Nejste přihlášen/a.
Jako zkuste si tohle pár minut poslouchat a přejde vás sranda
To má být jako jakési ASMR?
Jinak k dotazu - nevím, jak je to ošetřené zákonem, ale já jezdíval i stěhovací Karosou C734 a namontoval jsem si tam sám pípáky, proti kterým je to z videa neslyšné kuňkání. Dúvod byl prostý. Často jsme zaváželi nábytek do Prahy a zatímco ve většině ostatních měst chodci vcelku rozumně za couvající stěhovák nelezli, Pražáci naprosto naopak, dokonce babka o berlích sice sotva leze, ale asi ji omrzel trudný život důchodce a rozhodla se jej ukončit pod koly. Proto jsem tam namontoval nejhlasitější pípáky, co jsem dokázal sehnat - ne takové ty do světel, ale solidní piezzo sirénky.
ASMR neboli Autonomous Sensory Meridian Response, v češtině samostatná smyslově-meridiánová reakce je vlastně soubor zvuků, které mají vyvolat libé pocity. Kromě šeptání využívají autoři ve svých videích i jiné doprovodné zvuky - třeba kapky deště, psaní na klávesnici, klápání nehty nebo šustění různými předměty.
Pro někoho je ASMR i třeba zvuk turba nebo otevírání a zavírání dveří na Karose
Gumídek to popsal velmi přesně, já jen dodám, že tento fenomén je dnes hodně populární u puberťáků, kteří si pouští ASMR namísto ukolébavky. Přičemž je mnohdy velmi pozoruhodné, u jakých zvuků jsou schopni a ochotni usínat
Proto mě přišlo silně pikantní, že varovný zvuk pípáku pro couvající auto, který by měl být jednoznačně varovným signálem zbystřujícím pozornost, používají přesně pro opačný účel. No - svět mladé generace je holt pozoruhodné místo
Viz třeba
Žádný zákon to nenařizuje, naopak je to protizákonné. Je zekázáno dělat úpravy zvyšující hluk.
Na začátku dobrý nápad, ale když to vezmou do ruky duté hlavy tak celý den posloucháte pípání a přestanete mu věnovat pozornost. Takže je to k ničemu, jen to obtěžuje.
makk: přesně. Už mě to začíná připadat, že kulaté lopaty mezi sebou soutěží o největší bordelpípák při couvání.
Gumídek : Naprosto přesně ! Škoda že za komentář nejdou dát body. Je to přesně o tom, že za kamion nebo autobus se schová klidně celý osobák, aniž by ho řidič mohl vůbec vidět, o chodcích bez pudu sebezáchovy nemluvíc.
Mimochodem - dnes mají veškeré nové VZV a podobné stroje pípáky už z výroby, přitom je z ních podstatně lepší výhled, než z výše uvedených kamionů. Holt to má asi dost zásadní vliv na bezpečnost provozu.
A navíc neni to protizákonné a navíc,dnes si to jedinci montuji i do OA (povětšinou krabicoidní auta typu R-Kangoo nebo velka SUV)
U VZV je to originál a nefunkčnost je závada při technické, mnohé ještě promítají modré světlo na zem...
makk: Protizákonné to není
§ 31
Výstražná znamení
(1) Je-li to nutné k odvrácení hrozícího nebezpečí, dává řidič zvukové výstražné znamení
Upozorní to na couvající auto, ale odpovědnosti to řidiče nezbavuje. Takže když se za kamión schová auto a on do něj nacouve, je vinen pípák nepípák, zákon v tomto případě uznává jen poučenou osobu. Odvracení hrozícího nebezpečí je diskutabilní, to bych mohl troubit před každou křižovatkou, protože vždy hrozí nebezpečí, že mi někdo nedá přednost.
Když jdete kolem nějaké stavby tak tam pořád něco pípá, takže výsledek je ten, že už tomu nikdo nevěnue pozornost a krom toho, že to obtěžuje je to k ničemu. Jak jsem říkal, na začátku dobrý nápad, ale dnes to má každý málem na kombíku a navíc spousta dementů se v pípání vysloveně vyžívá. Charakterističtí jsou tím zejména popeláři, on stojí, ale má zařazenou zpátečku a stojí na spojce, aby si co nejvíc zapípal.
Dalším hitem se stávají oranžové zábleskobé majáky. Když jede auto s dvacetimetrovými stromy, je dobré, když na sebe upozorní, ale opět, dnes to má kdejaká dodávka, takže už to ztrácí význam.
"Vždy se přesvědčíme, zda se za vozidlem nepohybuje nějaká osoba. Než začneme couvat, upozorníme krátkým stlačením zvukového výstražného znamení jiné účastníky provozu na naši činnost. Zvukové výstražné znamení můžeme vynechat, je-li vozidlo vybaveno zvukovou signalizací couvání (tzv. "pípání"), která se uvede v činnost automaticky při zařazení zpátečky." - - citace z příručky ze školení profi řidičů. Ovšem ten na videu zpátečku evidentně zařazenou nemá, takže to bude výstraha něčeho jiného.
A co když to má ten debil na ruční vypínač, odejde do skladu, tam si dá kafíčko a je mu jedno, že mu to venku hodinu pípá, to mu jednou dá někdo po tlamě, to už asi patří mezi obtěžování, zvlášť pokud je to v obytné zóně.
Myslím, že má asi tohle na mysli tazatel
Nevím, co má tazatel na mysli, ale píše "při couvání". Což jaksi vylučuje jeho nepřítomnost ve voze. Teda snad s výjimkou zařazené redukce ve V3S, ale ani tam by kafe nedal.
Běžně trvá couvání tak do 30 vteřin, myslíš, žo to by někomu vadilo?
Pokud je to dýl, tak buď někde couvá kilometr, což už by odjel dál a nevadilo by to, nebo stojí celou dobu na spojce s nastartovaným motorem, nebo to má chcípnutý a se zapnutým zapalováním tam nechal zařazenou zpátečku a nebo jak už jsem psal to má na samostatný vypínač.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.