Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chtel bych si pronajmout byt

Od: jisef odpovědí: 12 změna:
Dobry den, poradili byste mi, na co si dat pozor? Aby me neokradli atd... budu vdecny za odpoved.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

7x

Dobrý den, dobře si pročtěte NOZ (pasáž o pronájmu, práva a povinnosti pronajímatele i nájemce, o náj. smlouvě). Vyhlédnutý byt (dům i okolí) si prohlédněte, na vše se předem zeptejte a vyžadujte písemnou nájemní smlouvu, která bude v souladu s NOZ. Majitele bytu (to by měl být pronajímatel) si ověřte v KN a jeho údaje v náj. smlouvě. Pokud budou obě strany dodržovat náj. smlouvu, tak by neměl být problém. Zdravím!

hodnocení

7x

Tak asi nehrozí, že by Vás majitel okrádal. Sám pronajímám pár bytů a tak vím, že je spíše kumšt si vybrat slušného nájemníka, který se dokáže chovat normálně a neudělá z bytu kůlničku na dříví, nebo smetiště a ideálně nenas*re všechny ostatní partaje.

Ale jistě neuděláte chybu, když si důkladně očíhnete byt, případně sousedy. Také není od věci okouknout okolí domu, protože někdo má rád klid a tudíž by mu třeba vadil vlak, projíždějící pod okny co půlhodinu, stejně tak ne každý ocení multikulturní obohacení spočívající v etnických lidových zpěvech ve dvě ráno...

Zbytečně se rozčilujete. Přezkoumat funkčnost zařízení bytu je snad samozřejmost, jinak běžně při podpisu smlouvy s novým nájemníkem provedeme fotodokumentaci stavu zařízení bytu, což pak vytištěné je přílohou smlouvy a podepsáno. Takže pak je jasné, jestli třeba kuchyně byla poškozená, či nikoliv.

Co se týče nájmu. Fakt neobcházím nájemníky s nastavenou dlaní. Součástí slmouvy jsou samozřejmě i podmínky platby kauce a pak nájemného, přičemž to nájemníci posílají naprosto běžně na účet. Prosté...

hodnocení

3x

Jako kdo by Vás měl okradnout?

doplněno 31.12.20 22:39:

jisef, vlastnictví bytu ověříte náhledem na katastr. Když píšu nájemní smlouvu, koukám se na jméno do občanky, pak nechám dotyčnou osobu sednout k poči, aby doplnil potřebné iniciály.

Mám zákazníka pan Hanus a pan Hanuš. Oba lpějí na posledním písmenu a musím si to fest hlídat.

iz*
hodnocení

3x

@Jisef > nájem bytu není zas až taková věda, všechno podstatné by se klidně vešlo do jedné odpovědi. Vy to jen máte rozděleno do odpovědí několika.

Doporučuji zejména radu uživatele @Ben, který zmiňuje občanský zákoník.

Nebo byste stál o stovku odpovědí, jež by Vám nesdělovaly nic nového, jen by se stále dokola opakovalo jen to, co už bylo napsáno dříve? Ev. s chybami v řadě odpovědí? Jak byste se potom zorientoval v tom, co důležité je a co je zbytečné?

K otázce placení nájmu: Nejlepší je nájemné posílat převodem z účtu na účet majitele. Pro platbu nájemného jinak totéž, co pro všechny ostatní platby > nepředávat peníze bez potvrzení o převzetí.

jisef
hodnocení

Dobry den, dekuju za odpovedi. Cekal sem spise rady typu zkontroluj jestli je vse v byte funkcni, aby majitel nevymahal penize za napriklad rozbitou pracku.
Ale pozor, hlavne mam dotaz na to, jak overim ze majitel skutecne vlastni byt, a taky mam dotaz, moje jmeno je lehce netypické (rodina ze slovenska) zkratka kdyz nekomu reknu svoje prijmeni, dosazuje si u nektereho slova háček, ktery ve skutecnosti ve jmene nemam. Mam si davat pozor na to, jestli ve smlouve napsáno presne moje jmeno, tedy bez hacku u jednoho pismena?
Dekuji, ale stejne jsem smutnej ze vic odpovedi maj tady troll dotazy, jsem mlady a opravdu ocenim radu starsiho cloveka ,protoze vim ze lidi radi vyuziou nezkusenost mladych lidi.

joudic*
hodnocení

0x
jmeno musite uvadet jako v obcance, a kdo nema rad slovaky vam holt nic nepronajme

jisef
hodnocení

Takze poslani penez z bankovniho konta funguje jako potvrzeni?

Normálně není třeba žádné potvrzení, protože pokud chodí peníze včas, neřeším nic. Pokud by nastal problém a peníze nepřišly, tak nájemník může, pochopitelně, platbu reklamovat u banky, kdy výpis z účtu je v tomto případě dokladem o provedení platby.

Takze poslani penez z bankovniho konta funguje jako potvrzeni
Ano, pokud opravdu odešly. Což je vidno druhý den.

jisef
hodnocení

Bavim se o kauci... ta se plati ihned nebo nikoliv?

Kauce, neboli jistota se platí při podpisu smlouvy. Opět dle druhu smlouvy u jedné nemovitosti se platí kauce ve výši jednoho nájmu a nájem dopředu, u jiného domu to mám, že se platí kauce ve výši dvou nájmů, a nájem se platí za průběžný měsíc, takže částky jsou stejné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]