Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může mě otec vyhodit z bytu v 18? Studuji

Od: mrstea odpovědí: 12 změna:
Přeji dobrý večer, je mi 18 a jsem ve druhém ročníku střední školy. Studium plánují dokončit a do školy chodím. Ale teď ta hlavní věc, žijí s rodiči a se dvěma mladšími bratry.
S tátou nemám moc pěkné vztahy, nerozumíme si, neustále se hádáme a někdy mi dokonce nadává vulgárně když se mi něco nepovede nebo udělám něco špatně. (Neubližuje mi!) Nejsme totiž mentalně vyspělá a už mi to tak i zůstane. Táta ale říká, že v 18 se o mě nemá právo starat, že mě klidně vyhodí z baráku, že prej může. Mamka se mě nikdy nezastane. Už nějakou dobu jsem hodně v depresivní fázi, beru i léky a ležela jsme před rokem i na psychině. Ale podle táty mi nic není a nechala jsem se tam zavřít schválně.
Ale to opravdu důležité není. Jednou stejně budu muset jít pryč a já na nic nejsem připravena a ani nemám kam jít.
Teď ta hlavní věc, může mě vykázat z domu? Mě říká že ano a že klidně na mě zavolá policajty, kteří mě vyhodí. Ale já nemám nikoho a nemůžu jít ani k babičce, tetě, k Nikomu. Skončila bych na ulici a táta říká že to nebude nikoho zajímat protože jsem dospěla a jednam sama za sebe.
Zatím mě vyhodit nechce ale furt vyhrožuje že to udělá
Má na to právo když budu ještě 2 roky studovat? A do školy chodím?
Děkuji.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Vyhodit tě nikdo nemůže a policajti by to ani neudělali. Kde bydlíš /aspoň okres/? Napiš mi vnitřní poštou nebo přímo na můj mail: ajka5@volny.cz, dám ti kontakty na příslušné organizace které ti pomohou, otec teď nic nemusí vědět. Předpokládám, že studuješ řádně a nepropadáš, že nemáš kázeňské prohřešky, tím bys tátovi nahrávala. Taky ti poradí, kde zatím po vystudování dostat aspoň prozatímní bydlení, tady by teď bylo zbytečné to rozepisovat, ani nikomu nemohu dělat reklamu. Hlavně klid! Pěkný nový týden!

liska5
hodnocení

3x

Nepsala jsi sem už jednou? Mám pocit, že se tu řešil takový případ.

hodnocení

2x

Táta tě nemůže vykázat z domu a policajti tě nemohou vyhodit. K obojímu totiž musí být pádný a zákonný důvod (zanedbávání studia, toulání se, krádeže doma, drogy apod.).

To, že jsi dospělá, ti sice dává určitá práva, ale pokud je doma nezneužíváš, v klidu řekni otci, že podle zákona nemá šanci tě za těchto podmínek vyhodit a že s těmi policajty bude mít problém jen on sám. A pokud by na tebe vztáhl ruku, dopouštěl by se protizákonného jednání.

id
hodnocení

2x

Jsi již plnoletá a teprve studuješ 2. ročník? Proč? Co jsi dělala? Nebo jsi měla odklad nástupu do školy? Nemá táta z tebou špatné zkušenosti?

jkjkjk

Proč by nemohla být teprve ve druhém ročbíku?

hodnocení

2x

Dokud studuješ a nemáš vlastní příjem, musí tě rodiče živit.

makk

A co když na to rodiče nemají prostředky?

To je ale jejich problém, živit své dítě je povinnost.

makk

Já se ptám, nevím, jak to je. Jak je potom možné, že spousta lidí nešlo studovat VŠ, protože jim to finanční situace rodičů nedovolila. Čistě teoreticky, může se to dítě studia domáhat třeba i soudně? (pro info, já mám děti dospělé a obě VŠ už mají, takže opravdu jen teoreticky)

hodnocení

1x

Ahoj mrsteo,

pokud se studiem soustavně a cíleně připravuješ na budoucí povolání a to i po nabytí zletilosti, nemůže tě otec vykázat z bydliště (předpokládám, že ho máš v občance jako trvalé) a společné domácnosti. Soustavnost znamená, že chodíš do školy, nevynecháváš a nepřerušuješ studium, cílení znamená, že neměníš obory studia a máš dobré studijní výsledky.

Studovat můžeš za těchto podmínek až do tvých 26 let (kdybys chtěla jít na vysokou a přijali by tě na ní). Naopak otec by se k tomě měl od tvé dospělosti tj. od 18 let chovat slušně, protože už budeš mít kromě povinností a zákonná práva. Tzn. otec se k tobě musí chovat slušně - žádné vulgárnosti, narážky či dokonce fyzické násilí - protože bys na něj mohla podat trestní oznámení za ponižování atd., ale to záleží na situaci.

Jinak dobře, že se snažíš uvedené řešit předem - s předstihem. Pokud školu doděláš a tím nastane to, že budeš muset z domova odejít, zkus si již dnem, kdy dosáhneš plnoletosti, požádat o sociální bydlení na městském nebo obecním úřadě. Nyní do plnoletosti můžeš zajít na OSPOD (na městském úřadu odbor péče o dítě) a tam jim sdělit své obavy z budoucnosti. Určitě ti minimálně poradí, pokud ne, musíš na jejich nadřízené na úřadě.

Píše, že jí je 18 let, tak JE už plnoletá.

Podle mě nemá pouze práva, ale i povinnosti - měla by se přiměřeně podílet na chodu domácnosti.

hodnocení

1x

Taky se mi zdá, že jsi už jednou psala.

Léčíš se s psychickými problémy a byla jsi také hospitalizována. Zkus si zažádat o invalidní důchod na psychiatrickou diagnozu. Není asi úplně jisté, jestli dokončíš SŠ se svými zdravotními problémy.

doplněno 04.01.21 12:42:

Budš v budoucnu schopná chodit do zaměstnání?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]