Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pronájem družstevního bytu - odpisy

Od: xnv* odpovědí: 5 změna:

Ahoj,

dokáže někdo poradit?

v roce 2015 jsem uhradil družstevní podíl ve výši 1 mil. Kč na družstevní podíl bytu (ca. 30% ceny bytu), který se začal stavět. V roce 2017 (říjen) jsem převzal družstevní byt a začal měsíčně splácet anuitu 2 mil. Kč (ca 10.000 Kč/měsíčně). V lednu 2018 jsem byt začal pronajímat. Za rok 2018 a 2019 jsem odevzdal daňové přiznání, kde jsem neodepisoval žádné odpisy.
Nyní jsem se však dozvěděl, že i u družstevních bytů lze využít odpisů.
Při studování legislativy mi však není jasné, jestli lze nebo nelze odpisy využít. Daňový poradce mi řekl mezi dveřmi, že u družstevních bytů nic odepisovat nelze. Na netu jsou však rozporuplné výklady naší legislativy.
Dokáže někdo poradit a vysvětlit?

Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Podmínkou pro možnost uplatnění daňových odpisů z nemovitých věcí je vlastnictví této nemovité věci. U družstevního bytu se jedná o užívání bytu na základě nájemní smlouvy uzavřené s družstvem na základě členských práv k družstvu. Nejedná se tedy o vlastnictví, proto družstevní byt nemůže být předmětem daňových odpisů u fyzické osoby.

Družstevní byt, pokud jej jako nájemce dále pronajímáte, nebo spíše dáváte do podnájmu třetí osobě na základě podnájemní smlouvy, nelze odepisovat, uplatňovat do výdajů a snižovat o ně příjmy. Družstevní byt odepisuje družstvo.

evahamernikova.cz/...

nebo i zde psaudit.cz/...

doplněno 02.01.21 17:46:

Nejdříve si zjistěte na BD, za jakých podmínek je možné byt převést do OV.

Potom bych doporučovala vybrat si schopného daňového poradce, objednat se na konzultaci, napsat si body, na které se potřebujete zeptat na papír a nechat si je důkladně vysvětlit. S odpisy bohužel neporadím.

xnv*
hodnocení

Děkuji za perfektní vysvětlení.

Jelikož je pro mě využití odpisů pro snížení daňového základu důležité, tak zvažuji převedení bytu do OV. Můžete prosím poradit, jak je to s lhůtou 5 let pro vytvoření odhadu a jak správně postupovat? 5 let se počítá od fyzického převzetí bytové jednotky a nebo se tato lhůta počítá od vstupu do bytového družsta?

Děkuji předem za ochotu.

hodnocení

0x

Byt je váš v osobním vlastnictví? Nebo je to byt družstva a vy splácíte členský podíl? něco i tady

doplněno 01.01.21 23:29:

A ještě další

donpapa
hodnocení

0x

A co podle vás znamená slovo "odpis"? Účetní odpisy, daňové odpisy či něco jiného? Vlastníkem bytu a poměrné části společných prostor jste vy nebo družstvo?

iz*
hodnocení

0x

Souhlasím s @Andy123: U družstevního bytu může odpisy uplatnit pouze jeho majítel > bytové družstvo.

Vy jste člen družstva a nájemce, byt poskytujete do podnájmu další osobě (předpokládám, že souhlas BD máte). Pronajmout družstevní byt může zase jenom jeho majitel > BD.

Nejsem si úplně jista (toto si ještě ověřte!), mám pocit, že těch 5 let by mělo být od zkolaudování bytu/domu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]