Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Něco na housle?

Od: milank* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den

Chci se zeptat,mám doma tuto krabičku,a na internetu jsem o ní nic nenašel,myslím si,že je to něco k houslím.Zajímalo by mě,co to přesně je,k čemu to slouží,jak je to asi staré,a jestli to má i nějakou hodnotu.Krabička se mi líbí,to uvnitř bych vyhodil,ale nevím,co to je,a třeba bych vyhodil něco cenného.

Děkuji za pomoc

Něco na housle?
Něco na housle? #2
Něco na housle? #3

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Ano, je to kalafuna.

milank*
hodnocení

Děkuji,a co to je,k čemu to slouží? A jak je to staré? Nevíte prosím?

hodnocení

4x

Kalafunou se natírá smyčec (resp. žíně na něm). Ta vaše už ale podle všeho bude stará a nepoužitelná.

milank*
hodnocení

Děkuji,už jsem si o tom něco přečetl.Našel jsem i podobné krabičky,jen v jiném barevném provedení.

Kalafuna je pryskyřice a nemyslím, že by nějak časem ztrácela své vlastnosti.

hodnocení

2x

Kalafuna se mimo potírání smyčců používá například při zabijačkách na odstraňování srsti prasat, případně jako tavidlo při pájení cínem v elektrotechnice. Kvalita takové kalafuny je samozřejmě horší. Její cena byla před lety cca 20 Kč za kilogram. Ta houslařská je ovšem výrazně dražší, ale určitě na ní nezbohatnete.

doplněno 03.01.21 11:01:

Tak teď koukám, že i ta pájecí kalafuna podražila. Já jí před mnoha lety kupoval 1/2 kila v drogerii na váhu. Kalafunovou drť mi nasypali do papírového pytlíku, doma jsem ji přesypal do plechovky od konzervy a rozehřál na sporáku.

hodnocení

0x

Ucitele na zakladnich skolach by se meli zamyslet...

milank*
hodnocení

Nechte si tyto komentáře ano? Slušně jsem se zeptal,od toho je tato stránka,také určitě neznáte vše,neznáte co znám já.Takže se uklidněte,děkuji...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]