Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy se platí pojištění? ŽL na masáže.

Od: janynkaben* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, pokud budu podnikat a na hlavní pracovní poměr budu zaměstnána, platí tedy pojištění zaměstnavatel a já jej již platit nemusím?

Musí na masáže být ŽL? I pokud jsou bez provozovny, jen po domech?

Děkuji.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pu®
hodnocení

2x

Prosím, aby mě kdyžtak další opravili, ale domnívám se, že je to takto: Pokud jste zaměstnána na HPP a zároveň podnikáte, pak první rok podnikání platí pojištění výhradně zaměstnavatel, vy pak platíte po podání přehledu příjmů doplatek pojištění na sociálním podle reálné výše výdělku. Je nějaká hranice, do které neplatíte nic. Zdravotní podle mě i nadále bude platit pouze zaměstnavatel, ale podle výdělku ze samostatné výdělečné činnosti Vám na další rok může vzniknout povinnost platit zálohy na soc. pojištění. Týká se Vás to, ať jste OSVČ nebo živnostník, zákon se měnil loni v lednu - už nezáleží na tom, máte-li ŽL či nikoliv. Jakmile se někde zapíšete jako OSVČ, vztahuje se na Vás výše uvedené.
Pokud budete provádět masáže kdekoliv a necháte si zaplatit, je to výdělečná činnost. Spíš bych po Vás chtěla jako zákazník certifikát, že to umíte, a můžete to určitě ošetřit i jiným typem smlouvy, ale ŽL by podle mě byl nejlepší.

Prosím ostatní o případnou opravu/doplnění.

doplněno 12.05.10 12:38:

Počkejte, to, že je někdo OSVČ, neznamená, že nemá "žádné další povinnosti"! Pozor na to, OSVČ má od loňského roku stejné povinnosti jako živnostník! Neplatí již ani kritérium nesoustavné činnosti. Nejlépe Vám ale poradí na příslušných úřadech.

doplněno 12.05.10 13:03:

No, stran úřadů, resp. platebních povinností už dnes mezi živnostníkem a OSVČ až takový rozdíl není, rozdíl tkví v tom, že OSVČ nemůže vystavvat fakturu za provedenou činnost, a musí tedy pracovat na smlouvu (např. autorskou, o provedení práce...). Pro Váš záměr by se tedy jistě více hodil ŽL. Ten si musíte nechat vystavit a to něco stojí (500? bývalo to 1000, teď už je to jinak, ale nevím jistě). Dnes už to tedy vlastně není klasický ŽL, pouze výpis z rejstříku živností. Musíte vědět, zda je masérství živnost volná (může ji dělat, kdo chce, a mít na to ŽL) x vázaná (musíte prokázat, že to umíte). To zjistíte pomocí google, já to bohužel nevím *nevi*
Sebod díky :)

doplněno 12.05.10 13:04:

V případě toho, že jste rovněž zaměstnána, se platí pojištění zpětně a ano, až od určité vydělané částky za rok. Kolik to je, to netuším, řádově tipuji cca 60 000 (?), ale opravdu stačí si zavolat na příslušný úřad, tedy správu sociálního zabezpečení, určitě Vám poradí :)

doplněno 12.05.10 13:05:

První rok zpětně, pak podle výše výdělku byste platila zálohy, které Vám stanoví úřad...

doplněno 12.05.10 13:09:

Jo, xochi má pravdu a klidně se pod to podepíšu, ale nešla bych do toho. Nikdy nevíte, kdo Vás práskne, a jestli chcete nabízet službu přes inzerát, tak tím spíš. A upřímně řečeno, já jako zákazník budu docela ráda, když sem tam přijde hygienická kontrola. Pokud byste měla už teď okruh zákazníků, počítám, že byste o ŽL ani neuvažovala..

doplněno 12.05.10 13:50:

Jo, s tím bytem/domem a hygienou máte pravdu, já spíš přemítala nad nějakým masážním salonem, ale je fakt, že ten by se "načerno" zařídit dal těžko...

janynkaben*
hodnocení

Aha, děkuji. Mně jde o to, abych pak neměla nějaký průšvih ze strany finančáku a pod. Mám dost známých, kteří jsou vlastně OSVČ, ale ŽL nemají. A tudíž žádné další povinnosti. Ale toho se obávám, co kdyby...

janynkaben*
hodnocení

A jaký je tedy rozdíl živnostník a OSVČ? Děkuji.

sebod*

Pu. *palec*. Mě, jako zákazníka až tak nemusí zajímat, zda dotyčný má ŽL nebo ne. Pro mě je hlavní jeho zkušenost. ŽL je hlavně pro úřady *cert*

janynkaben*
hodnocení

To je jasné, že zákazníka zajímá kvalita. Ale když už si někam dám inzeráty, tak na to může asi úřad skočit, ne?

janynkaben*
hodnocení

Pojištění se platí od nějaké vydělané částky za rok?

janynkaben*
hodnocení

Hygiena nemůže přijít na kontrolu do soukromého bytu nebo domu, to už mám zjištěné.

repak*
hodnocení

2x

Ani jedna správná odpověď.

Zda si zřídit ŽL nebo ne je na Vás. Pokud byste činnost provozovala jen příležitostně a nikoli pravidelně (výklad těchto pojmů je zcela v rokách místně příslušného ŽÚ) a nevydělala si víc než 20 tis. Kč ročně nemusíte ani přiznávat k dani z příjmu. Pokud budete provozovat pravidelně a za účelem dosažení příjmů a/nebo překročíte uvedenou částku porušujete vícero předpisů, např. Živnostenský zákon, zákon o daních z příjmů, zákony o pojištěních, ...

Pokud si tedy zřídíte živnost - co to obnáší aministrativně se na Poradně dá najít - pak pokud Vaše příjmy (nikoli zisk, tj. příjem po odečtení nákladů) budou vyšší než příjmy z pracovního poměru půjde o činnost hlavní, jinak o činnost vedlejší.

Daň z příjmu: po konci roku do 31.3. si vyžádáte přehled příjmů od zaměstnavatele, vyplníte daňové přiznání (příjmy se sčítají) a podáte.

Zdravotníí: Z údajů v DP vyplníte přehled příjmů pro zdravotní pojištění a uhradíte. Povinnost záloh u vedlejší činnosti není.

Sociální: Z údajů v DP vyplníte přehled příjmů pro sociální pojištění. Pokud příjmy po odpočtu výdajů (i výdajů počítaných %) překročí cca 57 tis. - částka se každý rok mění, navyšuje - zaplatíte sociální a další rok platíte zálohy.

Měl jsem to dlouho rozepsané, tak už to tu možná mezitím někdo správně napsal. A mám tam možná drobné chyby, už si toto 2 roky nedělám sám, ale účetní.

pu®

Repak, samo v ucetnich zalezitostech se vyznate lepe, takze jsem rada, ze jste sem napsal, ale dovoluji si poznamku - ta formulka o prilezitostnem/pravidelnem vydelku prave od lonskeho ledna NEPLATI. Dotklo se to i me cinnosti, takze to vim stoprocentne.
Jiste ze zda si tazatelka zaridi ZL je na ni, ale pokud bude jinak poskytovat sluzbu a necha si za ni zaplatit, musi preci mit nejaky smluvni vztah, pokud nemuze fakturovat, ne? Jinak ta pojisteni myslim, ze jsem napsala spravne (bez Vami uvedenych castek). Za doplneni dekuji.
Tazatelce znovu doporucuji, zavolejte si na prislusny urad, poradi Vam nejlepe!

janynkaben*
hodnocení

Ještě jednou za rady děkuji.

repak*

De facto jste to o těch pojištěních napsala dobře, jen formulace byly trochu matoucí. Pojištění by měl člověk vztahovat vždy k roku, kterého se to týká, nikoli k roku, kdy provádí jeho přiznání a vyúčtování.

K těm příležitostným činnostem: asi máte na mysli novelu Živnostenského zákona, co se týká zákona o daních z příjmů §10 tak tam to platí stále. Ještě jsem se teď koukl na aktuální znění a pamatuji si to i od naší sokolské účetní.

Hezký večer.

sebod*
hodnocení

0x

ŽL musíte mít i když budete tuto činnost provádět jen po domech :D. Pojištění z titulu OSVČ si také platit budete.

xochimiztli

Dobrý den , být Vámi , pokud Vám zákazníci důvěřují , máte kde svou činnost dělat , tak si žádný list rozhodně pořizovat , ani s s tím oficiálně presentovat a co vyděláte, je Vaše . Takhle Vás to bude zotročovat a může se stát , že zaplatíte více , než vyděláte. Takže , papírování naprosto nedoporučuji , kontakt na případné zákazníky jen přes internet a telefon .

Takhle to mají zařízené i ženy , co provozují erotické masáže a pod.

Tak nač se uvazovat jako pes na řetěze .

Ještě by Vám pak do bytu mohla legálně vstupovat hygienická kontrola i z různých úřadů a o to není co stát .

Takže , i když docházíte k zákazníkům , tak rovněž , ani na tuto činnost bez provozovny , bych si nic nepořizoval .

Jediné , nač bych dbal , je dělat práci pořádně a za rozumnou cenu a stále se učit něco nového a dbát o své zdraví .

Stát stejně Vaše peníze použije na finnacování šašků typu Sobotka , aby chudák měl na odlučné 70 000 Kč měsíčně na finnacování svého sociálního luxusního obydlí .

Takže , stát vynechat ze hry . On Vám stejně jen bude házet klacky pod nohy .

Adieu

repak*

Takové, co nechtějí platit žádné daně mám moc rád. Jezdí po silnicích, chodí do školy, když je okradou jdou na policii, ... ale z čeho tyhle služby státu platit je nezajímá. Souhlasím s tím, že stát je hodně špatný hospodář, ta komedie v Sněmovní má taky dost drahé vstupné pro diváky, ... ale bez něčeho se obejít nejde. Takže daně minimální, ale bez nich to nejde.

SOUHLAS, ALE NE PRO ČR. PODÁŠ PRST A SEŽEROU TĚ ÚPLNĚ!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]