Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je zbytečné brát vitamíny?

Od: matoska odpovědí: 8 změna:

Před nedávnem jsem četla článek ohledně vitamínů. Nějaký odborník popisoval to, že naše tělo nedokáže vitamíny z pilulek moc dobře zpracovat, že si vezme jen malou část a zbytek vyloučí. Že tedy kupováním vitamínů si pořizujeme pouze předraženou moč. Už delší dobu jsem chtěla začít brát nějaký multivitamín na imunitu, obzvlášť v této době, ale pokud by to byly pouze vyhozené peníze, tak bych do toho samozřejmě nešla. Co si o tom myslíte?

P.S. Stravuju se přiměřeně zdravě a myslím, že dostatek vitamínů z ovoce a zeleniny mám, chtěla jsem jen tak něco "navíc" :)

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kepler*
hodnocení

2x

Pokud máš vyváženou stravu, pak ano, je to zbytečné. Ale jinak nevidím důvod, proč by se měl nějak lišit vitamín pilulkový od toho v potravě, jde o tutéž látku. Bez užitku se vyloučí, pokud ho přijímáš příliš, ať je jakéhokoliv původu. Brát něco navíc je proto zbytečné.

Existují vitaminy, kterých můžete mít málo i jako maldý, např. déčko nebo pokud jíte málo ovcoe a zeleniny, tak i céčko A takový zek není k zachození, zvyšuje imunitu.

hodnocení

1x

Dobrý den. Vitamínové pilulky snad v případě nějaké nemoci (chřipka ap.) Ale při vyvážené stravě je to zbytečné. Snad jen vitamín D, pokud ho máte málo. To se zjistí z krve. Všeobecně ho hodně lidí má málo. Já mám od doktora předepsaný Vigantol.

pb®
hodnocení

1x

Na imunitu netřeba multivitamín, stačí kvalitní omega 3, D a laktobacily.

Není vitamínový přípravek jako vitamínový přípravek. Nezáleží na tom, co píše výrobce nebo říká reklama, ti rádi lžou. Záleží na složení a obsahu účinné látky. Jak známo, každý přípravek má určitou biologickou dostupnost. Můžete mít tři různé přípravky s hořčíkem, ale jeden bude obsahovat oxid, druhý laktát a třetí citrát. A na uživateli je, aby si o těch přípravcích něco přečetl a zjistil, že minerály v anorganické podobě tělo moc vstřebat neumí, ale potřebuje formu organickou a zrovna z téhle nabídky je vstřebatelnější citrát. A tohle vám v lékárně neřeknou, tam doporučí to, kde jim výrobce dá větší provizi.

Výrobce rád hlásá něco, co není úplně pravda. Třeba že obsahuje nejvíce účinné látky. Pak se ale dočtete, že je to ve dvou kapslích a jiný přípravek má to samé v kapsli jedné, takže je o polovinu levnější, ale není na něj reklama. Je třeba číst, počítat a srovnávat jednotliné přípravky, nebo mít ověřeného prodejce, který si za kvalitou svých výrobku stojí a není to jen reklama.

Brala jsem roky vit.D od svého prvěřeného výrobce a vit.D mám v limitu, většina populace ČR má vit. D kritický nedostatek. Moje sestra také brala vit.D, tu informaci o nedostatku v české populaci mám totiž od ní. Jen brala jiný přípravek a nedala na mou radu, že ten můj výrobce má vitamínové doplňky kvalitní. Jaké bylo její překvapení, když jí po letech suplementace loni udělal doktor rozbor krve a zjistil to, co zjišťuje běžně, že má vit.D kritický nedostatek. Říkám vidíš, máš brát ten můj 90tbl za stovku, nemají reklamy, nepotřebují je, mají kvalitní výrobky.

Není doplněk jako doplněk, jeden je kvalitní a funguje, druhý jsou vyhozené peníze za nic.

jabraka*
hodnocení

1x

V zimním období většina lidí obsah vitaminů neguje,má jich nedostatek.Nakonec lékaři na to poukazují,je menší odolnost proti virovým nákazám .Kromě vitaminů je potřeba zvýšit i obsah některých biogenních přvků,jako hořčíku vápníku bez nichž příjem vitaminů nefunguje.I příjem vitaminů z přírodních produktů nefunguje jak má,protože ovoce je dlouho skladováno a obsah vitaminů se rychle snižuje.Co se týče vit D je situace závislá na slunečním záření,I toho je nedostatek.Takže spokojme se s dodávkami v tabletách.

JABRAKA

liska5
hodnocení

0x

Multivitamin určitě ne. Zpravidla máme některého méně, ale kvůli tomu brát všechny, to se ledviny nadřou. Zejména nebrat vitamíny kupované v drogeriích a hypermarketech. Tam ani není jasný obsah. Navíc vitamíny a minerály se vzájemně podporují ve vstřebávání a ideální jsou proto v přírodní formě. Pokud bych brala syntetické vitaminy, tak s rozvahou a cíleně. Přeci jen se většinou zpracovávají v játrech. Třeba takový B komplex. Výborný při vyčerpání, zánětech a po antibioticích, ale nedoporučuje se brát déle, jak měsíc. Dlouhodobě se nejčastěji bere asi E vitamin v malých dávkách, ale místo něj lze jíst panenské oleje, semínka, ořechy, žloutek a máte to i minerály .A třeba u vitamu "A" hrozí předávkování. Reagujeme individuálně. někdo lupne 1000 Celaskonu, někdo se z toho osype a zacvičí mu to s ledvinami. D vitamin se hodí, ale potřebuje k přeměně sluníčko. Kupte si knížku Co nám chybí od Jiřího Janči. Tam máte přehled vitaminů a ve které potravině jsou a na co. Taky jich hodně ubude přípravou a skladováním. A pokud jde o imunitu, tak nezatížit si trávení nevhodnou stravou, protože imunita sídlí ve střevě. Cukr, živočišné tuky, bílá mouka a moc soli nám imunitu jedině zhorší. Naopak si vybírat stravu pestrou, čerstvou, pokud možno místní a málo průmyslově zpracovanou. Pak se dostatečně okysličovat pohybem na čerstvém vzduchu, vyhýbat se stresu, dostatečně spát i pít čistou vodu. Nekouřit a alkohol jen svátečně.

tebi
hodnocení

0x

Já jsem téhož názoru, umělé vitamíny nebrat. Výjimecne přechodné ano. V době chřipky,,nebo já třeba občas zobnu rybí tuk, který si tělo přemění na Vit D, zároveň chrání kyčle. Ale abych celou zimu házela do sebe multivitamíny, to fakt ne..

matoska
hodnocení

Děkuji za odpovědi! :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]