Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stupeň ochrany rouška vs multifunkční šátek

Od: mcgyver® odpovědí: 13 změna:

Poskytuje multifunkční šátek stejný stupeň ochrany proti covid 19 jako rouška. Přemýšlím o multifunkčním šátku, protože se prý v něm lépe dýchá jako v roušce. A třeba se při použití multifunkčního šátku nebudou tolik zamlžovat brýle.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

host
hodnocení

3x

I sebelepší rouška nechrání, pokud ji majitel má nasazenou tak, že mu celý chobot kouká ven. Je to vidět v televizi v různých zprávách, nebo i při chůzi po vsi nebo po městě každý den.

Druhý nešvar je špatné sundání (případně strčení kontaminované roušky do kabelky nebo do kapsy jako kapesník) a pak se člověk špinavýma rukama dotýká obličeje a virus už má jen kousek do čenichu.

Původní chirurgické třívrstvé roušky, které jsou vidět na tvářích snad všech asiatů ve všech zemích, byly před pandemií za pár haléřů a na jedno použití podobně jako papírové kapsníky, které se po použtí ihned vyhodí do komunálního nebo v nemocnicích do infekčního odpadu a odvezou ke spálení. U nás se obvykle nosí tak dlouho, dokud se zdají čisté.

Různé šátky, nákrčníky, zdobené roušky a respirátory (polomasky) kryjící celý čenich, s různými potisky, výšivkami, nejrůznějšího střihu jsou velmi drahé a tak svádějí k dlouhému nošení a mnohé snad snesou vyprání (kromě těch s nanovlákny, která se rozlámou a filtrační vrstva propouští a nechrání).

A zase jsou lidé, kterým i tyto sofistikované roušky a respirátory padají pod nos a tak nechrání. Naštěstí většina lidé používá své roušky a respirátory správně, bez ohledu na cenu

doplněno 02.01.21 16:13:

Když člověk zaplatí za roušku nebo respirátor, zvláště za ty hezké, tak si myslí, že ho může nosit až do ošoupání. Ale u některých výrobce jasně uvádí, že je to jednorázový prostředek ochrany, tedy ne na opakované použití. U různých nákrčníků a šátků přes ústa a nos je třeba se také podívat na způsob použití, případnou sterilizaci a opakované použití.

Při sundání šátku doma se nalepený prach s viry až do strčení do pračky rozvíří po bytu. Někde se radí uložení do nepropustného sáčku až do doby praní, nebo opakovaného použití, a následovné umytí rukou a obličeje, ale tyto návody byly v televizi už na jaře a každý je viděl a možná se podle nich řídí. Je to jeho zdraví, sám se musí chránit.

tebi

Žádná rouška neochrání dokonale, není šitá na míru! Navíc ,když máte na puse záclonu, jak může chránit? Chránit může jedině skafandr a dýchací masky.

zaseja

To je nesmysl, já roušky na míru ušité mám

joudic*
hodnocení

2x
oboji nula *smich*, v zime nikam nechodim, ani na zahradu na dele nez par sekund, pracuju z domu, a v obchode za rohem (kam jedu autem) cca co 5dni stravim 5-10 minut, kde jsou vsichni zafacovani.. covid nemam, ale jsem nachcipany... kde jsem to teda vzal ))
liska5

Nachcípaný asi proto, že nechodíte ven. Měl byste mít pohyb na čerstvém vzduchu, zdravou stravu, pohodu a dobrý spánek.. Nějaké bacily a viry máme v sobě všichni a pořád. Jde o to, zda jim dáme šanci se prosadit.

razman

Dvouletá vnučka dva dny nazpět,kašel,teplota, pláč, podezření na zánět středního ucha a návštěva pohotovosti.Nasazeny léky.Covid nezjištěn.Nepije,nekouří *smich*,vše co se doporučuje ohledně zdravého způsobu života má dosytosti a jak vidíte tak to také nefunguje.V nejbližší rodině evidentně nikdo "nachcípaný" a kde se tedy stala chyba,co udělali rodiče nebo já jako dědek špatně :(

liska5

Dětský organismus je vnímavej. Třeba stačilo, že byl úplněk. A taky je snad v kontaktu s nějakými lidmi, takže jí "přilétlo" někde víc bacilů. Nebo ofoukla, když byla trochu ulítaná...

razman

Pochopitelně nikdo nežijeme v hermeticky uzavřeném prostoru ale přesto v člověku hlodá červíček pochybnosti,jestli něco nezanedbal,neopomněl a dumá nad tím, proč zrovna si to musí odskákat ten nejmladší člen rodiny,který dělá jenom to, co mu dovolí nebo nařídí dospělí,kteří jsou za jeho výchovu a zdraví vývoj zodpovědní.Zkrátka ať děláte co děláte,je to houby platné ikdyž . . . ale to už je na jinou diskuzi,možná to sem ještě později napišu . . .

liska5
hodnocení

2x

Používám hlavně šátek / nákrčník/, neboť se mi s ním tolik nemlží brýle. Roušku vyjmečně a respirátor, jen když jdu na polikliniku nebo jedu déle v buse.. Určitě čím řidší látka, tím mizernější ochrana. Je prostě nejlepší nelézt tam, kde je víc lidí.

razman

Malá poznámka k těm rouškám

hodnocení

2x
Normálně nedávno jsem viděla v metru ženskou ve středním věku a ta měla přes obličej závoj jako nosívají princezny a růžový. Nejraději mám roušku. Ta drží hezky. Takovej ten tunel mi padá z nosu.

id
hodnocení

2x

Používáme s manželem pouze šátky - nákrčníky. Lehce je přetáhneme na nos a lehce sundáme. Nedovedu si představit, že pod čepicí mám roušku s gumičkama za uči. To by zanmenalo každou chvíli sundat čepici, roušku a naopak. Denně jsme mimo domov. Každý máme 3 ks, lehce se přeperou a obratem jsou suché. A navíc nefouká mi na krk.

hodnocení

2x

Mám ho, dýchá se v něm dobře, ale nejsem si jistá, zda skutečně poskytuje tu ochranu o které píší, ale to roušky vlastně taky.

Jinai včera jsem zkusila hit internetu, jestli to platí nevím, ale na závadu to není. Namočit roušku - pouze bavlněnou - na 5min. do horké slané vody, prý lépe chrání a nemusí se po každé prát. Já je stejně neperu jen namáčím na 15 min do vařící vody (vir prýnhůře proniká skrz), takže to vyjde zhruba nastejno a třeba ta sůl opravdu chrání

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma rouška

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]