyby dělá každý. Díky za odpověď
asd1

Utratit prachy u kterých je na 99,9% jasný že mi nepatří, to udělá jen blbec. Za blbost se platí, tak holt ty prachy budete muset sehnat. Pokud je nemáte tak buď domluvit splátkový kalendář nebo si půjčit.. Nebo to nechat šumět klidně až do exekuce.

No ja osobně pokud mi přijde nestandartní výplata a vím že třeba nebyly v plánu náký prémie tak dokud bych se nedopátral co to je tak bych na ně nesáhl
A sem si jistej že je firma po vás bude chtít zpět a vy stim nehnete bohužel

hodnocení

19x

Bránit se určitě můžete, jedině tím, že ihned vrátíte peníze, o kterých jste věděli, že nejsou Vaše. Vraťte co nejdříve, ať to nemáte dražší.

Takto se chová nezodpovědný občan a místo toho, aby peníze ušetřil, tak je rychle rozfofruje. Kde je finanční gramotnost.

Milane, řekla bych, ale nechci být sprostá. Ale bohužel se s tímto typem lidí setkávám na můj vkus až příliš často. To jsou typičtí adepti na exekuci.

Ano, nemyslící adepti na exekuci.

hodnocení

12x
No,nejsem odborník,ale vás nenapadlo,že brát v neschopence o 70 tisíc víc,než za normální práci,je v pořádku?
Myslet si,že firma hraje mrtvého brouka,abyste byli potichu,je další úchylka.
Jak píšu,nejsem odborník přes zákony,takže nemůžu předvídat,na čí straně je právo. Ale přál bych vám,když jste dokázali prošustrovat 70 tisíc,abyste je museli vrátit.

Přesně jak píšete to normální člověk nepochopí

A honeeeem ty peníze utratit

monika*
hodnocení

Na neschopence byl posléze. Samozřejmě, že na neschopence brát o tolik více není normální. Chytil to po spolupracovníkovi kterého střídal na stejném místě a firma to věděla. o pár dní později šel na neschopenku sám a chytil to. Tak jen pro upřesnění. Děkuji za odpověď. " jinak já jsem taky normální člověk, jen sem chtěla řadu"

Já to chápu ale za co jste hned rychle a proč těch 70 000 utratili? Tak přece když už budu chtít špekulovat tak peníze odložím a čekám co se bude dít...i když tady co bude následovat a co bude za problém bylo jasný hned

Jani, zkuste mi sdělit, za co tak asi utratili 70,000 za 14 dní. Já to vůbec nechápu. Asi zahraniční dovolená? Prožrat se to taky nestihne...

Snad mi to někdo vysvětlí.

asd1

Milane pošli 70k, ti to předvedu *smich*

asd, já nemusím bych tak chytrý, mne to stačí jen naznačit, nemusíte to ukazovat názorně. Přesto děkuji za snahu.

Milane, zkusmo jsem nakoukla, co stojí mobily (protože vůbec nemám přehled) a zjistila jse, že tenhle zbozi.cz/... by si za ty peníze ani nepořídili oba *smich* Takže utratit sedmdesát tisíc lze veeelmi snadno ;)

Pane Milane budu jen tipovat...určitě to jsou mladí lidé takže klasika

Nová TV co největší uhlopříčka

2x pro oba nový mobil Iphone

Nějaký hadry

a když něco zbylo tak si dáme nový notebok

A JE TO ani to nebolelo

A ted se jdu zeptat na Poradte.cz co dělat vypadá to že budou chtít prachy zpět

Asi jsem nevzělán, ale telefon za 5tisíc je luxusní na telefonování a televize za 10 je taky velká. Ale to je asi tím, že tomu nerozumím. Třeba tazatelka nastíní, co si koupili, aby jí již nikdo nenadával.

hodnocení

10x
Peníze o kterých jsme nevěděli jestli nám patří už SAMOZŘEJMĚ nemáme. Mně teda nepřipadá samozřejmé utratit co mi asi nepatří.
monika*
hodnocení

A přijde vám normální neodpověděl 14 dní na naše mailu zda je vše v pořádku? Mi sme okamžitě co to došlo kontaktovali firmu! Pár dní čekali a nic.

Přijde Vám normální utratit peníze, které Vám nepatří?

Nevím, jak moc je " normální" , že se firma 14 dní neozve. U nás ve firmě to normální je. Firma je zavřena přes Vánoce na tři týdny. Nikdo tam není, maily nikdo nečte. Účetní je externí. Ne všichni zaměstnanci na ni mají kontakt a beztak, určitě i ona měla dovolenou a nepracovala. Takže mě se ta 14 denní prodleva nezdá nijak divná. Jen mimochodem-bezdůvodně si myslet, že mi firma poslala o sedmdesát tisíc korun víc jen tak, zřejmě před Vánoci pro radost... A ještě to utratit...No pro mě je to čirý nerozum. Teď si budete muset poradit s vrácením, no. Stalo se...

Myslím si, že víte, že jste udělali chybu, ale prostě kopete kolem sebe a snažíte se zveličit skutečnost, že se vám firma 14 dní neozvala. Otázkou je, koho jste kontaktovali. Podle okolností bych šla za přímým nadřízeným nebo za mzdovou účetní. Snad jste dostali výplatní pásku - ve které položce tam ty peníze byly? Bylo reálné, že by mohly být vyplaceny správně, nebo ne? Odpověď už znáte. Půjčte si peníze v rodině a vraťte, co jste neprávem přijali. Nezhoršujte svoji karmu.

hodnocení

10x

Tak namiesto spamovania poradne si trosku guglite, toto mam za minutu :

Neoprávněně získané peníze jste za každých okolností povinni vrátit. Pokud to neuděláte, z hlediska občanského práva se jedná o bezdůvodné obohacení a tazateli hrozí trestní postih.

Podle ustanovení § 451 občanského zákoníku je ten, kdo se na úkor jiného bezdůvodně obohatí, povinen takto získané prostředkyvrátit. Bezdůvodným obohacením je "majetkový prospěch získaný plněním bez právního důvodu, plněním z neplatného právního úkonu nebo plněním z právního důvodu, který odpadl, jakož i majetkový prospěch získaný z nepoctivých zdrojů". V případě omylem zaslaných peněžních prostředků se jedná o majetkový prospěch získaný plněním bez právního důvodu – zjednodušeně řečeno, nebyl důvod, proč by dotyčnému měly být peníze zaslány. Na příjemce peněz lze proto podat civilní žalobu, aby vrátil takto neoprávněně získané peníze zpět.

Podle okolností se také ten, kdo si takto získané peněžní prostředky ponechá, může z hlediska trestního práva dopustit buďto trestného činu zatajení věci, nebo podvodu.

Trestného činu zatajení věci se podle § 219 trestního zákoníku dopustí ten, kdo si "přisvojí cizí věc nebo jinou majetkovou hodnotu nikoli nepatrné hodnoty, která se dostala do jeho moci nálezem, omylem nebo jinak bez přivolení osoby oprávněné". Skutkovou podstatu trestného činu podvodu podle §209 trestního zákoníku pak naplní ten, kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou. Nikoliv nepatrná hodnota je přitom částka dosahující alespoň 5000 korun.

Zdroj: penize.cz/...

hodnocení

8x

Manželka pracuje jako mzdová účetní. Před Vánoci v tom kalupu chytila covid od nějakého dělníka. Ve snaze dodělat práci dřív, než ji to zcela udolá, omylem odeslala na jeden z účtů o 70 tisíc Kč víc. Teď má na vybranou. Buď ty peníze uhradí ze svého (a kde je vezme, doma tiskárnu cenin nemáme) nebo má jedinou šanci, tj. že ten, kdo se neprávem obohatil, je vrátí. Ovšem onen pracovník se k tomu nemá a dělá, že se ho to netýká...

Už chápete?

U nas se stalo něco podobnýho a vubec se s dotyčným nebavili bud to vratíš nebo ti to strhnem z příští vejplaty
Šlo o 10000kč

hodnocení

5x

Bránit se samozřejmě můžete:)) Možná by pomohla i pomoc nějakého odborníka *tanec*

hodnocení

5x

Zdravím. S firmou komunikujte, nedělejte "mrtvého brouka". To by se vám mohlo hodně prodražit. Peníze budete muset vrátit. Domluvte se na splátkách, pokud si nechcete např. brát půjčku, abyste neoprávněně vyplacené peníze vrátili. To, že z firmy nikdo nereagoval 14 dní, není nic divného. Byly svátky a dovolené..

spolly
hodnocení

4x
Váš partner nedostává výplatní pásku? Ve většině firem co znám chodí dnes elektronicky a to ještě často před připsáním peněz na účet. Tam jste si to mohli snadno ověřit. Kdyby se firma ozvala po roce, tak budiž, ale 2 týdny v čase vánočním opravdu není mnoho. Jinak tedy dělala jsem ve firmách větších i menších, ale vždy byl alespoň nějaký nadřízený, kterému šlo zavolat. Tedy pokud jste nedostali odpověď na mail, tak nemáte číslo na nadřízeného, vedoucího směny, provozu, manažera atp. kterému byste řekli - hele Franto, přišla mi nějaká moc vysoká výplata, účetní mi to nebere, můžeš to prověřit?
A ano, peníze budete muset vrátit. Jinak je to úmyslné obohacení.

hodnocení

4x

@monika - zda se můžeme aspoň trochu něčím bránit?
Nemůžete. Nezbývá, než si půjčit jinde a vrátit, nebo velmi pokorně požádat zaměstnavatele, zda by byl ochoten přistoupit na splátkový kalendář, ideálně na základě dohody o srážkách ze mzdy. To je jediný způsob, jak se vyhnout soudu, úhradě nákladů se soudním jednáním spojených, případně exekuci atd. Zaměstnavatel je v právu a snadno to dokáže.

A jako proboha proti čemu se chtějí bránit? On jim někdo ublížil? Jo tak, oni se chtějí bránit proti požadavku, aby vrátili něco, co jim nepatří. Tak to jo, to je jiná.

Člověk se neustále nestačí divit, co je někdo schopen vymyslet. A když už udělá botu jak Brno, tak ještě kolem sebe kopat a vymýšlet nesmysly.

Místo toho sklopit krovky, prodat nesmysle co se nakoupili, zbytek honem někdě sehnat, půjčit a pokorně vrátit.

hodnocení

3x

Třeba se dohodnete, že to vracet nebudete a zaměstnavatel si to bude strhávat z výplat dalších měsíců. Pak začněte hledat z čeho budete žít. Jen pro zajímavost. Výplatní pásku s touto částkou navíc dostal taky?

jklm
hodnocení

3x

Peníze vám přišly na účet, ale omylem. Nejsou tedy vaše. Tak nač přemýšlet, zda je nevrátit. Navíc vám sdělili, že účetní udělala chybu. Chyba se prostě stát může.Píšete, že vám 14 dní nebyli z firmy schopni odpovědět, ale to vás, nebo tedy vašeho přítele neopravňovalo k tomu, aby si si peníze přisvojil a dokonce hned utratil. Měl vyčkat do vyřešení případu.

jurajjuraj*
hodnocení

2x

dostali jsme navic 70 litru tak je honem rozfofrovat :D at zije financni negramotnost cechu

Sorry, ale nesouhlasím. Není to o národnosti, to sis hodně zjednodušil a vlastně urazil část národa. Mimochodem, ty nejsi Čech?

Každopádně vím kam jsi mířil a je to tak, ono nesrovnalostí je více. Píšu mail...kam? Nejsou dovolené, nemohu tedy popohnat telefonem? Ověřím s "výplatnicí"...Sakra za co rychle utratit 70tis *ee*

jurajjuraj*

jsem ale myslim ze financne jsem gramotny

napadlo by te, pokud bys zil od vyplaty k vyplate, a prislo by ti 70 litru na ucet, u kterych bys nemel jistotu ze ti patri je utratit behem tydne? mozna nekoho urazim ale tohle muze udelat jen blbec

hodnocení

2x

asi jsem blbý dneska ráno jak jsem po vanocích šel vracet láhve do kaufu tak mi to nechtělo vzít láhve a čumím na stroj co piše a psal žě mám sebrat listek a bylo tam 24 kč vratil jsem ho na informacích že to není moje asi jsem cyp?

majo, 1* a *palec*

04.01.21 20:55

hodnocení

2x

Kdysi dávno mi přišlo na účet 10x více než mám normálně plat a né jen mi ale i pár dalším lidem. Ani ve snu by mně nenapadlo ty peníze utratit,volala jsem hned do podniku a tam se mi omlouvali a že omylem se několika lidem rozeslalo více peněz a že banka už pracuje na jejich převedení zpět.Přece co není moje nemůžu utratit ! To může fakt udělat jenom velký Blbec.Vše musíte vrátit a to co nejdříve.*zed*

hodnocení

2x

Samozřejmě peníze ihned firmě navraťte. H. Hegerová byla r. 1980 za nevrácení omylem zaslaných peněz (1 miliónu, který patřil K. Gottovi) ve vězení a hrozilo jí až 10 let nepodmíněně. Jen díky přímluvě J. Švorcové, funkcionářce KSČ, to bylo 1/2 roku.

securitymagazin.cz/...

:(

prikld1
hodnocení

2x

O co ti jde. Nejspíš je vrátit nechceš a čekáš odpověď od někoho, že ti to požehná, aby tě nehryzalo svědomí.

sirokko
hodnocení

2x

Tomu nevěřím. Takhle blbej bejt nikdo nemůže.

hodnocení

1x

Super, kto kazdy ma volebne pravo. Budete velmi radi, ked neskoncite na policii, kam vas predvolaju ako obvinenych z trestneho cinu neopravneho obohatenia. Je to rovnake, ako najst na ulici penazensku s dokladmi a nechat si 70 000, lebo ste nevedeli najst telefonne cislo majitela, hoc mate adresu. Vyplatnu pasku mate? Tam je tiez 70 000 navyse? Ak ano, potom mozete tvrdit nieco o vasej nevedomosti a omyle, vratit to budete ale musiet tak ci tak.

hodnocení

1x

Debaty jsou zbytečné. Peníze Vám nepatřily a Vy jste to dobře věděli. Z toho důvodu jste jim také psali. To, že ihned neodpověděli přece neznamená, že by Vám peníze začali patřit *co*. Nechápu, proč jste je utratili. Tohle neudělá snad ani blázen. Navíc přece dobře víte, jakou částku Váš přítel normálně pobírá a myslet si, že dostal od zaměstnavatele přidáno, protože dostal covid :-D. Prostě je musíte vrátit. A vidím, že se Vám mnohé odpovědi nelíbí a ta moje bude mezi nima. No, už se nedá nic dělat, už jsem to odklikla a tohle pouze doplňuji.

makk
hodnocení

0x

ANO, musíte to vrátit.

ccc*
hodnocení

0x

Přišli mi taky na účet párkrát peníze , který mi nepatřili. Nikdy mne nenapadlo, že bych si je nechal a už vůbec ne je běžet hned utratit. Potažmo, když víš, že Ti nepatří. Nezbývá než to vše rychle zacálovat a nevymýšlet "kraviny. " Jinak soud - exekuce- vyhazov. Co chceš jinýho slyšet.? Že Ti to prominou? To snad ne. *nene*

hodnocení

0x

Len tak pre zaujimavost - na co ste tie peniaze minuli? A nemate ziadnu finacnu rezervu, z ktorej by slo tych 70 000 vyplatit?

To jsme řešili včera 19:47, ale tazatelka se již tak stydí, že nereaguje.

@milancukrar: Kéž byste měl pravdu. Podstatně pravděpodobnější je, že se jen urazila. Schopnost sebereflexe se u spousty lidí limitně blíží nule.

@peter No samozřejmě že nemají ! to je logické z uvodní otázky.Když by měli finanční rezervu tak logicky hned neutratí to "cizí" a nebo to ze svěho vrátí...

Tady je nepochopitleně vše jinak obráceně.Uspory pravdě podobně NULA.Pak se záhadně objeví něco na učtu tak šup jdem to rozfofrovat.

monika*
hodnocení

Nikdo se nestydí! Proboha já přeci nevymyslim žádné kopance okolo sebe já se jen slušně zeptala nic víc. Nepotřebuji od vás soudit, že sme udělali hloupost to víme sami! S firmou už máme vše domluvené. Těm kteří odpovídali aniž by mě museli soudit díky moc. Ostatním taky i když nenapsali nic co bychom nevěděli. Tak díky lidi mějte se
jklm

...hloupost jste udělali, to prý víte, ale následně se ptáte jestli to máte vrátit a tím jste to zazdila. To asi hnulo žlučí...

Paní Moniko, pochlubíte se, co jste nakoupili?

Milane, jistě samý potřebný věci, bez nich nelze žít. Tedy telefony, větší televizi nežli má soused, no a na víc už asi nezbylo.

Já jsem znal pár lidí, kteří vytloukali klín klínem a už se z toho nedostali. Možná to využili na mimořádnou splátku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]